ΕΕ: Προς έκδοση κοινού ομολόγου για τη χρηματοδότηση ενέργειας και άμυνας

ΕΕ: Προς έκδοση κοινού ομολόγου για τη χρηματοδότηση ενέργειας και άμυνας

Το σχέδιο της ενδέχεται να παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής (10-11 Μαρτίου)

Την από κοινού έκδοση ομολόγων σε μεγάλη κλίμακα για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών φαίνεται ότι σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωωνα με το Bloomberg, η ευρωπαϊκή πρόταση πρόταση ενδέχεται να παρουσιαστεί αφού οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, στις 10-11 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το σχεδιασμό. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κοινές ομολογίες, καθώς και το ύψος των χρημάτων, τα οποία θα πρέπει να συγκεντρωθούν.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων για τα 10ετή ομόλογα μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας (βασικός δείκτης κινδύνου στην περιοχή) μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στις 151 μονάδες  μετά την είδηση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της ΕΕ αυξήθηκαν με την προοπτική ανόδου της προσφοράς. Παράλληλα, το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1,0920 δολάρια.

Νέα εργαλεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο σχειδασμός έρχεται μόλις ένα χρόνο αφότου η ΕΕ δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) που υποστηρίζεται από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών μελών σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα, η ΕΕ αντιμετωπίζει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες καθώς αρχίζει να μεταρρυθμίζει τη στρατιωτική και ενεργειακή τΗς υποδομή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα που θέτει ενώπιόν μας αυτή η κρίση», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, το βράδυ της Δευτέρας από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για περαιτέρω κινήσεις στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Κατανομή εσόδων

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει  την έκδοση ομολόγων και στη συνέχεια τη διοχέτευση των εσόδων στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών στις κατά τόπους περιοχές.

Μια επιλογή είναι να το δομήσουμε όπως το πρόγραμμα SURE, είπαν ορισμένοι από τους αξιωματούχους, αναφερόμενοι σε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υποστήριξης της απασχόλησης μέσα στην πανδημία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ