Αυξήσεις πάνω από 6% στους μισθούς

Αυξήσεις πάνω από 6% στους μισθούς

«Καλύψτε τις απώλειες από τον μέσο πληθωρισμό» εισηγήθηκε το ΚΕΠΕ

Υψηλές προσδοκίες για αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 6% – που εμφανιζόταν ως πιθανότερη εξέλιξη -, καλλιεργεί η κυβέρνηση, ενώ η διαδικασία καθορισμού των αμοιβών έχει εισέλθει στο τελικό της στάδιο μετά την υποβολή από το ΚΕΠΕ στον υπουργό Εργασίας του πορίσματος του διαλόγου, ο οποίος προηγήθηκε με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει μια υψηλή αύξηση που θα οδηγεί τον νέο κατώτατο μισθό στο πεδίο των 703 έως 710 ευρώ.

Η πρόθεση αυτή διατυπώθηκε – εκ νέου – κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ο οποίος μίλησε για «δεύτερη εντός του 2022 σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ο πληθωρισμός

Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας προτείνει την «αποκατάσταση – σε μεγάλο βαθμό – της αγοραστικής απώλειας των χαμηλόμισθων», εκτιμώντας ότι «η αύξηση θα πρέπει τουλάχιστον να καλύπτει τον μέσο πληθωρισμό του έτους», τον οποίο προσδιορίζει άνω του 5%.

Στο διαδικαστικό μέρος των εξελίξεων ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει μετά τις γιορτές του Πάσχα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, και η ισχύς του νέου μισθού θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, η κυβερνητική εισήγηση ενδέχεται να είναι υψηλότερη του 6% και να κινηθεί γύρω στο 7%, πέραν του 2% που δόθηκε κατά την 1.1.2022.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ