Σχολή Καλών Τεχνών : Σοκαριστικές καταγγελίες από φοιτήτριες για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές

Σχολή Καλών Τεχνών : Σοκαριστικές καταγγελίες από φοιτήτριες για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές

Οι καταγγελίες αυτές καταγράφονται στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ομάδα σπουδαστών με στόχο να βάλει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη παραβίαση των ψυχικών και σωματικών ορίων των φοιτητών

Πάνω από 70 είναι οι καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, ανάρμοστης/κακοποιητικής συμπεριφοράς, λεκτικής βίας και ρατσισμού από διοικητικά στελέχη, μέλη του διδακτικού προσωπικού αλλά και μέλη του φοιτητικού σώματος που έχουν καταγραφεί από ομάδα φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι καταγγελίες αυτές καταγράφονται στην σελίδα που έχει δημιουργήσει στο Facebook ομάδα σπουδαστών με στόχο να βάλει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη παραβίαση των ψυχικών και σωματικών ορίων των φοιτητών.

Αφορμή για τη δημιουργία της πλατφόρμας ήταν ο όγκος των αναφορών για σεξουαλικές και άλλες παρενοχλήσεις, οι οποίες αφορούσαν μέλη του διδακτικού προσωπικού της Α.Σ.Κ.Τ, και κυκλοφορούσαν στα social media (Instagram,Facebook).

Προς το παρόν έχουν συλλεχθεί περισσότερες από 70 αναφορές, που αφορούν περιστατικά: ανάρμοστης/κακοποιητικής συμπεριφοράς, ρατσισμό, διάκριση σε ΑΜΕΑ, σεξιστικά σχόλια, διάκριση με βάση το φύλο, και τέλος, αρκετά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτά στη πλειοψηφία τους αφορούν ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων, το οποίο βρίσκεται σε διοικητικές και διδακτικές θέσεις, χωρίς φυσικά να περιορίζεται μόνο σε αυτά τα άτομα, καθώς έχουν καταφθάσει και ορισμένες αναφορές μέχρι και για μέλη του φοιτητικού σώματος.

Για γλοιώδη «πεσίματα» και αφόρητη ψυχολογική πίεση από καθηγητή του τμήματος της κάνει λόγο απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, ο οποίος προφασιζόμενος την ακαδημαϊκή του ιδιότητα την παρενοχλούσε συστηματικά. Σε ένα από τα περιστατικά παρενόχλησης που περιγράφει η πρώην φοιτήτρια, αναφέρει πως σε εκπαιδευτική εκδρομή ο ίδιος καθηγητής «με άρπαξε από τον λαιμό λέγοντάς μου ότι θα με πάρει στο δωμάτιό του να κοιμηθούμε μαζί και ότι δεν θα του ξεφύγω, κολλώντας πάνω στο σώμα μου το δικό του με γλοιώδη τρόπο. Μου είχε κάνει κεφαλοκλείδωμα και γελούσε, προσπαθούσα να φύγω αλλά δεν μπορούσα, μέχρι που έφτασα στο σημείο να του δώσω αγκωνιά στη κοιλιά για να ξεφύγω», αναφέρει καταγγέλλουσα στο Gr Times.

Παρόμοιο περιστατικό περιγράφει κι άλλη κοπέλα λέγοντας πως σε εκπαιδευτικό workshop, καθηγητής την πλησίασε με «άγριες» διαθέσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει «ήρθε κοντά μου, ένιωσα την ανάσα του να δυναμώνει στο πρόσωπό μου και ενώ καθόμουν οκλαδόν άρχισε να με χαϊδεύει στο αιδοίο , σοκαρισμένη προσπάθησα να βγάλω το χέρι του για να καλύψω το συμβάν […] αμέσως μετά πήγαμε να φύγουμε (με τις φίλες μου) και ενώ σηκωνόμουν μου έριξε ένα δυνατό χτύπημα με τη παλάμη του στα οπίσθιά μου και έπειτα κατευθείαν άρπαξε από τον λαιμό τη μια φίλη μου, την ακινητοποίησε με κεφαλοκλείδωμα και άρχισε να την τραβάει φωνάζοντας επανειλημμένα «εσένα θα πάρω μαζί μου, θα σε πάρω στο κρεβάτι μου».

«Καθηγητής του εικαστικού με χούφτωσε καθώς περνούσα δίπλα του… μου απάντησε ότι ήμουν προκλητική»

«Καθηγητής του εικαστικού με χούφτωσε καθώς περνούσα δίπλα του, όταν του είπα ότι ήθελα να κάνει λίγο στην άκρη για να περάσω…όταν του φώναξα «Ώπα τι κάνεις;» μου απάντησε ότι ήμουν προκλητική»

«Καθηγητής πριν από 2 χρόνια προσπάθησε να μου σηκώσει τη φούστα καθώς καθόμουν δίπλα του προσπαθώντας να μην τον καταλάβω. Ξαφνικά ένιωσα ένα χέρι κοντά στα οπίσθιά μου να με αγγίζει και όταν τον κοίταξα απότομα το είχε βγάλει κοιτάζοντας από την άλλη[…] δεν μίλησα εκείνη τη στιγμή γιατί φοβήθηκα πολύ για το μέλλον μου», αναφέρει άλλη σπουδάστρια.

«Κόλαση είναι τα μάτια σου»

«Καθηγητής με πλησίασε και μου ζήτησε να πάω στο εργαστήριό του για να μου μιλήσει για τη δουλειά μου […] το εργαστήριο ήταν άδειο μιας και όλοι ήταν στη Σίτιση για φαγητό. Μου είπε το κλασσικό ποιηματάκι «κόλαση είναι τα μάτια σου μωρό μου» και άρχιζε να με χαϊδεύει στον ώμο […] βρήκα μια δικαιολογία και σηκώθηκα και έφυγα απότομα. Φοβήθηκα πάρα πολύ όταν με ακούμπησε»

  «Καθηγητής μας τραμπούκιζε»

«Καθηγητής μας τραμπούκιζε όταν είχε ακεφιές και μας γάβγιζε προσπαθώντας να μας σοκάρει και να μας κάνει να νιώσουμε άβολα»
Πέρα από τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης πολλές ήταν και οι αναφορές σε λεκτική βία έναντι των φοιτητών. Φοιτήτρια καταγγέλλει: «Έπρεπε να ανεχόμαστε το νταϊλίκι του και τη μηδενική του παιδεία, αφού δεν είχε να μας προσφέρει τίποτα, παρά μόνο να μας τραμπουκίζει όταν είχε «ακεφιές» και να γαβγίζει προσπαθώντας να μας σοκάρει και να μας κάνει να νιώσουμε άβολα» λέει χαρακτηριστικά καταγγέλλουσα ενώ προχωρώντας στη προσωπική της εμπειρία, αναφέρει «με είχαν προειδοποιήσει να μη φέρω ποτέ αντίρρηση και να σκύβω το κεφάλι αλλιώς δεν πρόκειται να περνούσα το εργαστήρι […] Σε ένα από τα γνωστά γλέντια με τσίπουρα που οργάνωνε στο εργαστήρι, μας κυνηγούσε και μας έπιανε με το ζόρι να μας σημαδέψει σαν ζώα, όπως έλεγε ο ίδιος στα πλαίσια της ιεροτελεστίας του, μουτζουρώνοντάς μας με κάρβουνο στο πρόσωπο. Εγώ είχα δηλώσει ότι δεν επιθυμούσα να μουτζουρωθώ αλλά αυτός με κρατούσε με το ζόρι για να με μουτζουρώσει». Δηλώνοντας, τέλος, πως οι άνδρες καθηγητές αποτέλεσαν τον λόγο της αποχής της από τη σχολή.

«Απαξιώνουν τη δράση μας»

Το Δ.Σ. της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ το συγκεκριμένο θέμα έχει λάβει διαστάσεις εντός και εκτός της Σχολής μας, δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την Πρωτοβουλία και τα περιστατικά έως τώρα, λένε τα μέλη της ομάδας. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Πρωτοβουλίας, έχουν υπάρξει σχόλια ορισμένων καθηγητών στο διαδίκτυο, αλλά μέχρι και μέσα στα διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία είναι πλήρως απαξιωτικά για την δράση των φοιτητών και κατά συνέπεια για τα ίδια τα θύματα που μοιράζονται το βίωμα τους. «Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η συμπεριφορά μας ξαφνιάζει, καθώς είναι ακριβώς αυτή που μας έφερε εδώ» λένε οι φοιτητές, ενώ στο όνομα της προάσπισης της ασφάλειας των φοιτητών καλούν τους ανωτέρους τους να αρθρώσουν λόγο, αξιοποιώντας τις θέσεις τους και να σταθούν δίπλα στον αγώνα της Πρωτοβουλίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ