Ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή για συνομιλίες

Ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή για συνομιλίες

Τουλάχιστον 132 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τη Δευτέρα, ανάμεσά τους 32 παιδιά και 21 γυναίκες, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, ενώ άλλοι 950 έχουν τραυματιστεί.

Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν στη διάρκεια της νύχτας τη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα μέλη μιας οικογένειας, ανακοίνωσε σήμερα η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης, έπειτα από μια ακόμη ημέρα αιματηρών επεισοδίων στη Δυτική Όχθη και την άφιξη ενός Αμερικανού μεσολαβητή για διαπραγματεύσεις.

Ο Χάντι Αμρ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιος για παλαιστινιακά και ισραηλινά ζητήματα, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Ιερουσαλήμ με Ισραηλινούς αξιωματούχους και στη συνέχεια να μεταβεί στη Δυτική Όχθη για να συνομιλήσει με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Επιθυμεί να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια “βιώσιμη ηρεμία”, δήλωσε η Τζαλίνα Πόρτερ αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσινγκτον έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν έχει αναλάβει δράση προκειμένου να τερματιστεί η βία, αφού οι ΗΠΑ μπλόκαραν μια συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Παρά την εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις έπειτα από πέντε ημέρες μαχών μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστίνιων ανταρτών, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε πολλούς στόχους στον παλαιστινιακό θύλακα τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ενώ πολλές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ. 

Μεταξύ των θυμάτων αυτών των τελευταίων βομβαρδισμών είναι οκτώ παιδιά και δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν την ώρα που βρίσκονταν σε τριώροφη κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι, στη δυτική Γάζα.

“Τα παιδιά ήταν ασφαλή στο σπίτι τους, δεν είχαν όπλα, δεν εκτόξευσαν ρουκέτες”, κατήγγειλε ο πατέρας τους Μοχαμάντ Αμπού Χάταμπ από το νοσοκομείο της Σίφα, μιας πόλης της Γάζας.

Τα παιδιά σκοτώθηκαν “την ώρα που φορούσαν τα καλά τους για την Έιντ αλ Φιτρ”, πρόσθεσε αναφερόμενος στο έθιμο των Παλαιστινίων να φορούν καλά ρούχα στη διάρκεια της γιορτής αυτής που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για “μια φρικτή σφαγή στον καταυλισμό αλ Σάτι”.

Τουλάχιστον 132 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τη Δευτέρα, ανάμεσά τους 32 παιδιά και 21 γυναίκες, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, ενώ άλλοι 950 έχουν τραυματιστεί.

Η Αίγυπτος άνοιξε το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα ώστε να μπορέσουν να περάσουν δέκα ασθενοφόρα που μετέφεραν Παλαιστίνιους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά, προκειμένου να λάβουν βοήθεια σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Περισσότερες από 2.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ. Οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, εκ των οποίων οι έξι ήταν πολίτες και δύο από αυτούς παιδιά. 

“Δεν έχει τελειώσει ακόμη”

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να τερματιστούν σύντομα και πρόσθεσε ότι ο στρατός της χώρας θα επιφέρει “βαρύ πλήγμα” στο “τρομοκρατικό” κίνημα της Χαμάς.

“Πληρώνουν και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν ακριβά. Δεν έχει τελειώσει ακόμη”, τόνισε ο Νετανιάχου.

Στο Ισραήλ τα μέτωπα αυξάνουν: Στη Δυτική Όχθη, από τη Ναμπλούς ως τη Χεβρώνα και σε όλη την περιοχή που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 οι Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και σε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά πυρά.

Μόνο την Παρασκευή από τις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 250 στην πλευρά των Παλαιστινίων, κυρίως στη διάρκεια διαδηλώσεων αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Γάζας.

Νέα νυχτερινή ένταση υπήρξε στη συνοικία Σουαφάτ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου νέοι διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα έβαλαν φωτιά σε απορρίμματα και η ισραηλινή αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.

Οι ισραηλινές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή σήμερα καθώς αναμένονται νέες διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη.

Κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου οι Παλαιστίνιοι τιμούν τη “Νάκμπα” (καταστροφή), τη δημιουργία δηλαδή του κράτους του Ισραήλ το 1948, με συγκρούσεις να ξεσπούν με τον ισραηλινό στρατό ή Εβραίους εποίκους. 

Τέταρτο μέτωπο στον βορρά

Η τρέχουσα σύρραξη ξεκίνησε μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη “αλληλεγγύης” προς τους περισσότερους από 700 Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια περιοχή την οποία έχει υπό την κατοχή του παράνομα το 1967, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι συγκρούσεις στην πλατεία, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, ακολούθησαν πολλές ημέρες έντασης και επεισοδίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κυρίως λόγω της απειλής για έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους.

Το Ισραήλ είναι εξάλλου αντιμέτωπο στο εσωτερικό του με κλιμάκωση της βίας στις μικτές πόλεις, όπου ζουν Εβραίοι και Άραβες, κυρίως στη Λοντ, στη Γιάφα κοντά στο Τελ Αβίβ ακόμη και στην Άκρε, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, που σηματοδοτεί την έναρξη της αργίας του Σαββάτου για τους Εβραίους, ήταν μια από τις πιο ήρεμες από την αρχή της εβδομάδας. 

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός έχει κινητοποιήσει ήδη τους εφέδρους, ένα τέταρτο μέτωπο φαίνεται να ανοίγει.

Τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία ακούστηκαν χθες το βράδυ στο βόρειο Ισραήλ. Λίγο νωρίτερα στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα ένα μέλος της Χεζμπολάχ που συμμετείχε σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων σκοτώθηκε από τα πυρά του ισραηλινού στρατού.

Μπροστά στην όξυνση της κατάστασης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Κυριακή.

Υπ. Εξωτερικών Αιγύπτου και Τυνησίας: Να τερματιστεί η ισραηλινή βία στην Παλαιστίνη

Την ανάγκη τερματισμού της ισραηλινής βίας στην Παλαιστίνη τόνισαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και ο Τυνήσιος ομόλογός του, Ότμαν Ζεράντι, σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τις μεγάλες προσπάθειες του Τυνήσιου ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου η χώρα του παρουσίασε τη στάση του Αραβικού Συνδέσμου την περασμένη Τρίτη.

Τέλος, οι δύο υπουργοί συντόνισαν την προετοιμασία τους για τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, για να συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός και η διάσωση ζωών αμάχων εν μέσω κλιμάκωσης της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ