Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο Έλληνες νεκροί και έξι τραυματίες στην περιοχή Σαρτανά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο Έλληνες νεκροί και έξι τραυματίες στην περιοχή Σαρτανά

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Δύο ομογενείς έχασαν τη ζωή τους, και έξι τραυματίστηκαν, κατά τις αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Οι δύο Έλληνες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στο χωριό Σαρτανάς, περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Μαριούπολης.

Μεταξύ των έξι Ελλήνων που έχουν τραυματιστεί είναι και ένα παιδί.

Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών και τον τραυματισμό έξι στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά στην Ανατολική Ουκρανία

«Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών», υπογραμμίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της ελληνικής ομογένειας.

Την είδηση επιβεβαίωσαν, επίσης, ο περιφερειάρχης της Μαριούπουλης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την κατάσταση των τραυματιών.

Η περιοχή Σαρτανάς είναι μία κωμόπολη που βρίσκεται στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην οποία το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο, με 8.000 Έλληνες ομογενείς.

Συνεχίζεται η πολιορκία στο Κίεβο

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η πολιορκία του Κιέβου, ενώ συγκρούσεις σημειώνονται σε μία σειρά περιοχών, όπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσίευσε το AFP. Σε μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι διατηρείται ο έλεγχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, αλλά και των κύριων πόλεων της χώρας.

Επίσης, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε σήμερα την αυστηροποίηση των όρων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ λόγω της ρωσικής εισβολής, προειδοποιώντας πως κάθε άνθρωπος που θα κυκλοφορεί στον δρόμο μεταξύ 17.00 και 08.00 θα αντιμετωπίζεται από τις Αρχές ως εχθρός.

«Όλοι οι πολίτες που θα βρίσκονται στον δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα θεωρούνται μέλη ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης του εχθρού», ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram. 

Η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί. λέει ο Πεσκόφ

Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, τα στρατεύματα της χώρας διέκοψαν τις επιχειρήσεις τους προσωρινά το απόγευμα της Παρασκευής, μέχρι να έρθει η απάντηση της Ουκρανίας. Όμως, όταν έφτασε η αρνητική απάντηση, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν ξανά.

«Χθες το απόγευμα, σε σύνδεση με τις αναμενόμενες συνομιλίες με την ουκρανική ηγεσία, ο Ρώσος πρόεδρος και ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης διέταξε τη διακοπή της επέλασης των κύριων δυνάμεων», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους το Σάββατο.

«Όταν η ουκρανική πλευρά ουσιαστικά αρνήθηκε να διαπραγματευτεί, η επέλαση των κύριων ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησε το απόγευμα, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο», είπε.

Τι αναφέρει η πλευρά της Ουκρανίας

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου επεσήμανε πως το Κίεβο απέρριψε τις συνομιλίες με τη Ρωσία επειδή «οι συνθήκες ήταν απαράδεκτες».

Θυμίζουμε ότι σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε ότι η Ουκρανία έχει αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας και έχει στον έλεγχό της το Κίεβο και άλλες κομβικές πόλεις.

«Σταθήκαμε όρθιοι και πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού. Οι μάχες συνεχίζονται. Σε πολλές πόλεις και περιοχές της πολιτείας μας. Αλλά ξέρουμε ότι προστατεύουμε, – τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών.

Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν εδώ μια μαριονέτα τους, όπως στο Ντονέτσκ. Δεν το επιτρέψαμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ