Γκάζι στους εμβολιασμούς για να κερδίσουμε το στοίχημα με την ανοσία της αγέλης – Τι λένε οι ειδικοί (vids)

Γκάζι στους εμβολιασμούς για να κερδίσουμε το στοίχημα με την ανοσία της αγέλης – Τι λένε οι ειδικοί (vids)

Σκοπός σύμφωνα με τους ειδικούς είναι χτιστεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να νιώσουμε για πρώτη φορά ασφάλεια μετά από ένα χρόνο και να πάρουμε ξανά τις ζωές μας πίσω.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες από 30 – 39 αλλά και από 40-44 ετών.

Σήμερα μάλιστα άνοιξε και η πλατφόρμα για την ομάδα των 45-49,  που θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, και όχι μόνο με αυτό της AstraZeneca, όπως ισχύει για τους 30-39 και 40-44 ετών.

Σκοπός σύμφωνα με τους ειδικούς είναι χτιστεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να νιώσουμε για πρώτη φορά ασφάλεια μετά από ένα χρόνο και να πάρουμε ξανά τις ζωές μας πίσω.

Παρά λοιπόν τα αυξημένα μέτρα και το γεγονός ότι πρέπει να κάνουμε και φέτος Πάσχα στην πόλη, ωστόσο μαζί με το Άγιος Φως επέστρεψε η ελπίδα μας για μία κανονική ζωή, χωρίς περιορισμούς.

Άλλωστε πλέον με τον εμβολιασμό και των πιο νέων ηλικιών φαίνεται καθαρά το φως στην άκρη του τούνελ. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε είναι πως χτες, Μεγάλη Παρασκευή παρ΄ότι πολλοί ετοιμάζονταν να παρακολουθήσουν τον διαφορετικό, λόγω μέτρων, Επιτάφιο, 21.670 πολίτες μετέβησαν στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα μείνουν και σήμερα ανοιχτά και θα κλείσουν μόνο αύριο προκειμένου και οι υγειονομικοί να κάνουν Πάσχα με τις οικογένειές τους.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί παρ΄ότι εξακολουθούν να τονίζουν πως είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο και πως αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε, δείχνουν περισσότερο αισιόδοξοι από ποτέ για την πορεία του εμβολιασμού, τονίζοντας πως το τείχος ανοσίας δεν θα αργήσει να επιτευχθεί.

Ρεκόρ εμβολιασμών από τον Ιούλιο – Πότε θα εμβολιαστούν οι 20αρηδες

Σε επίπεδο ρεκόρ θα κινηθούν οι εμβολιασμοί από τον Ιούλιο αγγίζοντας τα 2,7-2,8 εκατ. τον μήνα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς και διαθέσιμα εμβόλια υπάρχουν και η εμβολιαστική αλυσίδα λειτουργεί άψογα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι από τον Ιούνιο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται και οι ενήλικες κάτω των 30 ετών, ανοίγοντας ουσιαστικά ο δρόμος για τους 20άρηδες. «Τη Μεγάλη Πέμπτη είχαμε 66.000 εμβολιασμούς μέσα σε μια ημέρα και οι ρυθμοί επιταχύνονται. Από 5 Μαΐου θα έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα διαθέσιμα, θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson&Johnson. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί, καθώς από τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιάζονται και όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες, δηλαδή όσοι είναι κάτω από 30 ετών», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σε ό,τι αφορά στην ηλικιακή ομάδα των 45-49 ετών, για τους οποίους άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού, ανέφερε ότι 124.000 πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα για να αποδεχτούν τα προτεινόμενα ραντεβού, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού με όλους τους υπόλοιπους τρόπους, είτε μέσα από την πλατφόρμα είτε στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ. 

Πώς θα εμβολιαστούν οι πολίτες που δε διαθέτουν ΑΜΚΑ

Ερωτηθείς πώς θα εμβολιαστούν οι πολίτες που δε διαθέτουν ΑΜΚΑ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι εδώ και 10 μέρες μετά από νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία παρουσιάστηκε στη Βουλή και υπερψηφίστηκε, όσοι δε διαθέτουν ΑΜΚΑ, έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να εκδώσουν έναν προσωρινό αποκλειστικά για αυτή τη χρήση.

«Αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους. Όσοι έχουν ΑΦΜ ή όσοι έχουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, μπορούν μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr που παραπέμπει στον προσωρινό ΑΜΚΑ, να μπορέσουν να τον εκδώσουν ψηφιακά. Όσοι δεν έχουν κάτι από αυτά τα δύο, πρέπει να επισκεφθούν ένα ΚΕΠ κι εκεί θα τους κατευθύνουν στο τι έγγραφα πρέπει να στείλουν για να μπορέσουν κι αυτοί αφού εκδώσουν τον προσωρινό ΑΜΚΑ να μπουν στη διαδικασία του εμβολιασμού», εξήγησε προσθέτοντας ότι ήδη έχουν εκδοθεί περίπου 6.000 προσωρινοί ΑΜΚΑ.

Ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο

Ανοσία της τάξεως του 50% μέσα στον Ιούνιο θα έχει αποκτήσει ο πληθυσμός στην Ελλάδα, όπως εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κι ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Αν πάμε βέβαια στο 60%-70% δε θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε μάλιστα στη μαζική συμμετοχή των νέων στον εμβολιασμό σημειώνοντας ότι «η νεολαία δείχνει τον δρόμο και το φρέσκο μυαλό επεξεργάζεται καλύτερα τον κυκεώνα πληροφοριών, έχει την αισιοδοξία μέσα της και με κίνητρο ότι θα πρέπει να ξαναπάρει τη ζωή της πίσω, προχωρούν στον εμβολιασμό. Ενδεχομένως, οι νέοι να έβαλαν τα γυαλιά και σε ανθρώπους άνω των 70 ετών που προτιμούν να κινδυνέψουν τη ζωή τους σχεδόν βέβαια παρά να κάνουν ένα αθώο εμβόλιο».

Προστατευμένοι για 9 μήνες οι εμβολιασμένοι

Ο ίδιος εξήγησε ότι μετά τη χορήγηση του εμβολίου, οι πολίτες δε χρειάζεται να μετρήσουν τα αντισώματα τους, καθώς όπως επισήμανε, ο οργανισμός μας δεν αμύνεται μόνο μέσω των αντισωμάτων, αλλά με πολύ συγκεκριμένους και πολύπλοκους ανοσολογικούς μηχανισμούς που δεν μετρώνται με τον τίτλο των αντισωμάτων. «Τουλάχιστον για 9 μήνες, ίσως και παραπάνω, ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το πότε πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι για διάστημα έως και τρεις μήνες φαίνεται να προστατεύονται από τη φυσική ανοσία. «Επομένως, σε διάστημα τριών μηνών από τότε που νόσησαν, μπορούν να εμβολιαστούν και να επεκτείνουν την ανοσία τους», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα που λαμβάνουν θεραπείες με ανοσοκαταστολή, δήλωσε ότι πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους για να βρεθεί το κατάλληλο χρονικό παράθυρο ώστε η ανοσιακή απάντηση του οργανισμού τους να είναι η βέλτιστη.

Σχετικά με τις μάσκες, ο καθηγητής Πνευμονολογίας δήλωσε ότι «αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60%-70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά κι ενδεχομένως εκτός ίσως από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους χώρους, από το φθινόπωρο θα πετάξουμε τις μάσκες και θα ζούμε όπως πριν.

Τέλος, υπογράμμισε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα φάρμακα, πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του ιού. «Δοκιμάζονται μονοκλωνικά αντισώματα εξάμηνης ή δωδεκάμηνης διάρκειας, φάρμακα από το στόμα, εισπνεόμενα, και σύντομα θα είναι διαθέσιμα», κατέληξε.

Βγαίνοντας από το καλοκαίρι θα έχουμε 60% ανοσία στην κοινότητα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης ο οποίος επεσήμανε: «Η διαδικασία του εμβολιασμού θα αποτύχει αν χαλαρώσουμε πρόωρα. Αν χαλαρώσουμε στις γιορτές τα κρούσματα θα αυξηθούν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι αρχές Ιούνη. Αν προχωρήσουμε κανονικά, τον Ιούνιο θα έχουμε 40-50% ανοσία στην κοινότητα. Αρκεί ως τότε να τηρούμε μέτρα. Βγαίνοντας από το καλοκαίρι θα έχουμε 60% ανοσία στην κοινότητα! Αρκεί ως τότε να προσέχουμε. Έτσι μόνο θα έχουμε διαφορετικό φθινόπωρο και θα δούμε εικόνες όπως αυτή του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open.

Για το αν υπάρχει η πιθανότητα να προκύψει εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κοροναϊού είπε: «Είναι πιθανό, ελέγχεται. Μεγαλύτερη σημασία έχουν τα μικρά αντιικά φάρμακα που θα δίνονται από το στόμα. Όταν βγουν θα έχουμε σημαντικά όπλα για να καταπολεμούμε τον ιό από το σπίτι».

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλος σχολίασε στον ΣΚΑΙ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με το που άνοιξε η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 30-39 ετών υπάρχει μια μαζική συμμετοχή, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το επόμενο δίμηνο να μπορέσουμε να χτίσουμε το συλλογικό τείχος ανοσίας που θα επιτρέψει πλέον την οριστική απαλλαγή από τον κοροναϊό.

Δημόπουλος: Στο επόμενο δίμηνο η ανοσία

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, ο κ. Δημόπουλος σχολίασε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με το που άνοιξε η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 30-39 ετών υπάρχει μια μαζική συμμετοχή, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το επόμενο δίμηνο να μπορέσουμε να χτίσουμε το συλλογικό τείχος ανοσίας που θα επιτρέψει πλέον την οριστική απαλλαγή από τον κοροναϊό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ