Kορωνοϊός: Ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων – 25% πάνω οι ασθενείς σε ΜΕΘ

Kορωνοϊός: Ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων – 25% πάνω οι ασθενείς σε ΜΕΘ

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ενώ τα κρούσματα σήμερα παρέμειναν κοντά στον ημερήσιο μέσο όρο, με το ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.696 νέα κρούσματα από τον φονικό ιό, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 13 σε μόλις 24 ώρες.

Μπορεί τα κρούσματα του κοροναϊού να έχουν σταθεροποιηθεί κάτω από τις 3.000 και τα εφιαλτικά σενάρια για 18.000 κρούσματα έως τον Δεκαπενταύγουστο να απομακρύνονται, ωστόσο ένας άλλος εφιάλτης παίρνει σάρκα και οστά: Πρόκειται για την πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, για την οποία οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και αρκετό καιρό.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ενώ τα κρούσματα σήμερα παρέμειναν κοντά στον ημερήσιο μέσο όρο, με το ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.696 νέα κρούσματα από τον φονικό ιό, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 13 σε μόλις 24 ώρες.

Μάλιστα, ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα όσα είπε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έκανε λόγο για αύξηση της τάξης του 25%, των εισαγωγών ασθενών με κοροναιό στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας. Παράλληλα, όπως εξήγησε ο ίδιος παρατηρούμε αύξηση των νέων εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό, οι οποίες υπολογίζονται περισσότερο από 150 τις τελευταίες ημέρες.

Όπως δηλώνουν οι επιστήμονες σε κάθε τόνο, η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούν με μέτρα να ανακόψουν την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η λήψη μέτρων και η επιβολή του μίνι lockdown στη Μύκονο, η οποία βρίσκεται και πάλι μια ανάσα από τα περιοριστικά μέτρα, μαζί με ακόμα επτά νησιά. 

Τα νησιά που «φλερτάρουν» με lockdown

Σε αυτά τα νησιά αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη Μύκονο και στην Ίο, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων και των κανόνων λειτουργίας, ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις περιοχές αυτές «θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων νησιών.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Ζάκυνθος
  • Τήνος
  • Λευκάδα
  • Σαντορίνη
  • Πάρος
  • Ρόδος

Στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται «έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται το τελευταίο 10ήμερο». 

Αφού έκανε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε πως «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6).

«Ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Μύκονο και Ίo»

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες ήδη συζητούν την επιστροφή της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές με επιδημιολογική έξαρση, όπως η Μύκονος και η Ίος.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά περί νέων μέτρων λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στα δυο νησιά, ανέφερε ότι «ενδεχομένως να είναι και τα ίδια μέτρα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους. «Παρ’ όλα αυτά η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός» συμπλήρωσε.

«Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα» πρόσθεσε.

«Θα το δούμε και θα το μελετήσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε κάποιες περιοχές, ενδεχομένως να επανέλθει για να γίνει αποκλιμακωση κρουσμάτων πιο γρήγορα» πρόσθεσε ο κ.  Χατζηχριστοδούλου παραπέποντας στο παράδειγμα της Γαλλίας, όπου επανέφερε το μέτρο της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Ο κοροναϊός… μεταφέρεται στην περιφέρεια

Από την πλευρά τους οι καθηγητές Αλκιβιάδης Βατόπουλος και Νίκος Θωμαΐδης εξέφρασαν την πεποίθηση πως ο κοροναϊός φαίνεται να μεταφέρεται στην περιφέρεια, ενώ συνεχίζει να βρίσκεται και στα αστικά κέντρα. Οι δύο επιστήμονες μίλησαν ακόμα για την  αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, τη διάδοση του κοροναϊού στους νέους, αλλά και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Σε δηλώσεις τους στην ΕΡΤ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, από τη μεριά του, σημείωσε: «Έχουμε πολλά κρούσματα. Η επιδημία καλά κρατεί σε όλη την Ελλάδα. Απλώς εντοπίζεται σε πολύ νέες ηλικίες προς το παρόν. Οι πιο μεγάλες ηλικίες είναι εμβολιασμένες και πιο προσεχτικές».

Η συμβουλή του καθηγητή Μικροβιολογίας προς τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους είναι να υπάρχει ένας αυτοπεριορισμός για μία εβδομάδα και μετά να κάνουν ένα τεστ πριν έρθουν σε επαφή με άτομα αυξημένου κινδύνου.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε: «Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις την τελευταία εβδομάδα. Υπάρχει μια σταθερότητα. Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν έχουν συμπτώματα αποθέτουν ιικό φορτίο στο αποχετευτικό σύστημα και μετά από δέκα ημέρες. Είδαμε να αυξάνει το περιφεριακό φορτίο στην Πάτρα, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, στον Βόλο. Η αύξηση του ιικού φορτίου στην περιφέρεια ενδέχεται να αυξηθεί επειδή θα υπάρχει μεγαλύτερη μετακίνηση. Κατά κάποιο τρόπο η πανδημία μεταφέρεται σε αυτές τις περιοχές».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να συγκριθεί η αυξητική τάση που παρατηρείται στα λύματα με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ο κ. Θωμαΐδης απάντησε ότι «η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ξεκίνησε τον Ιούλιο και υπήρχε συνεχή και αργή αύξηση στην Αττική τον Αύγουστο. Το peak (κορύφωση) ήρθε μετά την επιστροφή των εκδρομέων και οδήγησε στη συνέχεια στο δεύτερο κύμα του Νοεμβρίου. Ωστόσο, στην Αττική πέρυσι τα πράγματα ήταν πιο ήσυχα και με μικρότερο ρυθμό αύξησης από άλλες περιοχές. Φέτος έγινε το ανάποδο. Ξαφνικά άρχισε να αυξάνεται το ιικό φορτίο. Μέσα σε τρεις εβδομάδες είχε κορυφωθεί».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ