Ξένοι τουρίστες από το Πάσχα στην Ελλάδα με όχημα τους εμβολιασμούς – Ποια χώρα είναι πρώτη στη λίστα

Ξένοι τουρίστες από το Πάσχα στην Ελλάδα με όχημα τους εμβολιασμούς – Ποια χώρα είναι πρώτη στη λίστα

Οι προϋποθέσεις για άνοιγμα των συνόρων σε τουρίστες το Πάσχα και τα στοιχεία που εξηγούν γιατί η χώρα έχει στοχεύσει μία συγκεκριμένη χώρα.

Με τους εμβολιασμούς να εξελίσσονται ικανοποιητικά στην Ελλάδα (ξεπέρασαν το 1 εκατ,) στόχος της κυβέρνησης πλέον είναι η επίτευξη του πρώτου τείχους ανοσίας μέχρι το Πάσχα.

Η επίτευξη του πρώτου τείχους ανοσίας το Πάσχα, το οποίο θα «χτιστεί» με τον εμβολιασμό όλων των ηλικιών άνω των 60 ετών, αλλά και των ευπαθών ομάδων, όχι μόνο θα μειώσει την πίεση στο σύστημα υγείας και θα οδηγήσει στην ασφαλή άρση των μέτρων, αλλά θα ξεκινήσει και την αντίστροφη μέτρηση στην επανεκκίνηση του τουρισμού.

Οι προϋποθέσεις για άνοιγμα των συνόρων σε τουρίστες το Πάσχα

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τα σύνορά της υπό προϋποθέσεις σε μερίδα τουριστών ακόμη και το Πάσχα. 

Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μία σειρά κριτηρίων.

Πρώτο βασικό κριτήριο είναι όπως αναφέρθηκε παραπάνω η επίτευξη του τείχους ανοσίας. Οι παραδόσεις εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας τον επόμενο μήνα, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 1.000.000, αποτελούν βασικό γρανάζι για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του. Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση πιέζει την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική στρατηγική είναι δύο ταχυτήτων καθώς εκτός από την συζήτηση του πιστοποιητικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζονται και οι διμερείς συζητήσεις με άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παρουσιαστεί στη Κομισιόν στις 17 Μαρτίου, με την Ελλάδα να έχει στο πλευρό της τόσο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και την Γερμανία, η οποία παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, πλέον δηλώνει πρόθυμη.

Οι διμερείς σχέσεις πάντως με άλλες χώρες, όπως την Βρετανία αλλά και το Ισραήλ, αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο όπλο της Ελλάδας, καθώς είναι πολύ πιθανό οι πρώτοι ξένοι τουρίστες στη χώρα μας να φτάσουν από εκεί. 

Ισραηλινοί οι πρώτες τουρίστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις, η κυβέρνηση επιδιώκει στη διευκόλυνση των ταξιδιών προς την Ελλάδα για όσους τουρίστες έχουν εμβολιαστεί, από το Πάσχα κιόλας.

Πρώτη χώρα στη λίστα της Ελλάδας βρίσκεται το Ισραήλ, το οποίο επιστρέφει ήδη στην κανονικότητα με όπλο τον μαζικό εμβολιασμό.

Επομένως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εντείνει τις επαφές της με την χώρα το επόμενο διάστημα, προκειμένου οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί να μπορέσουν να επισκεφτούν την χώρα μας από τον Μάιο.

Η επιλογή του Ισραήλ πάντως δεν είναι τυχαία από πολλές απόψεις.

Γιατί πρώτο το Ισραήλ;

Εκτός ότι η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η ιατρική κοινότητα να αναμένει με αγωνία την μείωση των κρουσμάτων και των νεκρών, είναι γνωστό πως οι δύο χώρες έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τον αριθμό των Ισραηλινών τουριστών που επιλέγουν κάθε χρόνο τη χώρα μας.

Μάλιστα η Ελλάδα κατατάσσεται ως 3ος σε προτίμηση τουριστικός μεσογειακός προορισμός, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Τραπέζης Ελλάδος το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα πλέον των 680.000 πολιτών του Ισραήλ. 

Τη διετία 2018-2019 καταγράφηκε αύξηση 26% των ισραηλινών επισκεπτών ενώ σε σχέση με το 2013 έχουν διπλασιαστεί.

Ειδικότερα το 2018 σημειώθηκε μεγάλη άνοδος, άνω του 13%, σε σχέση με το 2017 στις αφίξεις Ισραηλινών στην Ελλάδα, καθώς ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 600.000.  

Το 2019  νέα υψηλή αύξηση ως και 16% καταγράφηκε ακόμη και από τις προκρατήσεις  και τον προγραμματισμό των αεροπορικών πτήσεων.

Σύμφωνα με την Υπουργείο Τουρισμού Ισραήλ, δίχως να έχουν δημοσιευτεί σχετικά στοιχεία, οι επισκέπτες από το Ισραήλ για το 2019 προς την Ελλάδα ξεπέρασαν το 1 εκ.

Δυστυχώς όπως ήταν αναμενόμενο ο κοροναϊός χάλασε τα σχέδια πολλών Ισραηλινών για διακοπές το 2020 ειδικά όταν το περασμένο Φεβρουάριο, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ προέτρεψε τους Ισραηλινούς να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς η χώρα αποφάσισε τότε να λάβει μέτρα απομόνωσης καθώς το νέο ξέσπασμα της πανδημίας εξαπλωνόταν ταχύτατα σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί λοιπόν πέρσι αρκετοί Ισραηλινοί να μην κατάφεραν να επισκεφτούν τη χώρα μας, ωστόσο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μπορέσουν να ταξιδέψουν μέχρι εδώ από τον Μάιο και όλο το καλοκαίρι.

Τα covid-free νησιά μπαίνουν στο σχέδιο

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του «ΤΑ ΝΕΑ» και η Ελένη Ευαγγελοδήμου, ήδη η κυβέρνηση καταστρώνει ένα ακόμη σχέδιο τριών σημείων για νησιά χωρίς κοροναϊό (covid free island) ακόμα και πριν το Πάσχα. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η κυβέρνηση θέλει όλους τους νησιώτες εμβολιασμένους μέσα στο επόμενο δίμηνο, ακόμα και εάν μείνουν ως μεμονωμένες εκκρεμότητες τα μεγάλα νησιά, όπως προφανώς η Κρήτη ή η Ρόδος και η Κέρκυρα. Εξ ού και βρίσκονται στα σκαριά τα επόμενα βήματα, όπως ευθέως δείχνει η πρόσφατη αποστροφή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους ότι με βάση τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος Απριλίου «θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι στα νησιά με εξαιρέσεις ίσως στα μεγάλα».

Είναι σαφές λοιπόν πως αν η Ελλάδα έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μαζικούς εμβολιασμούς σε ορισμένα νησιά, δημιουργώντας ένα τοίχος ανοσίας εκεί, αλλά και έχει στα χέρια της το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τότε θα έχει όλα τα φόντα να πετύχει μία διμερής συμφωνία με το Ισραήλ για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού πριν το καλοκαίρι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ