Έσπασε το «φράγμα» των 200.000 κρουσμάτων – «Crash test» για τα μέτρα το Σαββατοκύριακο

Έσπασε το «φράγμα» των 200.000 κρουσμάτων – «Crash test» για τα μέτρα το Σαββατοκύριακο

Ένας χρόνος έχει περάσει από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και περίπου 14 μήνες από τη... φορά που ακούσαμε για πρώτη φορά το όνομά του. Σε αυτούς τους μήνες έχουμε μάθει πολλά για τον φονικό ιό που έχει φέρει τα πάνω - κάτω στις ζωές, για τον τρόπο μετάδοσής του, ενώ έχει δημιουργηθεί και το εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να τον «εξαφανίσει».

Ένας χρόνος έχει περάσει από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και περίπου 14 μήνες από τη… φορά που ακούσαμε για πρώτη φορά το όνομά του. Σε αυτούς τους μήνες έχουμε μάθει πολλά για τον φονικό ιό που έχει φέρει τα πάνω – κάτω στις ζωές, για τον τρόπο μετάδοσής του, ενώ έχει δημιουργηθεί και το εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να τον «εξαφανίσει».

Ωστόσο, αυτό που δεν έχουμε καταφέρει εδώ και ένα χρόνο είναι να «δαμάσουμε» την πανδημία, να σταματήσουμε τη ραγδαία εξάπλωσή της και συνεπώς την «εκρηκτική» αύξηση των κρουσμάτων. Από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200.000 κρούσματα. Συγκεκριμένα, τα 2.215 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ ανέβασαν τον συνολικό απολογισμό σε 201.677 από την αρχή της πανδημίας. Εξ αυτών οι 6.664 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό.

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα σχεδόν καμία χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τον κοροναϊό, οδηγεί τις κυβερνήσεις στη λήψη μέτρων, τα οποία πολλές φορές είναι ακόμα πιο αυστηρά και από αυτά που περασμένου Μαρτίου, όταν υπό τον φόβο του αγνώστου οι κυβερνήσεις είχαν επιβάλλει πολύ «ακραία» -για τότε- μέτρα.

Ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2021, παρά τα αυστηρό πλαίσιο στην Αττική και σε πολλές ακόμη περιοχές, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ισχυρό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, «δείχνοντας» προς αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα.

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Αναφερόμενη στην «έκρηξη» των κρουσμάτων, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης υπογράμμισε πως «το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται και έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 15 ημέρες».

«Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε, αγγίζοντας το 4%» τόνισε χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός» διευκρίνισε πάντως η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Αναφερόμενη στους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων, η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στον χειμωνιάτικο καιρό «που μας έκλεισε μέσα», αλλά και στη βρετανική μετάλλαξη που κάνει τον κοροναϊό να μεταδίδεται γρηγορότερα.

«Μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν διαφορετικό ιό» τόνισε. «Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών, που οδήγησαν στη χαλάρωση και την ήδη μεγάλη διασπορά του ιού, έφεραν την αύξηση» υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Ειδικότερα, δε, για τις μεταλλάξεις είπε ότι αυτές απασχολούν πολύ τους επιστήμονες, αλλά φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τον εμβολιασμό και η νοτιοαφρικανική μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από κάποια εμβόλια. Μιλώντας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, είπε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για «την κυτταρική ανοσία» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, καθώς εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό «μέσω ενεργοποιημένων  λεμφοκυττάρων».

Στο σημείο αυτό πάντως χαρακτήρισε εν μέρει αποτελεσματικά τα μέτρα που ελήφθησαν, λέγοντας: «Σκεφτείτε πού θα ήμασταν τώρα χωρίς αυτά. Αν δεν είχαμε εφαρμόσει τα μέτρα, θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη εικόνα. Η πλειοψηφία ακολουθεί τα μέτρα και δημιουργεί ένα τείχος προστασίας» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για άνισο αγώνα στην εποχή των μεταλλάξεων.

 

«Crash test» το Σαββατοκύριακο

Την ίδια στιγμή, τις εικόνες συνωστισμού τα Σαββατοκύριακα σε Αττική και Θεσσαλονίκη προσπαθεί να περιορίσει η κυβέρνηση, με τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις τα οποία και θα δοκιμαστούν τις επόμενες 2 ημέρες.

H κυβέρνηση έχει πέσει επάνω στα στοιχεία της κινητικότητας που σε συνάρτηση με την εικόνα από τα νοσοκομεία θα δείξουν εάν την προσεχή Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το «άνοιγμα» κάποιων δραστηριοτήτων – όπως το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις καθημερινές ο όγκος των μηνυμάτων για όλους τους κωδικούς που αφορούν στην μετακίνηση φτάνει τα 4.2 εκατομμύρια μηνύματα.

Το Σάββατο είναι η πιο δύσκολη ημέρα καθώς τα μηνύματα φτάνουν τα 4,8 εκατομμύρια, ενώ τις Κυριακές τα 3,7 εκατομμύρια. Το τι θα συμβεί το σαββατοκύριακο που βρίσκεται μπροστά μας θα δείξει και την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων.

Μειωμένη η κίνηση στους δρόμους της Αττικής

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την κίνηση στους δρόμους, τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράφεται μείωση της κίνησης στη λεωφόρο Ποσειδώνος κατά 17%, γεγονός που δείχνει ότι οι αλλαγές που έγιναν στους κωδικούς για τις μετακινήσεις αρχίζουν να αποδίδουν.

Επίσης, σε 12 κεντρικούς δρόμους της Αττικής είχαμε 4,5% μείωση της κυκλοφορίας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως η μείωση συνεχίζεται κάθε μέρα που περνά.

Έως και 3.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Τη βεβαιότητα ότι έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις σε όλη τη χώρα εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης τονίζοντας ότι ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα να δούμε έως και 3.000 κρούσματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Τζανάκης, αναφερόμενος στη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων είπε: «πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις» και γι’ αυτό δε μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό», τόνισε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια εξήγησε πως, «λόγω του ότι πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα στην Αττική, η εκθετική αύξηση σε αυτό το κύμα είναι αισθητά λιγότερο δυναμική από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα αυτή η πολύτιμη διαφοροποίηση να δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα να ανταποκριθεί, έστω και με δυσκολία».

Σύμφωνα με το μοντέλο, θα επιμείνουν αυτά τα κρούσματα και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση την επόμενη βδομάδα, της τάξεως των 2500 κρουσμάτων.

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι «δεν αποκλείεται να δούμε και 2800-3000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά.»

Εκτίμησε, επίσης, ότι προς το τέλος του μήνα τα κρούσματα θα είναι περίπου 1000-1500. «Όταν το φαινόμενο θα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης μπορούν να απελευθερώνονται κάποιες δραστηριότητες με προσοχή.»

Τέλος, σχολίασε ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερο έλεγχος στα ΜΜΜ, καθώς είναι εστία υπερμετάδοσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ