Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ούγγρος ΥΠΕΞ καταγγέλλει ουκρανική παρέμβαση στις επερχόμενες εκλογές – Διαψεύδει το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ούγγρος ΥΠΕΞ καταγγέλλει ουκρανική παρέμβαση στις επερχόμενες εκλογές – Διαψεύδει το Κίεβο

Η Ουγγαρία είναι ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας στην ΕΕ και μέχρι στιγμής έχει επιλέξει να τηρήσει όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή

Ο ούγγρος υπουργός εξωτερικών κατηγόρησε την Τετάρτη την ουκρανική ηγεσία για απόπειρα παρέμβασης στις επερχόμενες ουγγρικές εκλογές, μια κατηγορία που αργότερα αρνήθηκε ο ουκρανός ομόλογός του. Το επεισόδιο, αναφέρει το Associated Press, άσκησε επιπλέον πίεση στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Σε βίντεο που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα, ο ούγγρος υπουργός εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «συνεχιζόμενος συντονισμός μεταξύ της ουγγρικής αριστεράς και εκπροσώπων της ουκρανικής κυβέρνησης», και ότι η Ουκρανία επιδιώκει να επηρεάσει τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Ουγγαρία στις 3 Απριλίου.

Ο Σιγιάρτο δεν συνόδευσε την καταγγελία του με κάποιο τεκμήριο.

Οι δηλώσεις ήρθαν λίγο μετά τα πρόσφατα σχόλια του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επέκρινε εντόνως την προσέγγιση της ουγγρικής κυβέρνησης για τον πόλεμο.

Ουγγρική ουδετερότητα

Η Ουγγαρία, σε αντίθεση με τις περισσότερες συμμάχους της στην ΕΕ και όλες τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας που ανήκουν στο μπλοκ, έχει αρνηθεί να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία ή να επιτρέψει τη μεταφορά τους μέσω των συνόρων της.

Η ουγγρική κυβέρνηση έφερε αντιρρήσεις και στο σενάριο της επιβολής κυρώσεων στις εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην οικονομία της.

Η πολιτική αυτή έκανε τον Ζελένσκι να απευθυνθεί ευθέως στον εθνικιστή πρόεδρο της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, που θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος του Κρεμλίνου στην ΕΕ, την περασμένη Παρασκευή. Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Ορμπάν να πάρει μια πιο ξεκάθαρη θέση και να υποστηρίξει την χώρα του που βρίσκεται υπό πολιορκία.

«Θέλω να σταματήσω εδώ και να είμαι ειλικρινής, μια και καλή. Εσύ πρέπει να αποφασίσεις για τον εαυτό σου με τίνος το μέρος θα είσαι», είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στον Ορμπάν, σε κλήση βίντεο με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Εκλογές την Κυριακή

Στις ουγγρικές εκλογές της Κυριακής, ο Ορμπάν θα επιδιώξει την επανεκλογή του για τέταρτη φορά, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν έναν εκλογικό αγώνα πιο αμφίρροπο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη εκλογική διαμάχη από όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 2010.

Στη διάρκεια της προεδρίας του, που έχει συμπληρώσει 12 έτη, η κυβέρνηση Ορμπάν έχει σφυρηλατήσει στενούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει αυξήσει την εξάρτηση της Ουγγαρίας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας.

Το ακροδεξιό κόμμα Fidesz του οποίου ηγείται ο Ορμπάν, αυτοπαρουσιάζεται ως εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας της Ουγγαρίας τη στιγμή που ο πόλεμος μαίνεται στη γειτονική Ουγγαρία, ενώ ταυτόχρονα λασπολογεί εναντίον κομμάτων της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενο ότι τα τελευταία επιχειρούν να σύρουν την Ουγγαρία σε πόλεμο για χάρη της Ουκρανίας.

Οι ισχυρισμοί της Βουδαπέστης και η απάντηση του Κιέβου

Την Τετάρτη, ο Σιγιάρτο ισχυρίστηκε ότι ο ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, είχε έρθει σε επαφή με τον ουκρανό πρέσβη στη Βουδαπέστη για να συζητήσουν την κατάλληλη στρατηγική παρέμβασης στις ουγγρικές εκλογές.

Ο Σιγιάρτο υπονόησε, και πάλι χωρίς να προσκομίσει τεκμήρια, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν συνασπιστεί απέναντι στον Ορμπάν. έχουν υποσχεθεί να παρέχουν όπλα στην Ουκρανία και να διακόψουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση που εκλεγούν.

Όμως μιλώντας στην εφημερίδα Evropeiska Pravda την Τετάρτη, ο Κουλέμπα αρνήθηκε τις κατηγορίες.

«Σε αντίθεση με τη συμπεριφορά της Ουγγαρίας στην Ουκρανία, εμείς ποτέ δεν έχουμε ανακατευτεί στα εσωτερικά ζητήματα της Ουγγαρίας, ιδίως στο διάστημα λίγο πριν τις εκλογές», τόνισε. «Είναι κρίμα να βλέπουμε ότι για χάρη ενός βραχυχρόνιου προεκλογικού πλεονεκτήματος, ο υπουργός Σιγιάρτο είναι πρόθυμος να επινοήσει ανοησίες και να καταστρέψει τη σχέση μας μαζί του, την οποία οικοδομούσαμε επί τόσο καιρό».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ