Και στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Και στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό και στους άνω των 65 ετών ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό και στους άνω των 65 ετών ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως τόνισε, επικαλούμενη σχετικές μελέτες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε τη χορήγησή του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αναδιαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών.

Σημειώνεται πως στις αρχές Φλεβάρη, οι αρχές – βασιζόμενες στο γεγονός ότι στις έως τότε κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε επαρκής αριθμός ηλικιωμένων ατόμων – έκριναν πως για το εμβόλιο της AstraZeneca έπρεπε να θέσουν ηλικιακό όριο. Στην πράξη, αυτό σηματοδότησε τη δημιουργία παράλληλης γραμμής εμβολιασμού για άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών.

Επαρκή δεδομένα

Όπως υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου, σήμερα έχουν προδημοσιευτεί τρεις μελέτες που αφορούν σε χορήγηση του εν λόγω εμβολίου σε ηλικιωμένα άτομα, για τα οποία προγενέστερες έρευνες ήσαν μειονεκτικές.

Η πρώτη μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και βάσει αυτής διαπιστώθηκε ότι με μία και μόνο δόση του εμβολίου και σε διάστημα από 28-35 ημέρες, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η δεύτερη μελέτη προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εδώ ελέγχθηκε σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Με μία δόση εμβολίου μειώθηκαν κατά 80% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Βάσει των μελετών αυτών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολίων αποφάσισε να επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τη χορήγηση του εμβολίου και αποφάσισε πλέον πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται σε όλες τις ηλικίες ακόμη και σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ενοποίηση των δύο συστημάτων

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε πως η εξέλιξη αυτή «θα βοηθήσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα επιτευχθεί η ενοποίηση των δύο παράλληλων συστημάτων που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ