Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρομοκρατημένοι οι Ουκρανοί φεύγουν με κάθε μέσο από τη χώρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρομοκρατημένοι οι Ουκρανοί φεύγουν με κάθε μέσο από τη χώρα

Σχεδόν 100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους, καθώς χιλιάδες φεύγουν στο εξωτερικό, εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε σήμερα «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την πράξη επίθεσης», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ζμπίγκνιου Ράου, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Οργανισμού, ο οποίος διαθέτει επί τόπου διεθνείς παρατηρητές.

Η Πολωνία συγκάλεσε την Πέμπτη νέα έκτακτη συνεδρίαση, μετά την έναρξη από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, της εισβολής στην Ουκρανία, με αεροπορικές επιδρομές και είσοδο χερσαίων δυνάμεων.

«Η επίκληση του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για να δικαιολογηθεί αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, είναι λυπηρή και επαίσχυντη. Αναμένουμε από τη ρωσική πλευρά να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», πρόσθεσε ο Ράου.

Το άρθρο αυτό αναγνωρίζει «το δικαίωμα νόμιμης άμυνας στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης, έως ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ έχει πολλαπλασιάσει τα κέντρα διαχείρισης κρίσης, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτονομιστικών οντοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.

Η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού στην Ουκρανία, ο μόνος ουδέτερος μάρτυρας που είναι σήμερα παρών στις μάχες για την τεκμηρίωση της σύγκρουσης, είναι ακόμα εκεί, αλλά δεν μπορεί πλέον να εκτελεί τα καθήκοντά της.

100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πέρασαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Μολδαβία και στη Ρουμανία, ενώ σχεδόν 100.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από αναφορές των εθνικών αρχών, του προσωπικού της UNHCR και συνεργαζόμενων υπηρεσιών. «Είναι ένας κατά προσέγγιση αριθμός», δήλωσε στο Reuters.

Μαζική φυγή από το Κίεβο

Μια μαζική μετανάστευση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κίεβο της Ουκρανίας από το πρωί της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα για μέρη της χώρας που θεωρούν ότι μπορεί να ήταν πιο ασφαλή μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση.

Όπως μεταδίδουν οι NYT, σχηματίστηκαν ουρές στα ΑΤΜ και οι καταστηματάρχες άδειασαν τα ράφια των παντοπωλείων. Οι πολίτες πήραν κάποια από τα υπάρχοντά τους και ξεχύθηκαν στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Κιέβου.

«Ας το κάνουμε αυτό χωρίς χάος. Ηρεμήστε», φώναζε ένας οδηγός λεωφορείου που κατευθυνόταν προς την πόλη Lviv.

Ένα ποτάμι από κόκκινα φώτα εκτεινόταν για μίλια κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί δυτικά στο Lviv και τελικά στην Πολωνία.

Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι

Ο Roman Timofeyev, ο οποίος στεκόταν με τέσσερις φίλους στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Κιέβου και προσπαθούσε να μπει σε ένα λεωφορείο, είπε ότι προσπαθούσε να φτάσει στο Lviv και μετά στην Πολωνία. 

Είχε πακετάρει ρούχα, έγγραφα και φάρμακα για το ταξίδι. Στην αρχή, είπε, δεν πίστευε ότι θα έφευγε, αλλά στη συνέχεια «ήταν πολύ απροσδόκητο και αρχίσαμε να ακούμε τις εκρήξεις κοντά στα σπίτια μας, οπότε φοβηθήκαμε».

Η φίλη του, Nastya Oleinik, ανέφερε: «Δεν κοιμηθήκαμε όλη τη νύχτα».

Αυτός και οι φίλοι του σχεδίαζαν να πάνε στην Τουρκία για μερικές εβδομάδες και να περιμένουν εκεί μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση.

«Περιμένετε να τελειώσει ο πόλεμος και μετά επιστρέψτε», προειδοποίησε.

«Οι άνθρωποί μας πεθαίνουν»

Ένας νεαρός άνδρας με γκρι αθλητικό παντελόνι και μαύρο καπέλο καθόταν, κοιτάζοντας έκπληκτος, σε μια μικρή μαύρη τσάντα, δίπλα σε μια μεγάλη ουρά πολιτών που περίμεναν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.

«Φρικτό», είπε ο άνδρας, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Αλέξανδρος, και είπε ότι ήταν 18 ετών. «Οι άνθρωποι μας, ο στρατός μας πεθαίνουν τώρα στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ, και είναι φρικτό. Άρχισαν να μας επιτίθενται τανκς από τη Λευκορωσία. Δεν ξέρω, δεν ξέρω τι να κάνω».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ