ΚΙΝΑΛ – Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την «επιστροφή» του… ΠΑΣΟΚ – Η μάχη των υποψηφίων

ΚΙΝΑΛ – Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την «επιστροφή» του… ΠΑΣΟΚ – Η μάχη των υποψηφίων

Τα επιτελεία των υποψηφίων έχουν πάρει «φωτιά», με τη μάχη να δίνεται πόρτα-πόρτα μέχρι και την τελευταία στιγμή

«Πυρετός» επικρατεί στα επιτελεία των έξι υποψηφίων διεκδικητών της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, καθώς σε λίγες ώρες ξεκινά το τελευταίο, κρίσιμο Σαββατοκύριακο, που θα στείλει στις καθοριστικές κάλπες της 12ης Δεκεμβρίου τους δύο πρώτους και θα αναδείξει το νέο πρόεδρο του κόμματος.

Σε δύο 24ωρα, το βράδυ της Κυριακής 5 του μηνός, θα γνωρίζουμε ποιοι «έκοψαν πρώτοι το νήμα» και θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς θεωρείται απίθανο να έχουμε πρόεδρο από τον πρώτο γύρο.

Ας μην ξεχνάμε ότι στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, που έγιναν στις 12 Νοεμβρίου του 2017 με… εννέα υποψήφιους, ο αριθμός των ψηφοφόρων ανήλθε σε 211.191 μέλη και φίλους του κόμματος. Και μάλιστα, ενός κόμματος που δεν είχε καν… όνομα!

Τότε, είχε γίνει το πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά, να στήνονται κάλπες για τις «εκλογές για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς», όπως ονομάστηκαν, αφού ο συνασπισμός κομμάτων που συγκρότησαν το ΚΙΝΑΛ – το ΠΑΣΟΚ, υπό την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, που αποτελούσαν την Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και άλλα μικρότερα – δεν είχαν ακόμη κάνει τα… «βαφτίσια» του νέου σχήματος.

Αυτό συνέβη λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν πρόεδρο την Φώφη Γεννηματά, ενώ επίσημα η ίδρυση του κόμματος έγινε στο πρώτο του συνέδριο το Μάρτιο του 2018.

Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Και όλα αυτά, για να επιστρέψουμε – όπως όλα δείχνουν – στο ΠΑΣΟΚ, την αφετηρία όλων.

Γιατί δεν είναι μόνον ο Ανδρέας Λοβέρδος που ξεκαθάρισε από την αρχή ότι, εφόσον εκλεγεί, θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το πρώτο βράδυ.

Σιγά-σιγά, το όνομα που κάποτε απέφευγαν τα περισσότερα στελέχη, λόγω της εκλογικής κατάρρευσης του πρώην κόμματος εξουσίας και της κοινωνικής απαξίας μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης, πλέον βρίσκεται στα χείλη ολονών…

Εξάλλου, στις 28 Νοεμβρίου, την ημέρα που έγινε το μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της νέας πρόσοψης του ιστορικού κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη 50, ένα έργο που είχε ξεκινήσει η ίδια η Γεννηματά, με τον «πράσινο ήλιο» του ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει «στο σπίτι του».

«Μάχη για τρεις» λένε τα προγνωστικά

Προς το παρόν, πάντως, τα επιτελεία και των έξι υποψηφίων έχουν πάρει «φωτιά», αφού η μάχη δίνεται πόρτα-πόρτα μέχρι και την τελευταία στιγμή για την εξασφάλιση τόσο μιας αξιοπρεπούς συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, όσο και της πολυπόθητης νίκης για έναν εκ των έξι.

Όλα δείχνουν πως η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε μια σκληρή «μάχη» για τρεις, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προκύπτουν από τις περισσότερες δημοσκοπήσεις που έγιναν για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Για τη νίκη, όπως φαίνεται και από την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA , «κονταροχτυπιούνται» ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η έρευνα φτιάχνει τρία γκρουπ. Το ένα με τα όρια εκλογικής επιρροής (46%), ένα με όσους δηλώνουν πρόθεση ψήφου στο ΚΙΝΑΛ (9,6%) και όσους δηλώνουν πρόθεση ψήφου στο ΚΙΝΑΛ ή είναι αναποφάσιστοι που θα πάνε σίγουρα ή πιθανότατα να ψηφίσουν.

Στην παράσταση νίκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος «σαρώνει» και στα τρία υποσύνολα.

Συγκεκριμένα, στο γκρουπ του 46% (εκλογική επιρροή) ο Λοβέρδος προηγείται με 46%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 29% και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13%.

Στο 9,6% (πρόθεση ψήφου στο ΚΙΝΑΛ), επίσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος βγαίνει νικητής με 40%, ο Γ. Παπανδρέου δεύτερος με 32% και ο Ν. Ανδρουλάκης τρίτος με 16%.

Στο τρίτο γκρουπ (7,4%), ο Λοβέρδος παίρνει ποσοστό 42%, ο Παπανδρέου 30% και ο Αδρουλάκης 18%.

Σενάρια Β’ γύρου

Στη δεξαμενή του 46%, αν το δίδυμο στο β΄γύρο είναι Ανδρουλάκης – Παπανδρέου, ο πρώτος παίρνει ποσοστό 70% και ο δεύτερος 20%.

Αν είναι Λοβέρδος – Παπανδρέου, ο πρώτος παίρνει ποσοστό 63% και ο δεύτερος 26% και αν είναι Ανδρουλάκης – Λοβέρδος τότε έχουμε ντέρμπι με 48% για τον πρώτο και 44% για τον δεύτερο.

Με βάση το 9,6% στην πρόθεση ψήφου για ΚΙΝΑΛ, στο δίδυμο Ανδρουλάκης – Παπανδρέου ο πρώτος νικά άνετα με 64% έναντι 29%.

Στο δίδυμο Ανδρουλάκης – Λοβέρδος, ο πρώτος παίρνει ποσοστό 61% και ο δεύτερος 33% και στο δίδυμο Λοβέρδος – Παπανδρέου ο πρώτος παίρνει 54% και ο δεύτερος 35%.

Το στοίχημα της συμμετοχής και οι αστάθμητοι παράγοντες

Για όλους τους υποψηφίους, αλλά και για το ίδιο το κόμμα, το μεγάλο «στοίχημα» είναι η συμμετοχή του κόσμου στις κάλπες.

Πέρα από τη γενικότερη απροθυμία, κυρίως των νεότερων ηλικιών, να συμμετάσχουν σε εκλογικές διαδικασίες – πόσο μάλλον ενός κόμματος – υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες, με σημαντικότερο αυτόν της πανδημίας.

Ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, γραμματέας της του ΚΙΝΑΛ, μίλησαν στην ΕΡΤ για το πώς αναμένουν να εξελιχθεί η σημαντική εκλογική διαδικασία την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

Οι μηχανισμοί θα μετρήσουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία, πολύ περισσότερο από ό,τι η ευρεία επικοινωνία που κάνουν τα κόμματα στις γενικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαύρος, θέτοντας επίσης το θέμα του καιρού και της εξέλιξης της πανδημίας.

Πρόκειται για δύο αστάθμητους παράγοντες που, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων, «δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουν στο μυαλό των ψηφοφόρων».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ΚΙΝΑΛ είναι ελκυστικό στους νέους, ο Δημήτρης Μαύρος ανέφερε ότι «δεν είναι μόνο θέμα ελκυστικότητας του ΚΙΝΑΛ, είναι θέμα ελκυστικότητας των εκλογικών διαδικασιών για τους νέους», τόνισε προσθέτοντας ότι, παραδοσιακά, «το μεγαλύτερο κομμάτι αποχής από τις εκλογές έρχεται κυρίως από τις νεότερες ηλικίες. Αυτό έχει πάντα αντίκτυπο και στις εσωκομματικές εκλογές».

Όπως τόνισε ο κ. Μαύρος, από τις έρευνες που έχουν γίνει, «φαίνεται ότι αυτοί που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν και ταυτοχρόνως δηλώνουν και πρόθεση ψήφου ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ, είναι ένας αριθμός εκλογικού σώματος περίπου 250.000. Αριθμός που αν επαληθευτεί, θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα».

«Με απόλυτη ασφάλεια η διαδικασία»

«Την Κυριακή ψηφίζουμε. Ξεκινάμε εφτά το πρωί μέχρι τις εφτά το απόγευμα», δήλωσε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, επισημαίνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να αισθάνεται ο κόσμος που θα πάει να ψηφίσει υγειονομικά ασφαλής.

«Οι εφορευτικές και όσοι θα είναι μόνιμα μέσα στην αίθουσα της εκλογικής διαδικασίας θα είναι με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Επειδή ο καιρός θα είναι καλός», όπως είπε, «θα φροντίσουμε όλες οι ουρές να είναι σε ανοιχτούς χώρους και θα μπαίνουν οι ψηφοφόροι ένας-ένας στην αίθουσα. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της ασφάλειας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ