Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Εικόνες χάους με τεράστια προβλήματα σε όλη την Ελλάδα – Στη μάχη ο στρατός

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Εικόνες χάους με τεράστια προβλήματα σε όλη την Ελλάδα – Στη μάχη ο στρατός

Ξημέρωσε… χάος στην Αττική από τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα», με τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στους δρόμους και ταλαιπωρήθηκαν επί ώρες, και ορισμένοι όλοι τη νύχτα, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, να κάνουν λόγο για συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης και του αδιεξόδου που προκλήθηκε είναι ότι κινητοποιήθηκε ο στρατός προκειμένου να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των οδηγών και των επιβατών των αυτοκινήτων, που έμειναν ακινητοποιημένα σχεδόν 12 ώρες, χωρίς νερό, φαγητό, κ.τ.λ.

Μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούν τον κόσμο (όσους θέλουν) εκεί που τους υποδεικνύουν επί τόπου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Αστυνομία.

Πρόβλημα με τη σίτιση ασθενών

Πέρα από τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης έκλεισαν οι εσωτερικοί δρόμοι μέσα στο Νοσοκομείο Σωτηρία, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα με τη σίτιση των ασθενών.

Για μία ακόμη φορά και παρά το γεγονός ότι υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», και ενώ ο κρατικός μηχανισμός δήλωνε πανέτοιμος μία ημέρα πριν, σχεδόν σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Αττική επικράτησε χάος, με αποκορύφωμα τον εγκλωβισμό οδηγών στην Αττική Οδό (φωτογραφία επάνω από SOOC), κάτι που οδήγησε τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, να ζητήσει συγγνώμη και να δηλώσει σε έντονο ύφος ότι θα αναζητήσει ευθύνες.

Mega: Το φιάσκο της Αττικής Οδού με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην Αττική Οδό όπου, «δυστυχώς, η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό, παρά τις υποσχέσεις που μας έδωσαν στις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Ταυτόχρονα, και ο ΔΕΔΔΗΕ είχε διαβεβαιώσει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποφευχθούν προβλήματα και διακοπές στην ηλεκτροδότηση στη διάρκεια του χιονιά, ωστόσο, φθάσαμε στο σημείο να μείνουν στο σκοτάδι ακόμη και περιοχές στα Βόρεια Προάστια της Αττικής.

Και δεν αναφερόμαστε σε περιοχές όπως η Εκάλη, για παράδειγμα, που βρίσκεται πολύ πιο βόρεια από άλλες περιοχές της Αττικής, αλλά για τον… Χολαργό, το Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή.

Η Αττική Οδός του μαρτυρίου

Τα 70 χιλιόμετρα της Αττικής Οδού έγιναν χθες ο τόπος του μαρτυρίου για εκατοντάδες οδηγούς. Από το χιόνι εγκλωβίστηκαν στον περίκλειστο δρόμο, δεν μπορούσαν να βγουν από πουθενά και για να διανύσουν λίγες δεκάδες μέτρα έκαναν 4 και 5 ώρες.

Ουσιαστικά, η κακοκαιρία «Ελπίδα» τσάκισε τον μηχανισμό της Αττικής οδού.

Οι εγκλωβισμένοι οδηγοί ήταν εξαγριωμένοι. Αλλοι είχαν και τα παιδιά τους μέσα στο αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί. Οπως καταγγέλλουν οδηγοί, έγιναν μπαλάκι μεταξύ Πολιτικής Προστασίας και Αττικής οδού.

Οι ουρές που σχηματίστηκαν ήταν πολλών χιλιομέτρων. Στο απέραντο λευκό του χιονιού, χιλιάδες οχήματα σταματημένα το ένα δίπλα στο άλλο δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μπρος ούτε πίσω.

Μάλιστα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναγκάστηκε να ζητήσει από την Τροχαία να μην στέλνει άλλα οχήματα προς τις εισόδους και εξόδους της Αττικής οδού.

Εκατοντάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν στα αυτοκίνητά τους περιμένοντας τους στρατιώτες να τους απεγκλωβίσουν.

Η εταιρεία, πάντως, σε ανακοίνωσή της για το μπάχαλο και το χάος που παρουσιάστηκε μέσα στην Αττική οδό, κάνει λόγο για νταλίκες που «δίπλωσαν» στο ύψος του Γέρακα και οι οποίες έκλεισαν το δρόμο και εγκλώβισαν ουσιαστικά τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Στη Λεωφόρο Μεσογείων

Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και στην άνοδο της Λεωφόρου Μεσογείων όπου και εκεί εκατοντάδες οδηγοί έμειναν όλη νύχτα εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους χωρίς να μπορούν να κινηθούν μπρος ή πίσω.

Την ίδια ώρα, πολλά και σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η σύγκρουση τρένων κοντά στη Λιβαδειά.

Η επιχείρηση μεταφοράς των τραυματιών από το σιδηροδρομικό ατύχημα κοντά στον σταθμό της Λιβαδειάς ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα σήμερα Τρίτη.

Mega: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί οδηγών από την Αττική Οδό – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Η αμαξοστοιχία 54 έφτασε λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ στο σταθμό της Δαύλειας, όπου περίμεναν οι διασώστες του ΕΚΑΒ αλλά και πυροσβέστες οι οποίοι και μετέφεραν τους συνολικά 9 τραυματίες στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς
Ακόμη και για τη μεταφορά τους με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση καθώς η παλιά εθνική οδός που οδηγεί από τη Λιβαδειά μέχρι την Τιθορέα ήταν σχεδόν αδιάβατη λόγω της χιονόπτωσης.

Το σύστημα ηλεκτρισμού δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ζήτημα επάρκειας με στελέχη της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ να σημειώνουν πως η ζήτηση καλύπτεται με άνεση από τις διαθέσιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Βλάβες σε υποσταθμούς

Πολλαπλασιάζονται, ωστόσο, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική τόσο εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που προκαλεί βλάβες σε υποσταθμούς και γραμμές διανομής όσο και του κυκλοφοριακού χάους στους δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνεργεία των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ δυσκολεύονται να φτάσουν στα σημεία των βλαβών του δικτύου διανομής εξαιτίας των κλειστών δρόμων από τα οχήματα που βρίσκονται κολλημένα σε αυτούς.

Επιπροσθέτως και όταν καταφέρνουν να φτάσουν στον τόπο προορισμού τους, το χιόνι δεν τους επιτρέπει να επιχειρήσουν.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο Δίκτυο στην Αττική, σε τμήματα των περιοχών Ραφήνας, Ν. Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη καθώς και σε τμήματα της Κηφισιάς, Ν. Ηρακλείου, Ψυχικού, Γραμματικού, Διονύσου, Μαραθώνα, Κάτω Σουλίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Βριλησσίων και Χαλανδρίου.

Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης υπήρχαν από το πρωί χθες Δευτέρα σε περιοχές της Εύβοιας όπως στο Μαντούδι, το Αλιβέρι, τα Ψαχνά και τους Ωρεούς. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης εξαιτίας του χιονιού. Επίσης, προβλήματα σημειώθηκαν σε περιοχή της Θήβας κοντά στη λίμνη Υλίκη και στη Νότια Πλευρά του Πηλίου.


Σύνταγμα: Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (φωτογραφία SOOC)

Βλάβες προκλήθηκαν σε χωριά των Χανίων της Κρήτης: Βλητές, Πυθάρι, Κουνουπιδιανά, Αγιος Ονούφριος, Σταυρός αλλά και στο οροπέδιο Λασιθίου.

Τηλέφωνα ανάγκης

Στην Εύβοια όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών τα συνεργεία προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο Δίκτυο σε οικισμούς στην περιοχή των Ψαχνών και στην Κάρυστο.

Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε τις εργασίες για την αποκατάσταση βλάβης και σε γραμμή που ηλεκτροδοτεί τα περίχωρα της πόλης της Κω.

Οσοι πολίτες αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 800 400 4000, μπορούν να επικοινωνούν με το Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 και 211 1900 500.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ