Γερμανικές εκλογές – Οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων

Γερμανικές εκλογές – Οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα, το SPD προηγείται του συνασπισμού CDU/CSU καταγράφοντας ποσοστό 25,5%

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων από τις ψήφους που καταμετρούνται, φαίνεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με διαφορά μίας μονάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Το θρίλερ των γερμανικών εκλογών συνεχίζεται, καθώς η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα είναι μικρή και η μάχη δίνεται ψήφο με ψήφο.

Συγκεκριμένα το SPD συγκεντρώνει 25,5%, το CDU 24.5%, οι Πράσινοι 13,8%, οι Φιλελεύθεροι 11.7 %, το AFD 10.9%, και το Die Linke 5% 

Η κατανομή των εδρών με βάση τα πρώτα αποτελέσματα

Θερμή υποδοχή του Σολτς στο στρατηγείο του SPD

Νωρίτερα ο Όλαφ Σολτς μιλώντας στο στρατηγείο του SPD, φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, αναφέροντας ότι περιμένει τα τελευταία αποτελέσματα αλλά «τότε θα αρχίσουμε να δουλεύουμε».

«Είμαι χαρούμενος που οι πολίτες αυτής της χώρας ψήφισαν με τον τρόπο που ψήφισαν – ότι το κόμμα τα πάει καλύτερα από ό, τι για πολύ καιρό».

Περιγράφοντας το αποτέλεσμα ως μεγάλη επιτυχία, είπε ότι δείχνει ότι οι ψηφοφόροι τον ήθελαν να είναι ο επόμενος καγκελάριος. Το ποσοστό που φαίνεται ότι καταγράφει το SPD είναι το δεύτερο χαμηλότερο που συγκεντρώνει μεταπολεμικά, ωστόσο υπάρχει άνοδος από τις εκλογές του 2017 που είχαν καταγράψει 21% και ιστορικό χαμηλό.

Θα κάνουμε τα πάντα για να σχηματίσουμε συντηρητική κυβέρνηση

Ο Λάσετ αναγνωρίζοντας το κακό αποτέλεσμα ανέφερε ότι η «νύχτα θα είναι μεγάλη».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σχηματίσουμε κυβέρνηση» ανέφερε ο Λάσετ, και σημείωσε ότι το μήνυμα από τους ψηφοφόρους του είναι ξεκάθαρο. «Η ψήφος για το κόμμα μας είναι ψήφος εναντίον μιας αριστερής κυβέρνησης».

 

Οι πιθανές συμμαχίες

Οι Πράσινοι θα είναι όπως όλα δείχνουν στην τρίτη θέση. Το ποσοστό τους φαίνεται πως θα είναι το μεγαλύτερο που έχουν καταγράψει ιστορικά, ωστόσο δεν επικρατεί ενθουσιασμός στις γραμμές τους. Το ποσοστό τους είναι μικρότερο από αυτό που κατέγραφαν στις δημοσκοπήσεις στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, και ο στόχος ήταν η πρώτη θέση.
Οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και συμμαχίες θα κρατήσουν για καιρό όπως όλα δείχνουν, ενώ δεν αποκλείεται ο Σολτς να πετύχει την πρωτιά αλλά να μην είναι καγκελάριος.
Οι Χριστιανοδημοκράτες, όπως είπε ο Λάσετ, θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν συντηρητική κυβέρνηση. Οι Φιλελεύθεροι έχουν δηλώσει ότι θα προτιμούσαν συμμαχία με το CDU. Ωστόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος των Πρασίνων.
Σε Πράσινους και Φιλελεύθερους θα απευθυνθεί και ο Σολτς, ενώ εάν οι διαπραγματεύσεις δεν φέρουν αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται να δούμε ξανά τον μεγάλο συνασπισμό με τη συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στην ίδια κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί σε ορίζοντα εβδομάδων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ