Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα δυσκολευτούν οι Ρώσοι σε Οδησσό και Κίεβο – Η «ευκαιρία» για το Κυπριακό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα δυσκολευτούν οι Ρώσοι σε Οδησσό και Κίεβο – Η «ευκαιρία» για το Κυπριακό

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εξηγεί γιατί είναι νωρίς για την παύση των εχθροπραξιών, αναλύοντας τη στρατηγική των Ρώσων, ενώ σημειώνει πως η απάντηση της Δύσης στον αναθεωρητισμό του Πούτιν, μπορεί να αφορά και στον Ερντογάν.

«Έχω την αίσθηση ότι η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία ή έστω μία εκεχειρία αργεί ακόμη», δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Όπως σημείωσε, «ορθώς η Ελλάδα, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της νομιμότητας και κατά της απόβασης ξένων κρατών σε τρίτα κράτη» και εκτίμησε πως «δημιουργείται μία δυναμική στην Ευρώπη αναχαίτισης του αναθεωρητισμού και είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να το αξιοποιήσει αυτό και να μην αντιδρούμε στον αναθεωρητισμό της Ουκρανίας, αλλά και στον αναθεωρητισμό της Κύπρου».

Σημείωσε, μάλιστα, πως «επειδή αυτό μπαίνει και σε ένα πλαίσιο ανασύστασης του ΝΑΤΟ, όπως το ξέραμε προ της πτώσης του Βερολίνου, τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και οι Αμερικανοί, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανέχονται πολιτικές τύπου πειρατείας, όπως είχαμε από την Τουρκία, και είναι εμφανές σε μένα», τόνισε, «πως αυτό το μήνυμα έχει περάσει στην Άγκυρα».

Όπως εξήγησε, «επιχειρησιακά, η ουκρανική αντίσταση παραμένει ισχυρή – έχουν ταμπουρωθεί πολύ έξυπνα στις πόλεις οι Ουκρανοί – και είναι πολύ δύσκολο για το ρωσικό στρατό να μπει σε αυτές. Αυτό σημαίνει πως χρονικά υπάρχει μία καθυστέρηση» ανέφερε, γεγονός που, όπως εκτίμησε, «έχει δημιουργήσει τις περισσότερες δυσκολίες στον ρώσο πρόεδρο».

«Το τέλος των εχθροπραξιών θα κρατήσει ακόμη μέρες, ίσως και εβδομάδες», τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε πως «οι Ρώσοι δεν διαπραγματεύονται ουσιαστικά. Συμμετέχουν προσχηματικά στο διάλογο» και εκτίμησε πως «κερδίζουν χρόνο μέχρι να ολοκληρώσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, έως ότου πέσει η Οδησσός και – το κυριότερο – το Κίεβο, για να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος».

Και προσέθεσε πως «αν η Ρωσία ήθελε την ειρήνη, θα μπορούσε απλά να συμφωνήσει στην εκεχειρία που ζητάει η ουκρανική πλευρά».

«Ένα νεύμα του Πούτιν θα ήταν αρκετό για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες», είπε χαρακτηριστικά.

«Ευκαιρία για το Κυπριακό»

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει διάφορους προβληματισμούς και ευκαιρίες για εμάς», ανέφερε ο κ. Δεσποτόπουλος στην ΕΡΤ και σημείωσε: «Κατ΄αρχάς, υπάρχει μια παράλληλη κατάσταση σε σχέση με αυτά που έγιναν στην Κύπρο το ’74. Γι΄αυτό και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαμελισμού χώρας και αλλαγής συνόρων. Είναι πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Υπάρχει ένας κίνδυνος η Ρωσία να αλλάξει στάση στο Κυπριακό, λόγω της προσπάθειάς της να αυτονομηθεί η ανατολική πλευρά της Ουκρανίας», εκτίμησε ωστόσο και υπενθύμισε πως ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, δύο φορές αποκάλεσε τα Κατεχόμενα «τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», το κρίσιμο πενθήμερο που οι Τούρκοι κρατούσαν ανοιχτά τα Στενά, για να συγκεντρωθεί ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα».

Όπως σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος, «ευελπιστούμε ότι η Ρωσία θα καταλάβει ότι το να προσθέσει άλλη μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην εξωτερική της πολιτική δεν θα την ωφελήσει σε τίποτε» και συμπλήρωσε πως «δυστυχώς, στην Ευρώπη υπάρχει μία αντίληψη σε αρκετούς, ότι επειδή το Κυπριακό είναι παλιό πρόβλημα, υπάρχει εκεί μια παγιωμένη κατάσταση που δεν αλλάζει εύκολα. Αυτό όμως είναι ευκαιρία να το αλλάξουμε».

Κρασσάς: Θα δυσκολευτούν οι Ρώσοι σε Οδησσό και Κίεβο – Έχουν διασπορά δυνάμεων

Διασπορά των ρωσικών δυνάμεων στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία διαπιστώνει ο Γιάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος ε.α, μιλώντας στην ίδια εκπομπή της ΕΡΤ,  γεγονός που σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι «αδυνατίζουμε την ισχύ μας εκεί που ενεργούμε».

Όπως φάνηκε και από την Μαριούπολη, όπου χρειάστηκαν 25 ημέρες για να μπουν στην πόλη, «οι Ρώσοι θα πληρώσουν πολύ ακριβά κάθε μέτρο εδάφους που καταλαμβάνουν» σημείωσε και εξήγησε διεξοδικά γιατί εκτιμά ότι θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα στην Οδησσό και στο Κίεβο.

«Εάν γίνει αποβατική επιχείρηση στην Οδησσό από τον ρωσικό στόλο – έξι αποβατικά σκάφη, τα οποία έχουν συνολικά μεταφορική ικανότητα για 40 άρματα και 2.000 πεζοναύτες – θα χρειαστούν τη συνδρομή και των χερσαίων δυνάμεων των Ρώσων» που, όπως εκτίμησε, «δεν επαρκούν».

«Σε περίπτωση που αποτύχει η επιχείρηση, θα έχει δυσμενή εντύπωση τόσο για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, όσο και για τον ίδιο τον Πούτιν», σημείωσε.

Όσο για το Κίεβο, το οποίο όπως ανέφερε είναι σε έκταση όσο το νησί της Κεφαλλονιάς, ανατολικά στα ρωσικά στρατεύματα έχει μπει φραγμός στα 60 χιλιόμετρα, στο Brovary από τις ουκρανικές δυνάμεις, δυτικά οι Ρώσοι είναι πιο κοντά στην πόλη και νότια το πεδίο είναι ανοιχτό. «Οι δυνάμεις που είναι εδώ, των Ρώσων, είναι δύσκολο να ενεργήσουν και να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας», εκτίμησε.

Ένας από τους στόχους, που ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας, «η αποναζιστικοποίηση σύμφωνα με τους Ρώσους», προφανώς τώρα, ύστερα από 25 ημέρες, είναι δύσκολο να επιτευχθεί, σημείωσε ο κ. Κρασσάς.

«Φαίνεται ότι τα επιχειρησιακά σχέδια των Ρώσων έχουν καθυστερήσει και το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν υπερηχητικό πύραυλο δείχνει ότι πλέον βάζουν και τα πιο σύγχρονα όπλα στη μάχη» προσέθεσε, εξηγώντας πως ένας τέτοιος πύραυλος είναι πρακτικά αδύνατον να εντοπιστεί, να εγκλωβιστεί από τα ραντάρ και να αντιμετωπιστεί από τα αντιαεροπορικά συστήματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ