Τουρισμός: Άνοιγμα με αισιοδοξία, επιφυλάξεις και 6 νησιά στο «κόκκινο»

Τουρισμός: Άνοιγμα με αισιοδοξία, επιφυλάξεις και 6 νησιά στο «κόκκινο»

«Ανοίξαμε πανιά» στον τουρισμό την Παρασκευή, ενώ από αύριο, που ξεκινά το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς περιοριστικά μέτρα, τόσο οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, όσο κυρίως οι αναχωρήσεις Ελλήνων για τα νησιά, αναμένεται να δώσουν μία πρώτη γεύση - όλοι ελπίζουμε να είναι και καλή - για το καλοκαίρι που περιμένει τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας. Ωστόσο, ο ιός είναι εδώ και ουδείς δικαιούται να εφησυχάζει.

«Ανοίξαμε πανιά» στον τουρισμό σήμερα, Παρασκευή, ενώ από αύριο, που ξεκινά το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς περιοριστικά μέτρα, τόσο οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, όσο κυρίως οι αναχωρήσεις Ελλήνων για τα νησιά, αναμένεται να δώσουν μία πρώτη γεύση – όλοι ελπίζουμε να είναι και καλή – για το καλοκαίρι που περιμένει τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας. 

Ενδεικτικό είναι ότι πολλά ξένα δημοσιεύματα αναφέρονται τις τελευταίες μέρες στο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, άλλα θετικά και άλλα πιο επιφυλακτικά – όταν συνδυάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, αλλά κυρίως το αν οι τουρίστες θα πρέπει να υποστούν κατά την επιστροφή τους στις δικές τους χώρες καραντίνα.

Το γεγονός ότι οι τουρίστες από τη Βρετανία και τη Γερμανία, θα μπαίνουν σε καραντίνα στις χώρες τους, όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους στην Ελλάδα, ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη για τους ταξιδιώτες από αυτές τις δύο χώρες-κλειδιά για τον ελληνικό τουρισμό, επισημαίνει δημοσίευμα του Reuters. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Reuters δεν πρόλαβε τα τελευταία – καλά – νέα από τη Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πολίτες που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, κατά την επιστροφή τους. Αυτό, προς το παρόν, ισχύει μόνο για τη Βρετανία, που δεν μας ενέταξε στη λεγόμενη «πράσινη λίστα» της.

Η Ελλάδα, επισημαίνουν και οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους (30/4), όπου το ένα πέμπτο της απασχόλησης και του ΑΕΠ εξαρτάται από τον τουρισμό, είναι αυτό τον καιρό μία από τις πιο ανοιχτές χώρες στην Ευρώπη – με τους πολίτες από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Σερβία και τα ΗΑΕ να μπορούν ήδη να επισκεφτούν τα ελληνικά νησιά, αρκεί να έχουν αρνητικό τεστ κοροναϊού τις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξή του, ή να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ τουρίστες από τον υπόλοιπο κόσμο επιτρέπεται να ταξιδέψουν στη χώρα από τις 15 Μαΐου.

Οι επιφυλάξεις των ειδικών δεν επιτρέπουν εφησυχασμό

Με όση αισιοδοξία και να ξεκινά, όμως, το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, οι επιφυλάξεις των ειδικών και οι ενστάσεις ορισμένων εξ αυτών δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Και αυτό δεν αφορά μόνο στην ελληνική οικονομία, που εξαρτάται εν πολλοίς από τον τουρισμό, αλλά και σε όλους τους Έλληνες, που περίμεναν με ανυπομονησία την άρση των περιοριστικών μέτρων και κυρίως των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εκτός νομού, για να σχεδιάσουν είτε μικρές αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα, είτε μακρύτερης διάρκειας καλοκαιρινές διακοπές τους.

Για παράδειγμα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αφού διευκρίνισε ότι «δεν ανοίγουμε γιατί η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά γιατί ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του», υπογράμμισε ότι «o ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς, όπως είπε, «η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα». 

Αξιωσημείωτη είναι, μάλιστα, η προειδοποίηση του κ. Βατόπουλου, για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και έχουν «χαλαρώσει» τα μέτρα που πρέπει να συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν κάνει το εμβόλιο».

ECDC: Κάτω από τον μέσο όρο οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Ένα όχι και τόσο αισιόδοξο νέο πήραμε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που καταγράφει καθημερινά την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των εμβολιασμών και, μάλιστα, στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες. 

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση και γενικότερα ο κλάδος του τουρισμού βασίζεται κατά πολύ στο ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία» για ένα ασφαλές υγειονομικά άνοιγμα. Σύμφωνα με το ECDC, πάντως, στην Ελλάδα τόσο οι 50-59 όσο και οι 60-69 ετών βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η ομάδα 25-49 κάνει την έκπληξη – αν και είναι η πιο πρόσφατη στον εμβολιασμό – με ποσοστό 12,2%, που είναι καλύτερο από αυτό χωρών όπως η Γαλλία, η Δανία, η Πορτογαλία και η Νορβηγία.

Άνοιγμα σεζόν με έξι νησιά στο «κόκκινο»

Με τα ελληνικά νησιά να αποτελούν το όνειρο σχεδόν κάθε τουρίστα στον κόσμο για τις καλοκαιρινές του διακοπές, αλλά και των περισσότερων Ελλήνων, το γεγονός ότι άνοιξε και επίσημα η τουριστική σεζόν στη χώρα μας, με τις αρμόδιες αρχές να βάζουν στο «κόκκινο» έξι δημοφιλή νησιά, δεν είναι και η καλύτερη αρχή. 

Συγκεκριμένα, έξι νησιά μας βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανδημίας, με αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα, με τον υφυπουργό Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά και να απευθύνει έκκληση ειδικά στους κατοίκους της Κέρκυρας, της Σκιάθου, της Ικαρίας, της Πάτμου, της Νάξου και της Καρπάθου, να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων.

Ενστάσεις και από την αντιπολίτευση

Κριτική στους όρους με τους οποίους ανοίγει ο τουρισμός ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο υγειονομικών πρωτοκόλλων, όσο και στο επίπεδο της οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου.

«Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργεί σαν τουρίστας και χωρίς κανένα σχέδιο περιμένει να έρθει το καλοκαίρι, για να του λύσει ο καλός καιρός το πρόβλημα της πανδημίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ ότι «δεν έλαβε μέτρα για την ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας υγείας, όπως από την πρώτη στιγμή έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε τίποτα για να ρυθμίσει τα ιδιωτικά χρέη της πανδημίας και δεν κάνει τίποτα, ούτε πέρυσι, ούτε και φέτος, για να στηρίξει τον τουρισμό».

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Υπάρχουν δυνατότητες για την τουριστική σεζόν, αρκεί να αλλάξει η κυβέρνηση έστω και τώρα την πολιτική της», όπως είπε.

Επεκτείνοντας την κριτική του και επί της πορείας των εμβολιασμών, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως «η κυβέρνηση επέλεξε να μην πάρει 2 εκατ. εμβόλια της Moderna, όπως έχει αποκαλύψει το politico». Και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να επιχαίρει για τους εμβολιασμούς, όταν και με βάση τις επίσημες στατιστικές είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης στον εμβολιασμό με μία δόση». 

Καθολικό εμβολιασμό και στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον τουρισμό ζήτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι ο τουρισμός ανοίγει με μεγάλες δυσκολίες «που εντείνονται από τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης». Η κυρία Γεννηματά ζήτησε πρόσθετα μέτρα όπως, μεταξύ άλλων, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το «Πράσινο Πιστοποιητικό» με την ΕΕ και να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες με τις τρίτες χώρες για την έλευση και αναχώρηση των τουριστών.

Ιδιαίτερα, τόνισε, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την επιτάχυνση διενέργειας των «τεστ αναχώρησης» (με rapid tests) που απαιτούνται από ορισμένες χώρες, χωρίς επιβάρυνση των επιχειρήσεων, αλλά με σχετική επιδότηση από το κράτος.

«Άνοιξε πανιά χωρίς μέτρα και πάλι ο τουρισμός και η κυβέρνηση επαναφέρει τα περσινά της επικίνδυνα καμώματα, με την αύξηση της πληρότητας στα πλοία. Το στραπάτσο του κ. Θεοχάρη στο BBC, προφανώς, δεν του δίδαξε τίποτα, όπως φάνηκε άλλωστε και από την άτσαλη προσπάθεια υποβάθμισής του», επισημαίνει το ΜέΡΑ25.

Υπενθυμίζεται ότι το BBC «στρίμωξε» τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, επιμένοντας ότι το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού είναι μάλλον πρόωρο και τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας και άρα οι πολίτες της θα πρέπει να μπαίνουν καραντίνα, αν πάνε διακοπές στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για κάθε ταξιδιώτη, αλλά και το γεγονός ότι στον εμβολιασμό έχουμε μία από τη χαμηλότερη αναλογία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Θεοχάρης: 100% σίγουρα, όλα θα πάνε καλά

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δηλώνει αισιόδοξος και τονίζει πως, ήδη, τα μηνύματα των κρατήσεων από το εξωτερικό είναι πολύ θετικά.

Απαντώντας, μάλιστα, σε όσους εκφράζουν ανησυχίες για περαιτέρω διάδοση του κοροναϊού εξαιτίας του τουρισμού, είπε χαρακτηριστικά: «100% σίγουρα, όλα θα πάνε καλά φέτος». Και επέκρινε όσους πιστεύουν ότι ο τουρισμός του περσινού καλοκαιριού φταίει για την έξαρση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί δυσφήμιση της χώρας ένα τέτοιο επιχείρημα.

Ο κ. Θεοχάρης εστίασε στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας υποδέχεται τους επισκέπτες της από τις 14 Μαΐου, όπου πλέον θα απαιτούνται τα εξής:

  • Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση.
  • Ππιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • PCR test έως και 72 ώρες πριν
  • Πιστοποιητικό ανάρρωσης για όσους έχουν νοσήσει.
  • Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06.

Στην παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μάλιστα, ο υπουργός Τουρισμού μετέφερε αισιόδοξα νέα από το μέτωπο των διεθνών αγορών, αναφέροντας ότι σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί», η χώρα μας είναι η 3η χώρα σε κρατήσεις, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχουν οι Βρετανοί για διακοπές στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα νέα από τις ΗΠΑ, όπου η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε κρατήσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ