Απίστευτο: Ο δράστης του μακελειού στο Μπάφαλο είχε περάσει από ψυχιατρική αξιολόγηση πριν ένα χρόνο

Απίστευτο: Ο δράστης του μακελειού στο Μπάφαλο είχε περάσει από ψυχιατρική αξιολόγηση πριν ένα χρόνο

Γνωστός στις Αρχές της Νέας Υόρκης ο 18χρονος δράστης της ένοπλης επίθεσης στο Μπάφαλο.

Οι Αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης ερευνούν πώς ένας 18χρονος, για τον οποίο η κυβερνήτης δήλωσε ότι βρισκόταν στα ραντάρ των Αρχών από όταν φοιτούσε το λύκειο, μπόρεσε να πυροβολήσει και να σκοτώσει δέκα ανθρώπους στο σούπερ μάρκετ του Μπάφαλο.

Ο Πέιτον Τζέντρον, που παραδόθηκε στην αστυνομία, ερευνάται για «ενέργεια βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικό κίνητρο». Συνόδευσε την πράξη του με την δημοσίευση ρατσιστικού μανιφέστο στο Ιντερνετ.

Η ενέργειά του ακολουθεί σειρά άλλων ρατσιστικών πολύνεκρων επιθέσεων στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ανάμεσά του η επίθεση στην συναγωγή του Πίτσμπουργκ με 11 νεκρούς τον Οκτώβριο 2018 και την επίθεση στην Ατλάντα τον Μάρτιο 2021 κατά την οποία ένας λευκός σκότωσε οκτώ ανθρώπους στοχεύοντας Ασιάτες.

Ο Τζέντρον είχε συλληφθεί πριν από έναν χρόνο για ψυχιατρική αξιολόγηση και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από μία ημέρα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Μπάφαλο Τζόζεφ Γκραμάλια.

Η αστυνομία της πολιτείας της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι τον περασμένο Ιούνιο εκλήθη σε λύκειο της πόλης Κόνκλιν για την περίπτωση 17χρονου μαθητή που είχε κάνει απειλητική δήλωση. Χωρίς να αναφέρει τον Τζέντρον η αστυνομία διευκρίνισε ότι στον μαθητή έγινε ψυχιατρική αξιολόγηση και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να ασκηθεί δίωξη.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Τζέντρον ήταν οπλισμένος με αυτόματο όπλο μάχης και ότι οδήγησε πολλές ώρες από το σπίτι του για να φθάσει στο Μπάφαλο και να πραγματοποιήσει την επίθεση που μετέδιδε σε πραγματικό χρόνο μέσω της πλατφόρμας Twitch, υπηρεσία live video της Amazon.com.

Οι 11 από τους 13 ανθρώπους που επλήγησαν από τις σφαίρες ήταν μαύροι και δύο ήταν λευκοί.

Μανιφέστο 180 σελίδων που κυκλοφορούσε χθες στο Ιντερνετ και θεωρείται ότι ανήκει στον Τζέντρον εστίαζε στην «Θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης», σύμφωνα με την οποία οι λευκοί αντικαθίστανται από μη λευκούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

«Αυτό το μανιφέστο μάς λέει τα πάντα και αυτό είναι το ανατριχιαστικό», δήλωσε η κυβερνήτις της Νέας Υόρκης Κάθι Χόσαλ στο CNN.

Ακόμη ένα ντοκουμέντο που κυκλοφορεί στο Ιντερνετ φαίνεται ότι έχει γραφτεί επίσης από τον Τζέντρον και είναι μία λίστα από δουλειές που έπρεπε να γίνουν εν όψει της επίθεσης, όπως το καθάρισμα του όπλου και δοκιμές για την ζωντανή μετάδοση.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δήλωσε στο ABC News ότι ο Τζέντρον βρισκόταν στο «ραντάρ» των αρχών εξαιτίας κειμένων του από την εποχή του λυκείου και πρόσθεσε ότι η έρευνα θα πρέπει να εξακριβώσει πώς ο Τζέντρον κατάφερε να βγει από τα ραντάρ, αφού ήταν γνωστός στις αρχές και συνιστούσε απειλή.

«Θέλω να μάθω τι ήξεραν οι άνθρωποι και πότε το έμαθαν», είπε η Κάθι Χόσαλ εκφράζοντας την οργή της για το γεγονός ότι ο δράστης κατάφερε να κάνει ζωντανή μετάδοση της επίθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κατηγόρησε για τροφοδότηση αμόκ βίαιης εξτρεμιστικής ιδεολογίας.

«Το γεγονός ότι αυτό μπορεί να αναρτηθεί σε μία πλατφόρμα είναι σοκαριστικό. «Αυτά τα μέσα πρέπει να είναι περισσότερο σε επαγρύπνηση στην εποπτεία του περιεχομένου», είπε.

Το Twitch ανακοίνωσε ότι κατέβασε την ζωντανή μετάδοση λιγότερο από δύο λεπτά με την έναρξή της και ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι το περιεχόμενο αυτό δεν θα αναρτηθεί σε άλλους λογαριασμούς. Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης απάντησε ότι θα έπρεπε να έχει κατέβει «σε ένα δευτερόλεπτο».

Ο Πέιτον Τζέντρον, από το Κόνκλιν της Νέας Υόρκης, προσήχθη στο δικαστήριο με τις κατηγορίες του φόνου πρώτου βαθμού που επισείει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή. Ο δικαστής όρισε ότι ο κατηγορούμενος θα παραμείνει υπό κράτηση χωρίς δικαίωμα καταβολής εγγύησης και θα περάσει από ιατροδικαστική εξέταση. Ο Τζέντρον δήλωσε αθώος.

Το όπλο της επίθεσης ήταν νόμιμα αγορασμένο, αλλά παρανόμως ενισχυμένο με ισχυρό γεμιστήρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ