ΗΠΑ: O εμβολιασμός εφήβων άρχισε, τα διλήμματα πληθαίνουν

ΗΠΑ: O εμβολιασμός εφήβων άρχισε, τα διλήμματα πληθαίνουν

Περίπου οι μισοί γονείς ανηλίκων, ηλικίας 12-15 ετών, στις ΗΠΑ, δηλώνουν διστακτικοί ή κάθετα αντίθετοι στον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά του κορωνοϊού. Το 18% δηλώνει ότι θα το επιτρέψει, εάν καταστεί υποχρεωτικό το εμβόλιο για την επιστροφή στο σχολείο. Αρκετά αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια ήδη το επιβάλλουν

Πρώτη ήταν τον Απρίλιο η Αλγερία. Στις αρχές Μαΐού, τη «σκυτάλη» πήρε ο Καναδάς. Εδώ και λίγα 24ωρα, στις χώρες που ενέκριναν τον εμβολιασμό παιδιών, ηλικίας 12-15 ετών, κατά του κοροναϊού συγκαταλέγονται και οι ΗΠΑ.

Συνολικά 16,7 εκατομμύρια έφηβοι Αμερικανοί καλούνται τώρα να κάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioΝΤech, σε μία «μάχη» με τον χρόνο μέχρι και την επόμενη σχολική χρονιά.

Σε αυτή, έχουν «επιστρατευτεί» και 15.000 φαρμακεία, ενώ σύντομα αναμένεται να συνδράμουν οι παιδίατροι. Σε ορισμένες περιοχές, γίνονται σκέψεις για εμβολιασμούς ακόμη και σε χώρους των σχολείων.

Πολλά από όσα παιδιά έσπευσαν για να κάνουν το εμβόλιο, δήλωσαν σε αμερικανικά ΜΜΕ πόσο πολύ ανυπομονούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, να πηγαίνουν βόλτες με τους φίλους τους, να πηγαίνουν χωρίς άγχος στο σχολείο.

Αύξηση των μολύνσεων σε ανήλικους

Τα νέα στοιχεία στις ΗΠΑ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής έδειξε ότι τα κρούσματα σε παιδιά αυτής της ηλικιακής κατηγορίας αποτελούν πλέον το 24% των νέων καταγεγραμμένων λοιμώξεων στη χώρα, καταγράφοντας άνοδο 4% μέσα σε δύο εβδομάδες.

Εξ αυτών, μόνον το 1,2-3,1% χρειάζεται να νοσηλευτεί. Ακόμη όμως κι αυτά τα παιδιά που έχουν μολυνθεί δεν ασθενήσουν σοβαρά, μπορεί δυνητικά να μεταδώσουν τον ιό ως φορείς, μάλιστα αστυμπτωματικοί σε πολλές περιπτώσεις.

Πάντως, «σε αντίθεση με τις προηγούμενες φάσεις του προγράμματος εμβολιασμού», έγραφαν τις προάλλες οι New York Times για την έναρξη της διαδικασίας στους εφήβους, «υπήρξαν λίγες αναφορές για πλήθη, ουρές κόσμου ή μεγάλες τεχνικές δυσλειτουργίες».

Αιτία δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η νέα ηλικιακή ομάδα, που προστέθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού, αποτελεί μικρό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ…

Προβληματισμός γονεών

Έρευνα του Kaiser Family Foundation έδειξε τον Απρίλιο ότι μόνο 3 στους 10 Αμερικανούς γονείς ανηλίκων, ηλικίας 12-15 ετών, ήθελαν να εμβολιαστεί το παιδί τους το συντομότερο δυνατό.

Το 25% δήλωσε ότι θα περιμένει να δει πώς εξελίσσεται η διαδικασία κι εάν υπάρχουν παρενέργειες.

Περίπου ένας στους τέσσερις είπε ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τον εμβολιασμό του παιδιού του.

Το 18% ανέφερε ότι θα δεχόταν τον εμβολιασμό του παιδιού, εάν το απαιτήσει το σχολείο.

Ερωτήματα για το επόμενο «πρώτο κουδούνι»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πολιτική των σχολείων έναντι των εμβολισμών ορίζεται σε πολιτειακό επίπεδο, και όχι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αν και σε αρκετές πολιτείες προβλέπονται εξαιρέσεις (π.χ. για θρησκευτικούς ή/και ιατρικούς λόγους), στα περισσότερα αμερικανικά δημόσια σχολεία θεωρείται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των μαθητών για διάφορες ασθένειες, όπως η ανεμοβλογιά, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα.

«Πρόκειται ωστόσο για εμβόλια που έχουν πλήρη έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα οποία χορηγούνται εδώ και δεκαετίες», επισημαίνει σε άρθρο της στο The Conversationη Κριστίν Μπόουμαν, καθηγήτρια Νομικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι και για λόγους επικοινωνιακής στρατηγικής, αλλά και λόγω του ότι τα εμβόλια κατά του κοροναϊού έχουν μέχρι σήμερα λάβει μόνο άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον FDA, είναι δύσκολο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στα αμερικανικά σχολεία.

Διαφορετικές κατευθύνσεις

Παρ’ όλα αυτά, ιδιωτικά σχολεία στις ΗΠΑ το εξετάζουν.

Ήδη, στο σχολείο του Αγίου Λουκά στο Κονέκτικατ, οι μαθητές των τάξεων από την 5η έως τη 12η πληροφορήθηκαν θα πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους μέχρι το φθινόπωρο.

Ο Μάρκ Ντέιβις, υπεύθυνος του σχολείου, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη σε συντονισμό με μία υγειονομική ομάδα εργασίας, που αποτελείται κυρίως από γονείς μαθητών, που είναι γιατροί.

Ολοένα και περισσότερα κολέγια και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους δίνει η κείμενη νομοθεσία να ορίσουν δικούς τους υγειονομικούς κανόνες για την περιόδο υποχώρησης της πανδημίας και καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού για όσους φοιτητές θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, από το φθινόπωρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ