Οι τρεις ανατροπές που αλλάζουν τα πάντα στη ζωή μας – Τι θα ισχύσει με SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσική στην εστίαση

Οι τρεις ανατροπές που αλλάζουν τα πάντα στη ζωή μας – Τι θα ισχύσει με SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσική στην εστίαση

Η χαλάρωση των μέτρων θα συνεχιστεί βήμα - βήμα, με την κυβέρνηση να έχει στο τραπέζι τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα.

Καθώς οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και η επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζει μια μικρή και σταδιακή αποκλιμάκωση, η κυβέρνηση φαίνεται πλέον να ξεδιπλώνει το σχέδιό της για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του lockdown μέσα στον Μάιο, με βάση και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενώ βρισκόμαστε σε τροχιά σταδιακού ανοίγματος δραστηριοτήτων, η εστίαση έχει ήδη ανοίξει με αυστηρά βέβαια μέτρα και χωρίς μουσική. Βασικά εργαλεία στο άνοιγμα είναι τόσο τα self tests όσο και ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Η χαλάρωση των μέτρων θα συνεχιστεί βήμα – βήμα, με την κυβέρνηση να έχει στο τραπέζι τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα. Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, θα έρθει η κατάργηση των SMS αλλά και η αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που θα κάνει το καλοκαίρι να θυμίζει -έστω και σε ένα βαθμό- τις μέρες προ κοροναϊού.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 μ.μ. και λήγει στις 5 τα ξημερώματα.

Ο προγραμματισμός, φυσικά, τελεί υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας στις επόμενες μέρες και πιο βέβαιες είναι οι εγκρίσεις για τις δραστηριότητες που πρόκειται να επανεκκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ για αργότερα υπάρχει αβεβαιότητα, λόγω της πιθανής επίδρασης που θα έχουν στην επιδημιολογική εικόνα οι μετακινήσεις και οι επαφές λόγω του Πάσχα.

Ήδη σε κάποιες περιοχές η χαλάρωση έχει επιφέρει αύξηση κρουσμάτων και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί το αυξημένο ιικό φορτίο μπορεί να μας «φέρει και πάλι πίσω». 

Διευρύνεται το ωράριο κυκλοφορίας

Ειδικότερα εξετάζεται, μεταξύ άλλων, νέο ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, «δεν μπορούμε να πάμε από τον απόλυτο περιορισμό στην απόλυτη ελευθερία» και πως δεν πρέπει «να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε απεγκλωβιστεί».

«Εκείνο που κάνουμε είναι να πηγαίνουμε βήμα βήμα» σημείωσε λέγοντας πως το ωράριο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας «θα διευρυνθεί σταδιακά».

Σύμφωνα με τον ίδιο «σε πρώτη φάση θα υπάρξει μια επέκταση μετά τις 11 το βράδυ για πιο μετά», ενώ μετέφερε τη «συνολική απελευθέρωση» για αργότερα.

Το νέο ωράριο, μάλιστα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Αν αυτό συμβεί, θα μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις 12 τα μεσάνυχτα, αντί για 23:00 που είναι μέχρι σήμερα.

Ειδική μνεία, ίσως, υπάρξει τις επόμενες ημέρες για τους τουριστικούς προορισμούς, όπου ενδεχομένως θα υπάρξει μια περαιτέρω χαλάρωση. 

Πλησιάζει η κατάργηση των SMS

Την ίδια στιγμή, ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι και το «πότε τελειώνει το SMS στο 13033». Στο ερώτημα αυτό έχουν κληθεί να απαντήσουν κυβερνητικά στελέχη, συνδέοντας τη λήξη του με το άνοιγμα της μετακίνησης εκτός νομού και την «πρεμιέρα» του τουρισμού.

Η επικρατέστερη ημερομηνία, προς το παρόν, για να συμβεί αυτό είναι η 15η Μαΐου.

Ήδη, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, για τα ψώνια μας θα πούμε «αντίο» στα SMS στο 13032 από τις 15 Μαΐου.

«Δεν θα υπάρχει αυτή η διαδικασία στις 15» σημείωσε με έμφαση, συμπληρώνοντας παράλληλα ωστόσο πως οι περιορισμοί για τον αριθμό των πελατών ανά κατάστημα θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό ακόμα.

Σχετικά με το SMS για τις μετακινήσεις στο 13032, είπε πως «συνολικά θα επανεξεταστούν τα SMS μέχρι τις 14 του μήνα. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα έχουν τα δεδομένα προκειμένου να εισηγηθούμε ή να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε ως έχουμε ή αν θα αρθούν τελείως. Η ουσία είναι πως έχουμε μπροστά μας ένα 10ήερο ή και λιγότερο από 10 ημέρες που πρέπει με κάθε τρόπο να πιέσουμε τον κόσμο που έχει το δικαίωμα να εμβολιαστεί να το κάνει, ώστε στο τέλος να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερο υγειονομικό χώρο για τις δραστηριότητες που ανοίξαμε».

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε χθες πως «αυτή τη στιγμή η κατάσταση πηγαίνει καλά και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε». «Για ένα διάστημα ακόμη να είμαστε προσεκτικοί και αποστασιοποιημένοι» και τόνισε πως το SMS «θα εξακολουθεί να έχει πρακτική λειτουργία», ενώ «θα επαναξιολογηθεί με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων». 

Η μουσική στην εστίαση

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην εστίαση, τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο προς το παρόν είναι η έλλειψη μουσικής σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς και ο περιορισμός κυκλοφορίας που ξεκινά στις 23:00, κάτι που αναγκάζει όλες τις επιχειρήσεις εστίασης να κλείνουν στις 22:45.

Σε δεύτερο χρόνο αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί επίσης είναι η λειτουργία των εσωτερικών χώρων, αφού πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την επαναλειτουργία της εστίασης αφού δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.

«Τα βήματα είναι σταθερά. Η εστίαση άνοιξε καλά, τα μέτρα τηρήθηκαν, ήταν όλοι πολύ προσεχτικοί. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, καθώς προχωράμε θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι, αλλά προς το παρόν τα πράγματα είναι καλά» είπε το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Ο ίδιος παρέπεμψε στις αποφάσεις των ειδικών τόσο για το πότε θα αλλάξει το ωράριο στην εστίασης, αλλά και για το πότε θα επιτραπεί η μουσική. Επίσης, υπογράμμισε ότι «το σημαντικό είναι ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα. Αυτό δείχνει την ατομική ευθύνη. Η πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις όσο χρειάζεται μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ήδη, αρκετοί επιχειρηματίες αλλά και βουλευτές ζητούν η λειτουργία των καταστημάτων να γίνεται με τη… συνοδεία μουσικής, ωστόσο το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, μετά και το «πράσινο φως« των ειδικών.

Πάντως, εκνευρισμένος σχετικά με τη συζήτηση που έχει προκύψει εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Αυτό το θέμα έχει πάρει μια διάσταση πολύ δυσανάλογη. Αναρωτιέμαι πώς ακούγεται αυτό το ερώτημα στους 5000 ανθρώπους που νοσηλεύονται και στις 5.000 οικογένειες που ανησυχούν. Πώς ακούγεται στους 760 ανθρώπους που είναι διασωληνωμένοι και δίνουν τη μάχη λεπτό προς λεπτό για τη ζωή τους και πως ακούγεται στους χιλιάδες νοσηλευτές και γιατρούς. Ακούγεται παράταιρο. Είναι απολύτως κατανοητό πως όσο πιο δυνατά μιλούμε τόσο πιο μακριά πηγαίνουν τα σταγονίδια και είναι απολύτως κατανοητό πως όσο μεγαλύτερος είναι ο οποιοσδήποτε ήχος τόσο πιο δυνατά μιλούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ