Εμβόλια και self tests για τη «Μεγάλη Έξοδο» : Στη μάχη και νέο εμβόλιο – Ποιοι παίρνουν σειρά στους εμβολιασμούς

Εμβόλια και self tests για τη «Μεγάλη Έξοδο» : Στη μάχη και νέο εμβόλιο – Ποιοι παίρνουν σειρά στους εμβολιασμούς

Σήμερα η παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου για τα εμβόλια.

Μπορεί στο επίκεντρο να βρίσκονται τα self tests αυτές τις ημέρες, τα οποία εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα διατεθούν και σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στην εστίαση και στις μεταφορές, ωστόσο η κυβέρνηση αναμένεται να πατήσει γκάζι για ακόμη μία φορά και για τους εμβολιασμούς.

Σήμερα μάλιστα η  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο  Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους θα παρουσιάσουν στις 18:00 στο υπουργείο Υγείας τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των πολιτών, ενώ μάλιστα θα διευκρινίσουν πότε θα παραλάβει η χώρα μας τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Johnson & Johnson, αλλά και των υπόλοιπων εμβολίων.

Εμβόλιο: Την Τετάρτη στην Ελλάδα το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Όσον αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, αυτό άρχισε να φτάνει στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα στο Βέλγιο φτάνει σήμερα το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Θα παραληφθούν 36.000 δόσεις, ωστόσο οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν εντός λίγων ημερών, όπως αναφέρει το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες που αφορούν σε υλικοτεχνικές λεπτομέρειες.

Ο πρώτος εμβολιασμός με Johnson & Johnson αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Το ισχυρό σημείο αυτού του νέου εμβολίου είναι ότι αρκεί μόνο μία δόση, γεγονός που σημαίνει ότι οι 36.000 δόσεις προορίζονται για αντίστοιχο αριθμό πολιτών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν την Τετάρτη 14 Απριλίου. H Ε.Ε. αναμένει συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κάτω των 50 ετών

Με τον ερχομό επιπλέον δόσεων από τα εμβόλια που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, όπως είναι αναμενόμενο εκτός του ότι θα επισπευσθεί η εμβολιαστική διαδικασία, θα ανοίξουν κι άλλες ηλικιακές ομάδες.

Μάλιστα όπως ανέφερε στον Real 97,8, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, οι πολίτες από 50 ετών και πάνω θα έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν τον Απρίλιο.

«Τον Απρίλιο και μάλιστα θα γίνουν σήμερα ανακοινώσεις, θα έχουμε ένα άνοιγμα και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, θα τα πει ο κ. Θεμιστοκλέους το απόγευμα, και σε μικρότερες ηλικίες από 50 ετών και πάνω και στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, της ομάδας Β» αποκάλυψε ο κ. Σκέρτσος.

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν πάνω από 2.160.000 εμβολιασμοί. Εκτιμάται ότι -εφόσον γίνουν οι προγραμματισμένες για το δεύτερο  τρίμηνο παραδόσεις- τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είναι πολύ σημαντικό, ζωτικής σημασίας ότι «η Επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά υποδειγματικά και πως όλα τα εμβόλια που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα γίνονται άμεσα. Εάν τηρηθούν οι παραδόσεις του β’ τριμήνου, υπολογίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να κολλήσεις κοροναϊό. Και ότι ακόμα και αν βγεις θετικός, μειώνει δραματικά την πιθανότητα να διασωληνωθείς και φυσικά την πιθανότητα να χάσεις τη ζωή σου».

Έρχονται self test για πάνω από 900.000 εργαζομένους αυτή την εβδομάδα

Την ίδια ώρα στην διεύρυνση της δωρεάν παράδοσης σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στοχεύει η κυβέρνηση.

«Όσο παραλαμβάνουμε περισσότερα τεστ, αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σε ποιους εργαζόμενους επεκτείνονται

Την επέκταση των self tests σε λιανεμπόριο, μεταφορές και διανομείς φαγητού, από το τέλος της εβδομάδας, προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τον κοροναϊό, στο Μαξίμου.

Τα self test, άλλωστε, μπορεί να αποτελέσουν και το «κλειδί» για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα.

Ηδη η πρώτη εφαρμογή τους στους μαθητές των λυκείων που επέστρεψαν σήμερα στις σχολικές αίθουσες κρίθηκε επιτυχημένη καθώς 613 μαθητές και καθηγητές βρέθηκαν θετικοί από τα self test, κυρίως ασυμπτωματικοί.

«Τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία – θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο» υπογράμμισε o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι «τα self test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Eίναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού». Στον νέο διαγωνισμό για τα self test σύμφωνα με πληροφορίες υπέβαλαν 70 εταιρείες από 31 στον προηγούμενο.

Εμβόλια και self test δείχνουν τον δρόμο για Πάσχα στο χωριό

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Open είπε για τα self test, πως: «Θα είναι καθοριστική αυτή η εβδομάδα για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα πρώτα δείγματα από τα σχολεία πάντως, είναι θετικά». Επίσης, ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε: «Πάντα έχει σημασία και η ατομική ευθύνη. Αυτός ο μήνας θα είναι δύσκολος αλλά μετά το Πάσχα θα είμαστε καλύτερα. Σημασία έχει όταν φτάσουμε στις 14 Μαΐου, που έχει οριστεί το άνοιγμα του τουρισμού, να έχει περιοριστεί η διασπορά ώστε να ανοίξει η αγορά και για τους Έλληνες».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ