Για δεύτερη φορά στη Σούδα ο Μητσοτάκης με φόντο το σκηνικό «πολέμου» ΗΠΑ και Ρωσίας

Για δεύτερη φορά στη Σούδα ο Μητσοτάκης με φόντο το σκηνικό «πολέμου» ΗΠΑ και Ρωσίας

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη βάση της Σούδας όπου από το Σάββατο έχει καταπλεύσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ για να ανεφοδιαστεί.

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη βάση της Σούδας όπου από το Σάββατο έχει καταπλεύσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ για να ανεφοδιαστεί.

Στα σκαριά τηλεφωνική συνομιλία με Μπάιντεν;

Η είδηση επισημοποιήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο η οποία τόνισε ότι «αύριο, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ  που βρίσκεται στη βάση της Σούδας στην Κρήτη».

Πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανάφεραν ότι επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και μάλιστα συνδεόταν αυτή η επικοινωνία με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σούδα αύριο Τρίτη.

Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού και του προέδρου των ΗΠΑ απάντησε ότι «δεν έχω κάτι να σας ανακοινώσω», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι πράγματι είναι στα σκαριά επικοινωνία των δύο ηγετών.

Αμερικανικά F16 στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας στις 25 Μαρτίου και αμερικανικές δυνάμεις -μαζί φυσικά με γαλλικές- και συγκεκριμένα  όπως ανακοινώθηκε «μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας».

Υπογραμμίζεται ότι η επίσκεψη αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη Βάση της Σούδας έρχεται σε μια στιγμή που αναβιώνει με ένταση και σφοδρότητα ένας νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, όπως έδειξαν οι εξόχως επιθετικές δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο Αμερικανός πρόεδρος κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και η αντίδραση του Κρεμλίνου που σήκωσε το γάντι.

Σε εξέλιξη η μάχη της Μεσογείου για ΗΠΑ και Ρωσία

Ουσιαστικά αυτά τα παιχνίδια πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από τη μια πλευρά και Ρωσίας από την άλλη μεριά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα.

Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ έχει πραγματοποιήσει πλήθος ασκήσεων με δυνάμεις άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ ενώ δεν υπολείπονται σε κινητικότητα και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Λέγεται πως ήδη βρίσκονται στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου ρωσικά υποβρύχια και άλλα ναυτικά μέσα.

Νατοϊκός σύμμαχος

«Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων» τονίζει με νόημα στο μήνυμά του ο Τζο Μπάιντεν προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. 

Συνεκπαίδευση και με τουρκικές φρεγάτες

Την ίδια στιγμή πάντως που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος χαιρέτιζε την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» κάνοντας λόγο για «μία σημαντική παρουσία» στη βάση της Σούδας, την οποία μάλιστα χαρακτήριζε «κορωνίδα της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας», η τουρκική πλευρά έσπευδε να διαφημίσει την «συνεκπαίδευση» τουρκικής φρεγάτας με το ίδιο αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Βάσεις και διευκολύνσεις σε 20 και πλέον σημεία στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε ξανά στην Σούδα μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο, όπου έγινε λόγος για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ κατά την παρουσία του στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Κρήτη) ο κ. Πομπέο είχε προβεί σε οξύτατες αντιρωσικές δηλώσεις.

Μάλιστα σε εκείνες τις δηλώσεις Πομπέο είχε αντιδράσει η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα με δήλωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter τονίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τραβήξουν την Ελλάδα στο αντιρωσικό μέτωπο. Αυτού του είδους αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στο φίλο ελληνικό λαό».

Επισημαίνεται ότι Ελλάδα και ΗΠΑ επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για τη νέα συμφωνία (εκτιμάται ότι θα έρθει το ερχόμενο φθινόπωρο) για τις αμερικανικές βάσεις με διευκολύνσεις σε περισσότερα από 20 σημεία στην Ελλάδα.

Defender Europe 21

Μάλιστα αυτό το διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο βρίσκεται σε εξέλιξη μια αλυσίδα από νατοϊκές ασκήσεις στο πλαίσιο της «Defender Europe 21» την οποία φιλοξενούν 16 κράτη και από πολλούς θεωρείται ως «πρόβα πολέμου» της Δύσης με τη Ρωσία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό εκτός από τη βάση της Σούδας αξιοποιείται από τους Αμερικανούς και η Αλεξανδρούπολη με αιχμή το λιμάνι της.

Ραντεβού στην Αλεξανδρούπολη

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ αναπαρήγαγε tweet σύμφωνα με το οποίο «»ραντεβού» στην Αλεξανδρούπολη, δίνουν, ο Στρατηγός Christopher Cavoli, Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική και ο Υποστράτηγος Ivon Jones (CFA), Δ/της Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού για την DefenderEurope 21».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ