Τον Ιούνιο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί για τους 40άρηδες – Όλο το χρονοδιάγραμμα

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί για τους 40άρηδες – Όλο το χρονοδιάγραμμα

«Με το δεδομένο ότι μέσα στο Μάιο θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 50 και όλες οι ευπαθείς ομάδες, είναι εφικτό να αρχίσουν να εμβολιάζονται τον Ιούνιο οι σαραντάρηδες» τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

«Με το δεδομένο ότι μέσα στο Μάιο θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 50 και όλες οι ευπαθείς ομάδες, είναι εφικτό να αρχίσουν να εμβολιάζονται τον Ιούνιο οι σαραντάρηδες» τόνισε  ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Απαντώντας σε ερώτηση για περιπτώσεις πολιτών που τους ήρθε SMS εμβολιασμού ενώ δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι μικρότερης ηλικίας, ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε ότι τα μηνύματα εστάλησαν με βάση τη συνταγογράφηση που έχει γίνει σε κάθε ΑΜΚΑ, καθώς κάποιος πολίτης μπορεί να πάσχει από ένα νόσημα το οποίο η εθνική επιτροπή εμβολιασμού έχει συμπεριλάβει στα σοβαρά νοσήματα.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός (ΣΚΑΪ) , στις περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις που καταγράφηκαν, είτε ο πολίτης δε θεωρούσε ότι το νόσημά του ήταν σοβαρό, είτε είχε αμελήσει πως στο παρελθόν είχε πάρει φάρμακα για κάποιο νόσημα.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Για ποιους θα ανοίξει η πλατφόρμα τον Απρίλιο

Από χθες μέχρι και τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ανοίγει σταδιακά η πλατφόρμα για τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, (ομάδα ευπαθών Β) έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ασθενείς των ηλικιών από 18-59 ετών. Σειρά πρώτοι θα πάρουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που αριθμούν περίπου 800.000 άτομα.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 55-59 ετών. Τέλος, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 50-54 ετών. 

Ποιοι ανήκουν στην ευπαθή ομάδα Β

Σημειώνεται ότι στην ομάδα Β εντάσσονται μεγάλες υπο-ομάδες ασθενών οι οποίοι κρίνεται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για νόσηση λόγω κοροναϊού.

Αυτές ταξινομούνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ως εξής:
– Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, ειδικότερα με συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσο, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου.
– Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2
– Ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, με Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2.
-Ασθενείς με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ειδικότερα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
– Ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία ασθενών της ομάδας Α).
-Ασθενείς σε σνοσοκαταστολή καθώς και με λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
-Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.
-Ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος.
– Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
-Ασθενείς με διαταραχές σπληνός, ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία).
– Ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα, ειδικότερα με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα.
– Ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο, σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.
– Άτομα με σοβαρή αναπηρία, που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί.
-Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα, που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια. 

To πλάνο των παραλαβών

Αξίζει να επισημανθεί ότι ένα ισχυρό εφόδιο θα έχει η χώρα μας στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς πολλαπλασιάζονται οι διαθέσιμες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19, σύμφωνα με το πλάνο των παραδόσεων των εταιριών, που παρουσίασε πριν λίγες μέρες κατά την τακτική ενημέρωση ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, η χώρα αναμένεται να λάβει 7,13 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Αναλυτικότερα τον Απρίλιο αναμένουμε:

Pfizer 1.100.000 δόσεις

Astra-Zeneca 450.000 δόσεις

Johnson 70.000 δόσεις

ΣΥΝΟΛΟ: 1.620.000 δόσεις

Τον Μάιο:

Pfizer 1.550.000 δόσεις

Astra-Zeneca 450.000 δόσεις

Johnson 300.000 δόσεις

Moderna 100.000+ δόσεις

ΣΥΝΟΛΟ: 2.400.000 δόσεις

Τον Ιούνιο:

Pfizer 1.700.000 δόσεις

Johnson 960.000 δόσεις

Astra-Zeneca 450.000 δόσεις

Σύνολο: 3.110.000 δόσεις

Ως εκ τούτου, έως το τέλος Ιουνίου η χώρα θα διαθέτει 7.130.000 επιπλέον δόσεις εμβολίων, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ακόμα περισσότερες καθώς αναμένονται κι άλλες δόσεις από την Moderna.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ