Σύνοδος Κορυφής : Άλλαξε το προσχέδιο για την Τουρκία – Ικανοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο

Σύνοδος Κορυφής : Άλλαξε το προσχέδιο για την Τουρκία – Ικανοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων βελτιώνεται ως προς τις λεκτικές του διατυπώσεις στα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπως η αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό. Εύθραυστη η κατάσταση δήλωσε ο Μπορέλ.

Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου συζητάει κατ’ αρχάς την υγειονομική κρίση και το ζήτημα της διάθεσης των εμβολίων οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν σε σχέση με το προσχέδιο συμπερασμάτων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αναφέρουν ότι αυτό βελτιώνεται ικανοποιώντας Κύπρο και Ελλάδα.

Συνεπής με την έκθεση Μπορέλ

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προσχέδιο των συμπερασμάτων βελτιώνεται ως προς τις λεκτικές του διατυπώσεις στα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπως η αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η θέση της Κύπρου, όπως εκφράστηκε χθες και από τον Πρόεδρο Αναστασιαδη, είναι ότι η κοινή δήλωση θα πρέπει να είναι απόλυτα συναρτημένη και συνεπής με την έκθεση Μπορέλ.

Ειδικότερα, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «θετική ατζέντα» της ΕΕ. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

Έκλεισε

Οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.

Υπενθυμίζεται ότι στα δύο πρώτα προσχέδια που είχαν υπάρξει ήταν έντονη η διαφωνία της Κύπρου ενώ και χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στο μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να εμπεριέχει τα συμπεράσματα της έκθεσης Μπορέλ ενώ διεμήνυσε ότι η απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο θα κριθεί αν είναι μια ειλικρινής ενέργεια ή ένας παραπλανητικός ελιγμός.

Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη παρά τις θετικές εξελίξεις

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πριν από λίγο προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Μπορέλ, ο οποίος μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα παρουσιάζουν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη κορυφής την έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο» είπε επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ