AstraZeneca : Αδιάθετα παραμένουν 4 στα 5 εμβόλια που παραδόθηκαν στην ΕΕ

AstraZeneca : Αδιάθετα παραμένουν 4 στα 5 εμβόλια που παραδόθηκαν στην ΕΕ

Η καθυστέρηση αποδίδεται από τον Guardian στην καχυποψία του κοινού.

Παρά την έλλειψη εμβολίων Covid-19 στην Ευρώπη, τέσσερις στις πέντε δόσεις που έχει παραδώσει η AstraZeneca στην ΕΕ δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί, δείχνει έρευνα του Guardian, ο οποίος αποδίδει το πρόβλημα στην καχυποψία του κοινού.

Η βρετανική εφημερίδα άντλησε δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και άλλες επίσημες πηγές, τα οποία δείχνουν ότι η Astra παρέδωσε στην ΕΕ περίπου 6,1 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες οι 4,8 εκατομμύρια παραμένουν αδιάθετες.

Για παράδειγμα, το Βέλγιο έχει παραλάβει 201.000 δόσεις αλλά έχει χορηγήσει μόνο 10.000. Η Ιταλία έλαβε σχεδόν 500.000 δόσεις και έχει χορηγήσει λιγότερες από 100.000, ενώ η Γερμανία έχει χορηγήσει μόνο 190.000 δόσεις από τις 1,4 εκατομμύρια που παρέλαβε.

Συγκριτικά, τέσσερα στα πέντε εμβόλια της Pfizer που έχουν χορηγηθεί στο Βέλγιο, στην Ιταλία και τη Γερμανία έχουν ήδη χορηγηθεί.

Σημαντικό ρόλο στην καχυποψία του κοινού απέναντι στην Astra, λέει η εφημερίδα, ήταν η απόφαση χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία να εγκρίνουν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών, λόγω έλλειψης δεδομένων για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Καθησυχάζουν Μέρκελ και Μακρόν

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung την Πέμπτη, η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχτηκε ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης.

«Υπάρχει πρόβλημα αποδοχής με το εμβόλιο της AstraZeneca» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Πρόσθεσε όμως ότι το εμβόλιο  «είναι αξιόπιστο, αποτελεσματικό και ασφαλές. Έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και συνιστάται στη Γερμανία για τις ηλικίες μέχρι 65 ετών. Όλες οι αρχές μάς λένε ότι το εμβόλιο είναι αξιόπιστο. Όσο τα εμβόλια παραμένουν λιγοστά όπως σήμερα δεν μπορείς να επιλέγεις ποιο εμβόλιο θα χορηγήσεις» είπε.

Σε ερώτηση για το εάν η ίδια θα εμβολιαζόταν με το εμβόλιο της Astra, η Μέρκελ απάντησε ότι είναι 66 ετών και επομένως δεν ανήκει στην ομάδα για την οποία συνίσταται το εμβόλιο.

Επίσης την Πέμπτη, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι θα δεχόταν το εμβόλιο της AstraZeneca όταν έρθει η σειρά του να εμβολιαστεί. «Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έχει αποδειχθεί» είπε.

Τον περασμένο μήνα ο Μακρόν είχε προκαλέσει σύγχυση με την αστήρικτη δήλωση ότι το εμβόλιο είναι «ημι-αναποτελεσματικό» στους άνω των 65 ετών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ