Πάσχα στο χωριό : Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως ταξιδέψουν – Πότε «κληρώνει» για την εστίαση (vids)

Πάσχα στο χωριό : Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως ταξιδέψουν – Πότε «κληρώνει» για την εστίαση (vids)

Παρά το ρεκόρ διασωληνωμένων και νεκρών από κορωνοϊό που καταγράφηκε την Τρίτη, ενθαρρυντική είναι η πτώση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες. Με αυτά τα δεδομένα, ίσως επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα.

Αναμφισβήτητη είναι η πίεση που ασκείται από το τρίτο κύμα της πανδημίας στα νοσοκομεία, όπως καταδεικνύει και το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο, γεγονός είναι και ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα φανερώνουν σημάδια σταθεροποίησης, ακόμη και την έναρξη της αποκλιμάκωσης.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει στους πολίτες να περάσουν το Πάσχα εκτός των τειχών, με τους λοιμωξιολόγους να εμφανίζονται για άλλη μια φορά διχασμένοι.

Πάντως, με τους εμβολιασμούς να επιταχύνονται, τη βελτίωση του καιρού αλλά κυρίως με τα self-tests, η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι ίσως δώσουν το πράσινο φως για τη μετακίνηση των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα. 

Ο μεγάλος φόβος είναι οι μετακινήσεις ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο και η ενδεχόμενη διασπορά του ιού σε άλλες που παρουσιάζουν ελάχιστα κρούσματα.

Σε γενικές γραμμές, το Πάσχα στο χωριό είναι στο τραπέζι με προϋπόθεση να υπάρξει πτώση ή και σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων και παράλληλη αξιοποίηση του εργαλείου των self test.

Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως ταξιδέψουν

Ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να ισχύσει είναι οι πολίτες να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των self tests και να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν εάν τους ζητηθεί από τις Αρχές.

Ακόμη, είναι πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Τέλος, δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει πλήρως.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, οι μετακινήσεις του Πάσχα είναι πιθανό να δείξουν τον δρόμο για τον τρόπο λειτουργίας του πράσινου πιστοποιητικού της ΕΕ για τα ταξίδια.

Τέλος, ανάλογα και με τα δεδομένα της πανδημίας θα έχει διαμορφωθεί στην κυβέρνηση μια πρώτη εικόνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης στα κρούσματα

Παρά το ρεκόρ διασωληνωμένων και νεκρών από κοροναϊό που καταγράφηκε την Τρίτη, ενθαρρυντικά είναι τα νέα που έρχονται από την σύγκριση των κρουσμάτων των τελευταίων 10 ημερών με το προηγούμενο δεκαήμερο, κατά την οποία προκύπτει μια πτωτική τάση όσον αφορά στην διασπορά του ιού.

Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, 13 Απριλίου ήταν 4033, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 6 Απριλίου, ήταν 4309
  • Χθες, 12 Απριλίου, ήταν 1606, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 5 Απριλίου ήταν 1866
  • Στις 11 Απριλίου ήταν 1718, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 4 Απριλίου, ήταν 1955
  • Στις 10 Απριλίου ήταν 2801, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 3 Απριλίου, ήταν 3232
  • Στις 9 Απριλίου ήταν 2747, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 2 Απριλίου, ήταν 3080
  • Στις 8 Απριλίου ήταν 3228, μια εβδομάδα νωρίτερα, την 1η Απριλίου, ήταν 3491
  • Στις 7 Απριλίου ήταν 3445, μια εβδομάδα νωρίτερα, την 31η Μαρτίου, ήταν 3616
  • Στις 6 Απριλίου ήταν 4309, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 30 Μαρτίου, ήταν 4340

Ημερήσια καταγραφή.

Μέσος όρος 7 ημερών.

Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση

Απαντώντας σήμερα από την Πάτρα στην ερώτηση για το κατά πόσο θα επιτραπούν την περίοδο του Πάσχα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλα στην ώρα τους. Για εμάς, κάθε ημέρα είναι και ένα διαφορετικό στοίχημα. Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

«Σε κάθε περίπτωση», συνέχισε, «τα self test είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε σε όλη την χώρα με τα rapid test και τα μοριακά τεστ».

Σχετικά με την τήρηση των μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι «συντριπτικά ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και εγώ προσωπικά από αυτό το μετερίζι που έχω κληθεί να συνδράμω στην προσπάθεια αυτή, νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για το μέσο πολίτη, που με υπομονή και επιμονή όλους αυτούς τους μήνες, κάθισε στο σπίτι, τήρησε τα μέτρα και θυσίασε τον οικογενειακό προγραμματισμό του». Όπως συμπλήρωσε, «τώρα, όλοι μαζί ενωμένοι, μέσα από ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό και στρατηγική, ετοιμαζόμαστε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω». 

Για το θέμα των μετακινήσεων εκτός νομού τοποθετήθηκε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία υποστήριξε ότι «είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε απόφαση», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για τις μετακινήσεις το Πάσχα κρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύουν εκείνο το διάστημα.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις, ωστόσο είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία. «Έχουμε στη διάθεσή μας όπλα όπως ο εμβολιασμός και τα self test», είπε χαρακτηριστικά.

Το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown – Ανοίγει η εστίαση πριν τον τουρισμό

Στο τραπέζι βρίσκεται η επαναλειτουργία mall και φροντιστηρίων και στο «βάθος» η εστίαση με την κυβέρνηση να εξετάζει τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown.

Σύμφωνα με το MEGA, η εστίαση θα ανοίξει την Τρίτη του Πάσχα 27 Απριλίου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τραπεζάκια και θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για εργαζομένους όσο και για πελάτες.

Μάλιστα, πιθανολογείται να τεθεί σε ισχύ και μειωμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα της εστίασης αλλά και η παραχώρηση επιπλέον εξωτερικού χώρου.

Παράλληλα, malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου αναμένεται να σηκώσουν ρολά στις 19 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα.

Επίσης, το Σάββατο 24 Απριλίου, ενδέχεται να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop / click inside.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ