Στα ύψη η τιμή της βενζίνης – Πότε θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο

Στα ύψη η τιμή της βενζίνης – Πότε θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο

Να συνεχίσουν τον καλπασμό τους αναμένεται το επόμενο διάστημα οι τιμές των καυσίμων κίνησης.

Με το χειρότερο σενάριο -με βάση τη σημερινή εικόνα- να δείχνει ότι στο διάστημα μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν αναμένεται αποκλιμάκωση στα κόστη, η λιανική αξία της βενζίνης στα μεγάλα αστικά κέντρα να ξεπεράσει τα δύο ευρώ το λίτρο και αυτή του πετρελαίου κίνησης να φτάσει στα 1,75 ευρώ/λίτρο.

Οι αξίες των καυσίμων είναι ακόμα υψηλότερες στη νησιωτική χώρα, όπου η τιμή της βενζίνης έχει εδώ και καιρό ξεπεράσει τα δύο ευρώ το λίτρο και σε κάποια νησιά (π.χ. Κυκλάδων) αγγίζει ακόμα και τα 2,20-2,30 ευρώ/λίτρο. Μπορεί οι κάτοικοι των νησιών να επιδοτούνται από την Πολιτεία και να αγοράζουν τη βενζίνη στα 2-2,10 ευρώ ανά λίτρο, ωστόσο, οι επισκέπτες θα την πληρώσουν «χρυσάφι».

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής και πρώην πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα, με τους πενιχρούς μισθούς των εργαζομένων, βρίσκεται στην τέταρτη θέση πανευρωπαϊκά της λίστας με τις υψηλότερες τιμές βενζίνης.

«Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο καθημερινά για να πάμε στις δουλειές μας και όχι για… βόλτα και άρα πολύ συχνά βάζουμε σε αυτό βενζίνη ή πετρέλαιο. Αυτήν τη στιγμή έχουμε υψηλότερη τιμή βενζίνης από την Αυστρία και ίση με τη Γερμανία, δύο χώρες που δίνουν πολύ μεγαλύτερους μισθούς στους εργαζομένους τους. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η τιμή του στη χώρα μας είναι υψηλότερη από αυτήν της Αυστρίας», τονίζει στο ethnos.gr o κ. Ασμάτογλου.

Το καλό, το πιθανότερο και το κακό σενάριο

Κατά τον ίδιο, σήμερα η μέση τιμή της βενζίνης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τα άλλα αστικά κέντρα της χώρας βρίσκεται στα 1,83 ευρώ το λίτρο. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου ισχύει μειωμένος ΦΠΑ φτάνει στα 1,90 ευρώ/λίτρο και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα στα 2,20 ευρώ/λίτρο.

«Πόσο μακριά βρισκόμαστε ήδη από τα δύο ευρώ ανά λίτρο ακόμα και στα αστικά κέντρα; Με βάση τους αυξητικούς ρυθμούς που βλέπουμε από τις πρώτες μέρες του χρόνου, στο διάστημα έως τον Ιούνιο, όταν αναμένεται αποκλιμάκωση, η τιμή της βενζίνης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα στο πιθανότερο σενάριο θα φτάσει το επόμενο διάστημα στα 1,95-1,97 ευρώ το λίτρο και στο καλύτερο σενάριο στα 1,90 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο, επειδή δεν πρέπει να αποκλείουμε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, στο χειρότερο σενάριο η τιμή της βενζίνης το επόμενο διάστημα στα αστικά κέντρα θε ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο. Στα 90 δολάρια το βαρέλι είχε φτάσει η τιμή του πετρελαίου και το 2014, όμως, τότε η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας ήταν λίγο χαμηλότερη σε σχέση με σήμερα», υποστηρίζει ο κ. Ασμάτογλου.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι η μόνη λύση, προκειμένου να αντέξει το πορτοφόλι των νοικοκυριών τις τιμές της βενζίνης, είναι να γίνει μία γενναία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Όπως λέει, αν ο φόρος μειωθεί κατά 200 ευρώ και με το ΦΠΑ φτάσει η μείωση στα 248 ευρώ, η λιανική τιμή της βενζίνης από τα 1,83 σήμερα θα κατέβει στα 1,60 ευρώ το λίτρο.

«Με τον τρόπο αυτό η Πολιτεία θα είχε και καλύτερο έλεγχο της αγοράς. Δυστυχώς, σήμερα η κατάσταση δεν ελέγχεται. Να αναφέρω ως παράδειγμα το γεγονός ότι τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ανκόνα-Πάτρα, αν και καίνε αφορολόγητο πετρέλαιο, δηλαδή μαζούτ, αύξησαν τις τιμές τους κατά 25%», λέει ο κ. Ασμάτογλου.

Τέλος και σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, κατά τον ίδιο σήμερα η μέση τιμή του στα αστικά κέντρα βρίσκεται στα 1,55 ευρώ/λίτρο και στην υπόλοιπη χώρα στα 1,65 ευρώ το λίτρο. Με βάση τη σημερινή αυξητική τάση των τιμών η τιμή του στα αστικά κέντρα θα φτάσει τα 1,75 ευρώ/λίτρο, ενώ στην υπόλοιπή χώρα θα ξεπεράσει τα 1,85 ευρώ/λίτρο και δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τα 1,90 ευρώ/λίτρο.

Πηγή: ethnos.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ