Γαλλία: Τα… ρωσικά εκατομμύρια του Νικολά Σαρκοζί

Γαλλία: Τα… ρωσικά εκατομμύρια του Νικολά Σαρκοζί

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει νέο φως στην συνεργασία του Γάλλου πρώην προέδρου με Ρώσους ολιγάρχες, η οποία ερευνάται εδώ και μήνες από την Οικονομική Εισαγγελία

Το «Χρυσό Τρίγωνο» είναι μια από τις πιο ιστορικές και πολυτελείς συνοικίες στην Πόλη του Φωτός, κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Είναι γεμάτη με χώρους πολιτισμού και ορισμένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα του Παρισιού, πανάκριβες μπουτίκ και πολυτελή ξενοδοχεία, τους πιο διάσημους οίκους μόδας.

Σε αυτή λοιπόν την περιοχή, χτυπώντας το κουδούνι στον τρίτο όροφο ενός κτιρίου στις 30 Ιανουαρίου του 2019 η γαλλική αστυνομία νόμιζε ότι θα έπεφτε πάνω στην Πασκαλίν Μπόνγκο, την αδερφή του προέδρου της Γκαμπόν.

Οι αστυνομικοί σκόπευαν να της κάνουν ορισμένες ερωτήσεις, στο πλαίσιο ερευνών για «παράνομα κέρδη» των Αφρικανών ηγεμόνων.

Προς μεγάλη τους έκπληξη ωστόσο διαπίστωσαν ότι στο πολυτελές διαμέρισμα διέμενε κάποιος άλλος: ο Ρωσο-αρμένιος ολιγάρχης Νικολάι Σαρκίσοφ.

Το είχε νοικιάσει για τρία χρόνια από το 2016, έναντι 22.000 ευρώ το μήνα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης στο δικό του οίκημα στην πανάκριβη Λεωφόρο Φος, όπου είχαν κάποτε επαύλεις ο Αριστοτέλης Ωνάσης και οι Ρότσιλντ.

Ήταν την ίδια χρονιά -όπως μετέπειτα προέκυψε- που οι αδελφοί Σαρκίσοφ, ο Νικολάι και ο Σεργκέι, είχαν προσλάβει ως «χρυσό» σύμβολο στην ρωσικό ασφαλιστικό κολοσσό τους, τη Reso-Garantia, ένα βαρύ πολιτικό όνομα στη γαλλική πολιτική σκηνή: τον Νικολά Σαρκοζί.

«Θολή» συνεργασία

To Ιούλιο του 2019, ο ασφαλιστικός όμιλος των Σαρκίσοφ -που έχει την έδρα του στη Μόσχα- προσέλαβε τον Σαρκοζί ως «ειδικό σύμβουλο» και «πρόεδρο της στρατηγικής συμβουλευτικής επιτροπής του διοικητικού συμβουλίου».

Η αμοιβή, αστρονομική, ήταν 3 εκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι εξαιρετικός διαπραγματευτής και εξαιρετικός δικηγόρος», ανέφερε πέρυσι στον γαλλικό ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart εκπρόσωπος της RESO-Garantia.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε εμπορικά ζητήματα»…

Όμως οι ακριβείς συνθήκες και όροι αυτής της συνεργασίας ιντριγκάρουν τη γαλλική Οικονομική Εισαγγελία (PNF).

Aπό το καλοκαίρι του 2020 διενεργεί σχετική προκαταρκτική έρευνα, χωρίς κάποια θεαματική εξέλιξη. Τουλάχιστον έως τώρα…

Στο επίκεντρο είναι εάν αυτή η συνεργασία συνεπαγόταν την άσκηση αθέμιτης επιρροής από τον πρώην (και στο μεσοδιάστημα εμπλεκόμενο σε πλείστα όσα σκάνδαλα) πρόεδρο της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τη Mediapart, αυτό που επιδιώκουν να επαληθεύσουν οι Γάλλοι εισαγγελείς είναι εάν ο πρώην αρχηγός του κράτους ενήργησε μόνο ως σύμβουλος -κάτι που θα ήταν απολύτως νόμιμο- «ή εάν συμμετείχε σε δυνητικά εγκληματικές δραστηριότητες λόμπι για λογαριασμό των Ρώσων ολιγαρχών».

Τις υποψίες της μονάδας Tracfin του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών για την Καταπολέμησης του Οικονομικού Εγκλήματος κίνησε ένα έμβασμα 500.000 ευρώ με παραλήπτη τον πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, το 2020.

Η ενημέρωση είχε γίνει μέσω μιας τρίτης τράπεζας και όχι του ομίλου Edmond de Rothschild: μια οικονομική οντότητα που δραστηριοποιείται κυρίως τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτών του Σαρκοζί.

«Μεγάλα έργα εμπορικής φύσης»

Στο συμβόλαιο, όπως γράφει στη σχετική έκθεσή της η Tracfin, αναφέρεται ότι «το έργο του κ.Σαρκοζί και της ομάδας του» θα αφορούσε μόνο «μεγάλα πολυεθνικά έργα εμπορικής φύσης» που βρίσκονται «εκτός Γαλλίας» και δεν εμπλέκουν «καμία κυβέρνηση ή κρατική υπηρεσία».

Η συνεργασία τελικά φέρεται ότι έληξε το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γάλλου πρώην προέδρου και ηγετικού στελέχους της Δεξιάς.

Όμως η έρευνα της PNF, αν και αργοσέρνεται, συνεχίζεται.

Πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Liberation αναφέρουν ότι οι ρωσικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν με την γαλλική Οικονομική Εισαγγελία και πήραν καταθέσεις από στελέχη και υπαλλήλους της Reso Garantia στη Μόσχα.

Αυτό έγινε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα συμπεράσματα δεν ήταν ιδιαιτέρως διαφωτιστικά…

Τώρα ο πόλεμος ρίχνει μοιραία βαριά σκιά στην υπόθεση, καθώς μπαίνουν οι μεν σχέσεις Ευρωπαίων πρώην προέδρων, πρωθυπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων με ρωσικές εταιρείες και με το Κρεμλίνο  στο μεν «μικροσκόπιο», οι δε Ρώσοι ολιγάρχες στο «στόχαστρο» των δυτικών κυρώσεων.

Προσώρας τουλάχιστον, οι αδελφοί Σαρκίσοφ δεν συγκαταλέγονται σε αυτές. Επιχειρηματίας που τους γνωρίζει καλά, πάντως, τονίζει στη γαλλική εφημερίδα ότι οι βασικοί μέτοχοι της Reso Garantia είναι «κοντά στο Κρεμλίνο».

Μάλιστα η εταιρεία τους, ανέφερε, «παρέχει ασφάλιση στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας»…

Ολιγάρχες για… γερά deals

Οι αδελφοί Σαρκίσοφ γεννήθηκαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο αρμενικής καταγωγής πατέρας τους ήταν ανώτερος κρατικός υπάλληλος της ΕΣΣΔ.

Άρχισαν να αποκτούν μεγάλη οικονομική επιφάνεια με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο μεγαλύτερος, ο Σεργκέι -πτυχιούχος Διεθνών Σχέσεων και Οικονομικών- ίδρυσε το 1991 τη δική του ασφαλιστική εταιρεία, την RESO-Garantia, έχοντας ήδη θητεύσει στη σοβιετική κρατική INGOSSTRAKH.

Ο Νικολάι εντάχθηκε αργότερα στον όμιλο, αναλαμβάνοντας τους μεγάλους πελάτες.

Νωρίτερα, είχε ολοκληρώσει μια διετή θητεία στην KGB, είχε πάρει το πτυχίο του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και είχε φτιάξει τη δική του εταιρεία, που δραστηριοποιούταν στην αγορά μετάλλων και στην εισαγωγή κατασκευαστικών μηχανημάτων.

Αν και κάτοχοι ρωσικής και αρμενικής υπηκοότητας -αργότερα ο Νικολάι και κυπριακού διαβατηρίου, μέσω «χρυσής βίζας»- οι δύο αδελφοί υπηρέτησαν την περασμένη δεκαετία μέχρι και σε διπλωματικά πόστα, ως πρόξενοι της Αρμενίας.

Ο μεν Σεργκέι στο Λος Άντζελες, ο δε Νικολάϊ στη γαλλική πόλη Λιόν.

Αμφότεροι διορίστηκαν το 2013. Ο Νικολάϊ κράτησε το πόστο μέχρι και το 2019. Λέγεται ότι απομακρύνθηκε με πρόσχημα την τότε δίωξη των Σαρκίσοφ στην Ουκρανία για απάτη. Κατηγορία που αργότερα κατέπεσε.

Στο μεσοδιάστημα, τα δύο αδέλφια είχαν κλείσει το επιχειρηματικό deal της ζωής τους.

Ήταν επί της προεδρικής θητείας Σαρκοζί, το 2008, όταν το 36,7% της RESO-Garantia εξαγοράστηκε από την AXA, σε συμφωνία ρεκόρ για ρωσική ασφαλιστική εταιρεία.

Εκείνη την περίοδο, πρόεδρος του γαλλικού πολυεθνικού ασφαλιστικού κολοσσού ήταν ο Ενρί ντε Καστρί, συγγενής του Σαρκοζί.

Η πώληση έγινε έναντι 810 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά συνοδεύτηκε με ένα ιλιγγιώδες δάνειο στους αδελφούς Σαρκίσοφ, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το αποπλήρωσαν το 2012. Ήταν ωστόσο αυτό που τους έδωσε «φτερά».

Σήμερα, η RESO-Garantia είναι από τις κορυφαίες στη Ρωσία και οι Σαρκίσοφ συγκαταλέγονται στις 200 πλουσιότερες οικογένειες στη χώρα, με εκτιμώμενη περιουσία αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Προ ημερών και διακριτικά, εν τω μεταξύ, οι Γάλλοι εταίροι τους απέσυραν τους εκπροσώπους τους από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στο Παρίσι έχουν αρχίσει και πάλι να ακούγονται «ψίθυροι» για το ρόλο που μπορεί τελικά να είχε σε όλα αυτά ο απανταχού παρόν Σαρκό…

Στενεύει ο κλοιός;

Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος δεν έχει κληθεί ακόμη για κατάθεση στο πλαίσιο των ερευνών της PNF.

Όμως οι υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν προσεκτικά την παρουσία των Σαρκίσοφ στα γαλλικά εδάφη.

Ούτως η άλλως, αποκαλύπτει η Liberation, έχουν καταχωρίσει τον Νικολάι στον μυστικό τους φάκελο «Cristina».

Αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο που χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2017, στο οποίο η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) εκτιμά ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας θα πραγματοποιούσε επενδύσεις επί γαλλικού εδάφους «σε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα», καθώς «πολλαπλασιάζει τις αγορές ακινήτων στο Μονακό, στην Κυανή Ακτή και στην Κουρσεβέλ στη Σαβοΐα».

Προς το παρόν, δεν έχει προκύψει κάτι σχετικό ως κατηγορία.

Εκτός από το πολυτελές οίκημα στη Λεωφόρο Φος του Παρισιού, ο Νικολάι Σαρκίσοφ έχει πολλές βίλες στο Σεν Τροπέ.

Του ανήκει το κτίριο που στεγάζει τις προξενικές υπηρεσίες στη Λιόν.

Έχει μια θαλαμηγό μήκους 25 μέτρων.

Διατηρεί επίσης πολλά τεράστια σαλέ -άλλα για τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο του και άλλα ως επένδυση- στο φημισμένο θέρετρο Κουρσεβέλ, στις γαλλικές Άλπεις: μέχρι πρότινος (προ των δυτικών κυρώσεων δηλαδή) αγαπημένο χειμερινό προορισμό των Ρώσων ολιγαρχών.

Πλέον, ο Νικολάι βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Κορσικανό επιχειρηματία και πρώην συνεργάτη του, Φρανσουά-Ξαβιέ Σουσινί.

Επιχειρηματικοί συνέταιροι στην κατασκευή και μεταπώληση πολυτελών σαλέ οι δυο τους, ο Σουσινί έχει μηνύσει τον πρώην εργοδότη του Νικολά Σαρκοζί για εξαπάτηση.

Τον κατηγορεί ότι σταμάτησε να χρηματοδοτεί ένα κοινό έργο τους, το σαλέ Apopka, έκτασης άνω των 2.700 τετραγωνικών μέτρων στην «καρδιά» της Κουρσεβέλ.

Ο Σακρίσοφ καταγγέλλεται ότι οικειοποιήθηκε το ακίνητο «αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ το 2015» πληρώνοντας μόνο «26 εκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με τη μήνυση.

Αν και αυτό δεν ολοκληρώθηκε ποτέ -αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ σε απλήρωτα τιμολόγια- το μοσχοπούλησε σε εξωφρενικά καλή τιμή, δεδομένου ότι ήταν σε εξέλιξη δικαστική εκκαθάριση της εταιρείας που εμπλεκόταν στον έργο.

Ο Κορσικανός επιχειρηματίας μόλις κατέθεσε και καταγγελία στο PNF για «απάτη», «πτώχευση με κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων» και «ξέπλυμα χρήματος».

Δυνητικά, η συνέχεια της υπόθεσης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια βραδυφλεγή «βόμβα» και για το ρευστό πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.

Στα εγχώρια ΜΜΕ άλλωστε οι φήμες πλέον οργιάζουν για συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ του πρώην και του νυν προέδρου της Γαλλίας, Σαρκοζί και Μακρόν, για μία ευρύτερη πολιτική συνεργασία ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, μετά τον κρίσιμο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της επόμενης Κυριακής…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ