Μητσοτάκης σε Σολτς: Δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων – Δεν θα ακολουθήσω τον Ερντογάν στο δρόμο της όξυνσης

Μητσοτάκης σε Σολτς: Δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων – Δεν θα ακολουθήσω τον Ερντογάν στο δρόμο της όξυνσης

Η Ελλάδα ακούει και τα πιο παράλογα «επιχειρήματα» με ψυχραιμία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας.« Τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορεί να γίνουν ανεκτοί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζητήσε από τους ηγέτες της ΕΕ εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτό το δρόμο των προκλήσεων το θέμα να συζητηθεί ξανά τον Ιούνιο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής και εκεί να υπάρχει σαφής αναφορά για ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της περιττής και αχρείαστης -όπως τη χαρακτήρισε- τουρκικής προκλητικότητας.

Δεν νοείται η πολιτική ίσων αποστάσεων

Το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας είναι μια ακόμα εστία έντασης τώρα που δοκιμάζεται η παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντίδραση του Όλαφ Σολτς όταν του έδειξε τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ξεκαθάρισα και στον Καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος μέλος της ΕΕ προς ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο απειλείται από μια γιετονική χώρα, η οποία μάλιστα έχει και καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ».

Νομίζω ότι ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος, προσθέσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας είναι το επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Δεν θα ακολουθήσω τον Ερντογάν στο δρόμο που έχει επιλέξει

Ερωτηθείς για τις νέες προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα ακούει και τα πιο παράλογα «επιχειρήματα» με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

Εμείς δεν θα καταφύγουμε ποτέ σε όξυνση, σε προσωπικούς χαρακτηρισμους και σε προσβολές, είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι έχουμε την αυτοπεποίθηση που απορρέει από την πεποίθηση ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και τους ισχυρούς συμμάχους μας. Δεν θα εμπλακώ σε ένα πινγκ πονγκ δηλώσεων και δεν θα τον ακολουθήσω τον Τούρκο πρόεδρο στο δρόμο που έχει επιλέξει, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε δε ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε κανενός είδους λεκτική αντιπαράθεση, ερωτηθείς για το που αποδίδει τη στάση της Τουρκίας και την όξυνση του τελευταίου διαστήματος. «Η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το μπαράζ παραβιάσεων ήταν εντελώς απρόκλητα και αδικαιολόγητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως αν η Τουρκία ενοχλήθηκε για την ομιλία του στο Κογκρέσο και την παρουσία του στις ΗΠΑ, είναι πρόβλημα της Τουρκίας. «Η Ελλάδα έχει συμμάχους, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και έχει στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ».

Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα «θα αξιοποιεί τις συμμαχίες της προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενεργειακά και κυρώσεις στη Ρωσία

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά και τα ευρύτερα γεωπολιτικά ζητήματα που απασχόλησαν την Σύνοδο στο πλαίσιο της συζήτησης για τις κυρώσεις στη Ρωσία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θεωρώ επιτυχία πως η ΕΕ κατόρθωσε να συμφωνήσει στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις γεωγραφικές ευαισθησίες ορισμένων κρατών μελών. Το αποτέλεσμα είναι πως το 90% του ρωσικού πετρελαίου που ερχόταν προς την Ευρώπη θα σταματήσει να έρχεται και αυτό αποστερεί από τη Ρωσία σημαντικούς πόρους για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «είχα την ευκαιρία να τονίσω την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας, προκειμένου να συμβάλλει στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και των γειτόνων μας».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «συζητήσαμε και την πρόταση για το repower eu, προφανώς και η χώρα μας θα διεκδικήσει τους περισσότερους δυνατούς πόρους και πολλά έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από εκεί. Συζητήσαμε επίσης το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Είπα πως υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα στον υπολογισμό τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και δόθηκε η εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων και η δική μας πρόταση για επιβολή πλαφόν».

«Σε κάθε περίπτωση – συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη. Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζω πως την προηγούμενη εβδομάδα η βουλή ψήφισε την υπερφορολόγηση των υπερκερδών κατά 90% των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας».

Επισιτιστική ασφάλεια

Συζητήσαμε και ζητήματα για την επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση που να εμπλέκει και τη Ρωσία ώστε να δημιουργηθεί θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος. Η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο».

Για το πλαφόν και τις τιμές της βενζίνης

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στο θέμα του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός είπε πως «σας είχα πει το ζήτημα της παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου είναι περίπλοκη. Είναι σύνθετο ζήτημα η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου» Ωστόσο «αισθάνομαι μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση του προβλήματος, βλέπω περισσότερους συναδέλφους να πιέζουν και αυτοί για παρεμβάσεις ώστε να μην πληρώνουμε τις παράλογες αυξήσεις. Η παρέμβαση είναι απαραίτητη, αλλά η άμεση ανακούφιση θα έλθει από το εθνικό σχέδιο στήριξης. Αυτό ενδιαφέρει την επιχείρηση, η ανακούφιση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα «Για τις τιμές της βενζίνης το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απασχολεί όλες τις χώρες που έχουν διαφορετικές τιμές  και διαφορετική φορολόγηση. Πρώτη μικρή παρέμβαση ήταν το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να σας ανακοινώσω κάτι τώρα, όταν θα είμαστε έτοιμοι θα σας ενημερώσω».

Στην ερώτηση αν το νέο εμπάργκο από την ΕΕ οδηγήσει και σε νέες αυξήσεις στα καύσιμα, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι καθόλου δεδομένο πως το εμπάργκο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η Ευρώπη έχει  την υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, γνωρίζουμε πως κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος αλλά θα είναι μικρότερο για εμάς παρά για τη Ρωσία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ