Σφαγή στη Μπούκα: Γερμανική μυστική υπηρεσία υπέκλεψε συνομιλίες ρώσων στρατιωτών

Σφαγή στη Μπούκα: Γερμανική μυστική υπηρεσία υπέκλεψε συνομιλίες ρώσων στρατιωτών

Οι Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να ανέκριναν και να εκτελούσαν αμάχους

Οι διεθνείς μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν επικοινωνίες ρώσων στρατιωτών μέσω ασυρμάτου, στις οποίες συζητούσαν για τις δολοφονίες αμάχων στη Μπούκα.

Σε δυο ξεχωριστές επικοινωνίες, ρώσοι στρατιώτες περιγράφουν τις ανακριτικές μεθόδους στρατιωτών αλλά και αμάχων, καθώς επίσης και τις εκτελέσεις τους, σύμφωνα με αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών με γνώση των ευρημάτων που μίλησε στη Washington Post με τον όρο της ανωνυμίας του.

Τα ευρήματα, που δημοσίευσε πρώτη η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel, και επιβεβαιώθηκαν από τρεις πηγές, αποτελούν άλλη μια διάψευση των ρωσικών ισχυρισμών περί μη εμπλοκής στη σφαγή. Η Ρωσία έχει ισχυριστεί ότι οι φρικαλεότητες πραγματοποιήθηκαν μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την περιοχή, αλλά και ότι οι εικόνες της σφαγής ήταν «σκηνοθετημένες».

Αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου;

Εικόνες από τη Μπούκα, ένα προάστιο κοντά στο Κίεβο, έχουν μετατραπεί σε σύμβολο για τη φρίκη του πολέμου και έχουν αυξήσει περαιτέρω τις φωνές που καλούν σε διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων πολέμου. Πηγή της Washington Post υποστηρίζει ότι η γερμανική υποκλοπή θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στις εικασίες για περαιτέρω φρικαλεότητες σε άλλες πόλεις βόρεια του Κιέβου που είχαν βρεθεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Η Γερμανία διαθέτει δορυφορικές εικόνες που παραπέμπουν σε ρωσική εμπλοκή στη δολοφονία πολιτών στη Μπούκα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών, όμως οι μεταδόσεις από τον ασύρματο δεν έχουν συνδεθεί με τη συγκεκριμένη περιοχή. Η υπηρεσία διεθνών πληροφοριών, γνωστή με τα αρχικά BND, ίσως καταφέρει να συνδέσει τις εκπομπές από τους ασυρμάτους με δορυφορικές εικόνες και βίντεο, ώστε να καταλήξει σε συγκεκριμένα εγκλήματα, σύμφωνα με δυο πηγές της WP.

Οι άνθρωποι αυτοί ανέφεραν επίσης ότι οι επαφές μέσω ασυρμάτου έδειχναν ότι μέλη του Wagner Group, των μισθοφόρων που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τους συμμάχους του, έχουν συμμετάσχει σε επιθέσεις εις βάρος αμάχων. Άλλο πρόσωπο ενήμερο για τις πληροφορίες αναφέρει ότι ενδέχεται να εμπλέκεται κάποια άλλη εταιρεία μισθοφόρων.

Γερμανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν την Τετάρτη μέλη τουλάχιστον δυο κοινοβουλευτικών επιτροπών για τα ευρήματά τους, σύμφωνα με πηγές της WP.

Ευάλωτοι σε υποκλοπές οι Ρώσοι

Προς το παρόν δεν έχει αποκαλυφθεί πώς υποκλάπηκαν οι συνομιλίες. Πηγή της WP ανέφερε ότι τα ευρήματα ενισχύουν την κατανόηση των όσων διαδραματίζονται στο εσωτερικό του ρωσικού στρατού, όμως «δεν αποτελούν οριστική απόδειξη για το ποιος πυροβόλησε ποιον και πότε». Το πρόσωπο αυτό δήλωσε ακόμη ότι τα παραδείγματα που συζητήθηκαν από τη BND παραπέμπουν σε μια ατμόσφαιρα πανικού που αναγκάζει τους στρατιώτες «να κάνουν παρακάμψεις».

Το γεγονός ότι οι ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποιούν ευάλωτες συσκευές επικοινωνίας, μεταξύ των οποίων και smartphones, τους έχει φέρει στο στόχαστρο των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, αναφέρθηκε αόριστα την Τετάρτη σε «αξιόπιστες ενδείξεις» ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη Μπούκα ανέκριναν αιχμαλώτους «τους οποίους στη συνέχεια εκτελούσαν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ