«Βόμβα» με το εκτακτο «Δώρο Πάσχα» 250-300 ευρώ – Τι συνέβη

«Βόμβα» με το εκτακτο «Δώρο Πάσχα» 250-300 ευρώ – Τι συνέβη

Δώρο Πάσχα: Κάθε άλλο παρά σίγουρη δεν θεωρείται η καταβολή έκτακτου επιδόματος για την ακρίβεια ενόψει Πάσχα.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ο δημοσιονομικός χώρος και το ΑΕΠ, είναι ορισμένες από τις προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν υπόψη, προκειμένου να δοθεί τελικά το έκτακτο επίδομα για τους ευάλωτους ενόψει Πάσχα, καθώς η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο OPEN, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικώνς, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έβαλε «φρένο», λέγοντας πως δεν είναι δεδομένο ότι θα χορηγηθεί.

Το ζήτημα είναι «αν θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Πρώτα θα μετρήσουμε και μετά. Πάντα υπάρχει αν το οποίο εξαρτάται πολύ και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Αν πάνε τα πράγματα άσχημα περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος και το ΑΕΠ. Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Και πρόσθεσε:
«Έχουμε πει ότι θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα. Η κυβέρνηση εφόσον υπάρχει χώρος θα πάει με στόχευση στους οικονομικά ευάλωτους και όχι οριζόντια.

Αλλά το “αν” το λένε όλοι και το είπε και ο πρωθυπουργός, το είπε και ο υπουργός Οικονομικών το λέω και εγώ. Διότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρώτα θα μετρήσουμε και μετά θα ανακοινώσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξελίξεις με την ουκρανική κρίση είναι το ζήτημα που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό αν θα δοθεί το επίδομα.

Δώρο Πάσχα: Οσα εξετάζει η κυβέρνηση

Το κύμα ακρίβειας καλπάζει τη χώρα μας και η κυβέρνηση σχεδιάσει να δώσει μια ανάσα ενόψει Πάσχα σε μερικά νοικοκυριά.

Τα έκτακτα μέτρα θα αποδοθούν πρότυπα που ακολουθήθηκαν και τα Χριστούγεννα, με τις έκτακτες καταστάσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και αδύναμα νοικοκυριά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί ενόψει Πάσχα σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

H κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις όταν είναι σίγουρη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το εφάπαξ επίδομα που… έρχεται.

Η τελική απόφαση για το ύψος του επιδόματος και το εύρος των δικαιούχων που «κλειδώσει» εφόσον υπάρχει εικόνα για την ανάκαμψη του 2021 (4 Μαρτίου) και τη διαμόρφωση των εσωτερικών του Φεβρουαρίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να ακολουθήσει το μοντέλο ανάλογο με εκείνο των μέτρων στήριξης για τον κορονοϊό, το οποίο αναδείχθηκε το πιο αποδοτικό πανευρωπαϊκό, αφού κάλυψε τα 2/3 των επιπτώσεων στα εισοδήματα των πολιτών.

Με ειδικό αλγόριθμο θα γίνεται διαφορετική αξιολόγηση. Ο μηχανισμός αυτός που ψάχνει ποιοι είναι πιο ευάλωτοι και που θα μοριοδοτούνται με βάση τις συνολικές «ευπάθειες» που έχουν απέναντί ​​τους στις ανατιμήσεις.

Δηλαδή συνοπτικά θα εκτιμήσει:

Χαμηλό ή και μεσαίο εισόδημα
Είδος του εισοδήματος
Μία και μοναδική πηγή εισοδήματος
Σύνθεση νοικοκυριού
Ωστόσο, για άλλες κατηγορίες εισοδημάτων που θα αυξηθούν, οι υποψήφιοι θα μειωθούν ή καθόλου πιθανότητες επιλογής.

Για τους ανέγους θεωρείται ότι μεγαλύτερη ανάγκη από ένα εφάπαξ επίδομα έχουν την εξεύρεση θέσης εργασίας στην αγορά. Ωστόσο επιχειρείται να μην αποκλειστεί πλήρως από τον αλγόριθμο.

Δώρο Πάσχα: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί ενόψει Πάσχα σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Το ύψος του ποσού κυμαίνεται από τα 250 έως τα 300 ευρώ.

Δώρο Πάσχα: Το συνολικό ποσό καθορίζεται από:

  • συνολικό κονδύλι

Αν τα διαθέσιμα κονδύλια είναι αρκετά, θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια φόρμουλα με μια ενιαία δέσμη εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για όλο τον πληθυσμό που ανήκει στα ευάλωτα στρώματα, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλούς και ανέργους. Σε κάθε εκτός που μείνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως φυσικά και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

  • αριθμός δικαιούχων

Η προσοχή του οικονομικού επιτελείου στρέφεται στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ειδικότερα στις ομάδες εκείνες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αδυναμία προσαρμογής του εισοδήματος τους στις νέες συνθήκες που επιβάλλει το ράλι του πληθωρισμού. Στο ραντάρ μπαίνουν ομάδες πληθυσμού όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ και πάλι στον «αφρό» για έκτακτο επίδομα

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μετά το έκτακτο διπλό ΚΕΑ τα Χριστούγεννα, αναμένεται να λάβουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την ίδια «βοήθεια» από το κράτος.

Συγκεκριμένα, τα Χριστούγεννα οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν δίπλο επίδομα. Ήταν ένα μέτρο που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Αντίστοιχη βοήθεια εξετάζεται να δοθεί και τώρα στους δικαιο΄΄υχους του ΚΕΑ, ενώ παραμένει άγνωστο το ύψος του έκτακτου επιδόματος.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το έκτακτο βοήθημα να δοθεί σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εφάπαξ έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους. Δηλαδή θα δοθεί με το μοντέλο που ακολουθήθηκε τα Χριστούγεννα σε ευάλωτες ομάδες όπως οι δικαιούχοι ΚΕΑ και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Στο τραπέζι παραμένει και η σκέψη για ένα οριζόντιο χαμηλότερο επίδομα το οποίο θα λάβουν 250.000 πολίτες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, 450.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, 400.000 άνεργοι και περίπου ακόμα 700.000 οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Πώς υπολογίζεται

Ο μπονομάς έχει «ταβάνι» τα 900 ευρώ ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού και θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

Το διπλό ΕΕΕ (πρώην ΕΚΑ) έλαβαν πέρυσι σχεδόν 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο ενώ υπολογίζεται ως ακολούθως:

200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
Συν 100 ευρώ για ένα ενήλικο μέλος
Συν 50 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί

Δηλαδή, αν κάποιος δικαιούται 200 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα πάρει 400 ευρώ ή εάν ένα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη παίρνει 300 ευρώ, θα λάβει 600 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού λαμβάνει ακόμα 50 ευρώ.

Δώρο Πάσχα: Ευάλωτα νοικοκυριά: Ποια είναι

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό

Κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: Όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, δηλαδή:

Φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

Άστεγοι

Τα άτομα που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ