Κλείσιμο
ΧΡΩΜΑ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΠΡΑΣΙΝΟ
ΜΑΥΡΟ
ΚΙΤΡΙΝΟ
ΜΠΛΕ
Con-Troll: Θα μπορούσαν στην ΕΠΟ να μην πάρουν προπονητή και να ορίσουν μια ειδική επιτροπή για τον πάγκο της Εθνικής. Τι, όχι;
NEWS:
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Χρ. Στυλιανίδης – «Θα αγοραστούν νέα εναέρια μέσα σε βάθος πενταετίας – Πώς δεν θα ξαναέχουμε Εύβοια και Μάτι»

«Ο ρόλος της πολιτείας σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της αντίδρασης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικός και την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε και στρατηγικά μέτρα που θα αποδώσουν, για να μην ξαναέχουμε Εύβοια και Μάτι», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Χρ. Στυλιανίδης – «Θα αγοραστούν νέα εναέρια μέσα σε βάθος πενταετίας – Πώς δεν θα ξαναέχουμε Εύβοια και Μάτι» | to10.gr

Την αγορά νέων εναέριων μέσων σε βάθος πενταετίας προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, σε ορίζοντα 4-5 χρόνων, θα αγοραστούν συνολικά 7 Canadair, ένα εκ των οποίων θα προέρχεται από το πρόγραμμα της ΕΕ, «RESCEU».

«Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο Canadair από το RESCEU», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών και φοιτητών που προέρχονται από την πυρόπληκτη Εύβοια, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι οι άνθρωποι στην Εύβοια βίωσαν ένα πολύ τραυματικό καλοκαίρι, μία τραυματική εμπειρία, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται.

«Να μην ξαναέχουμε Εύβοια και Μάτι»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να σας απολογηθούμε εμείς, οι μεγαλύτεροι, που λαμβάνουμε αποφάσεις για εσάς, τη νέα γενιά, γιατί δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτό που έγινε», υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε ότι αν στην Εύβοια είχε γίνει ένας καλός καθαρισμός του δάσους, υπήρχε μια άλλη διαχείριση του δάσους, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, θα είχε αποφευχθεί μεγάλο ποσοστό των επιπτώσεων.

«Ο ρόλος της πολιτείας σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της αντίδρασης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικός και την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε και στρατηγικά μέτρα που θα αποδώσουν, για να μην ξαναέχουμε Εύβοια και Μάτι», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξήγησε, κατά τη διάρκεια του «1st Καθημερινή Summits – ESG», ότι στο επίκεντρο του υπουργείου βρίσκονται πρακτικά ζητήματα, άμεσα και κρίσιμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να μην «ξαναέχουμε άλλη Εύβοια ή άλλο Μάτι». Όσον αφορά τα δάση, χρειάζεται την επόμενη περίοδο, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, να φτιαχτούν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες, καθώς επίσης και να καθαριστούν τα δάση.

Επιπλέον, όπως τόνισε, όσοι άνθρωποι γνωρίζουν ή δουλεύουν στα δάση, θα χρειαστεί να αξιοποιηθούν. «Να τους αξιοποιήσουμε και να φτιάξουμε ομάδες και επιχειρήσεις που θα διαχειρίζονται το δάσος και ενδεχομένως να τις συνδέσουμε και με μια λογική Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βιομάζας. Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα αλλού, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Αυτό είναι το κομμάτι διαχείρισης του δάσους», σημείωσε.

«Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να κάνουμε κάτι ανάλογο με αυτό που κάναμε στο Αλεποχώρι, που φοβόμαστε ότι μια πλημμύρα μπορεί να μας δημιουργούσε θύματα, εξαιτίας της μεγάλης ροής του νερού διότι το δάσος είχε καεί», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι πρέπει να γίνουν ασκήσεις εκκένωσης του πληθυσμού και να ενημερωθεί ο κόσμος, ώστε να ξέρει τι κάνει την στιγμή της κρίσης.

«Έχουμε μείνει πολύ πίσω με την κλιματική κρίση»

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ, τρέχει με ταχύτητα, για να μπορέσουμε να την προλάβουμε πρέπει να κάνουμε άλματα, έχουμε μείνει πολύ πίσω», επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Και προσέθεσε πως τα άλματα χρειάζονται να γίνουν με αγορά τεχνολογίας. «Θα πάρουμε τα λεγόμενα ‘early warning systems’, θα πάρουμε ανιχνευτές, είναι στο σχεδιασμό, έχουν εγκριθεί, είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ. Πιστεύω ότι θα αναβαθμίσουμε την ικανότητα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά αν δεν είναι παρών ο πολίτης μέσα σε όλα αυτά, αν η κοινωνία είναι απούσα δεν θα κάνουμε τίποτα. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό που έρχεται με τη λογική της τεχνολογίας ή των εναέριων μέσων ή των μηχανημάτων. Αυτή η κρίση θέλει τον πολίτη στο επίκεντρο και ειδικά τους νέους ανθρώπους», επεσήμανε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Σχετικά με τον Μπάλλο, ο υπουργός είπε ότι, ζώντας την εμπειρία του, μιλώντας με το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και κάνοντας και προσωπική αυτοψία, φαίνεται ότι η Αττική χτίστηκε άναρχα, με ρέματα που δεν έχουν οριοθετηθεί.

«Χρειάζεται μία πολύ συγκροτημένη πολιτική, που θα αφορά τη στρατηγική των αντιπλημμυρικών με αρχή, μέση και τέλος» τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να βρεθούν κι άλλες, άμεσες λύσεις, που θα περιορίζουν το φαινόμενο και την ίδια στιγμή θα πρέπει να δράσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

«Όλος αυτός ο μηχανισμός να καθαρίζει τους δρόμους, να είναι έτοιμος, να μην αφήσουμε τα φερτά υλικά να δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα και να είμαστε έτοιμοι στην κρίσιμη φάση», σημείωσε.

«Θα είχαμε 200-300 νεκρούς από τον Μπάλλο, εάν…»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης ανέφερε ότι, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, είχαμε 147 χιλιοστά βροχής, στους Αμπελόκηπους και στα Πατήσια 150, ενώ στη Μάνδρα είχαμε 88 χιλιοστά.  Την ίδια στιγμή, η μετεωρολογική ένδειξη από τρία διαφορετικά μετεωρολογικά συστήματα έδειχνε ότι 3-6 το πρωί της Παρασκευής υπήρχε περίπτωση να φτάσουμε σε βροχόπτωση, αθροιζόμενη με την προηγούμενη στα 220-230 χιλιοστά.

«Ευτυχώς, οι μετεωρολογικές ενδείξεις δεν επιβεβαιώθηκαν πλήρως», ανέφερε τονίζοντας πως, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, «πρέπει να δείχνεις αποφασιστικότητα, δεν πρέπει να παίζεις με τις ζωές των πολιτών».

Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι αν επιβεβαιωνόταν η μετεωρολογική ένδειξη και οι μετεωρολογικές προβλέψεις, «θα είχαμε 200-300 νεκρούς».

«Κανείς μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αν αφομοιώσουμε αυτή την πραγματικότητα, ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την αντιμετώπιση, τότε θα μειώσουμε τις επιπτώσεις», κατέληξε.

Latest News

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από