Ουκρανία: Ο Ζελένσκι βρίσκεται υπό πίεση για το πότε και πώς θα ξεκινήσει μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι βρίσκεται υπό πίεση για το πότε και πώς θα ξεκινήσει μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση

Μετά την κατάληψη από τη Ρωσία εδαφών στον ουκρανικό Νότο, την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Κιέβου και τη μεταφορά, εδώ και πολλές εβδομάδες, του πεδίου της μάχης στην ανατολική Ουκρανία, ο πόλεμος εισέρχεται «στο τρίτο του κεφάλαιο», υποστηρίζουν σε ανάλυσή τους οι New York Times.

Καθώς οι αιματηρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία βαίνουν σε αδιέξοδο, ο πόλεμος φαίνεται τώρα να είναι ένα παιχνίδι αναμονής για μια ουκρανική αντεπίθεση.

Το «τάιμινγκ» για οποιαδήποτε κίνηση έχει αναδειχθεί ως κομβική στρατηγική απόφαση για την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για έναν παρατεταμένο πόλεμο, αλλά η Ουκρανία έχει μεγαλύτερο κίνητρο να προσπαθήσει να τον αποφύγει αναλαμβάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς ήδη από αυτό το φθινόπωρο. Προτού δηλαδή η περίοδος των βροχών «κλείσει» το παράθυρο για πιθανές επιθέσεις σε ανοιχτά πεδία.

Από την ουκρανική σκοπιά, οι μάχες στα χαρακώματα δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον. Το να αφήσει τη Ρωσία να έχει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της νότιας ακτογραμμής θα ακρωτηρίαζε την οικονομία της Ουκρανίας, η οποία έχει ήδη πληγεί από τον πόλεμο και υποστηρίζεται από τη δυτική βοήθεια.

Πόλεμος διαρκείας

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τους New York Times, ο Πούτιν είναι αντιμέτωπος με σημαντική πολιτική πίεση, προκειμένου να εξασφαλίσει απτά κέρδη στο πεδίο της μάχης – ειδικά μετά της επιθέσεις της Ουκρανίας στην Κριμαία και τη βομβιστική επίθεση που οδήγησε στον θάνατο την κόρη του Ντούγκιν. Αυτές οι επιθέσεις ξεσήκωσαν τα ρωσικά «γεράκια», που ζητούν εκδίκηση.

Ωστόσο, πολλά σημάδια υποδηλώνουν ότι ο Πούτιν θα αγνοήσει αυτές τις εκκλήσεις και θα καταλήξει σε μια στρατηγική επίθεσης με στόχο να εξουθενώσει τις ουκρανικές δυνάμεις. Τα τελευταία στοιχεία ήρθαν την Πέμπτη, όταν το Κρεμλίνο δημοσίευσε τη διαταγή για αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού κατά 137.000, φτάνοντας στο 1,15 εκατ.

Αναλυτές εκτίμησαν ότι το διάταγμα αυτό «κρύβει» τη στρατηγική ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν μακρύ και σκληρό πόλεμο, αλλά όχι απαραίτητα για ένα σχέδιο ευρείας κλίμακας που θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη κλιμάκωση και ίσως προκαλούσε και αντιδράσεις εντός Ρωσίας.

«Οι προσδοκίες ότι αυτό θα τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα ή ότι θα τελειώσει την επόμενη άνοιξη» είναι άστοχες, εκτιμά ο Ρουσλάν Πουκόφ, αμυντικός αναλυτής σε ρωσικό think tank. «Νομίζω ότι θα διαρκέσει πολύ καιρό», συμπληρώνει.

Νέο πακέτο βοήθειας

Η Ουκρανία, άλλωστε, έλαβε αυτή την εβδομάδα την υπόσχεση από τις ΗΠΑ για νέο πακέτο βοήθειας ύψους 3 δισ. δολαρίων. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι η βοήθεια σηματοδοτεί τόσο το μήνυμα προς τον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εμπλακούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο και προς την Ουκρανία ότι η Αμερική θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ενότητα του ΝΑΤΟ, στηρίζοντας το Κιέβο επ΄ αόριστον.

Συμπερασματικά, οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι ενώ η ρωσική πλευρά έχει κάθε λόγο να προσβλέπει σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, για τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φαίνεται πως ισχύει το αντίθετο. Τα επερχόμενα δημοψηφίσματα για εγκαθίδρυση των ρωσικών αρχών στις κατεχόμενες περιοχές, άλλωστε, μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και αυτό τον μήνα, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στην ουκρανική ηγεσία.

Επιπλέον, αναφέρει το δημοσίευμα, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι καταγράφεται και μια «απόσταση» μεταξύ των πολιτικών προσώπων στην Ουκρανία, που πιέζουν για μια σημαντική νίκη και των στρατιωτικών επικεφαλής, που θέλουν να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή στρατεύματα και μαχητική ισχύ πριν πραγματοποιήσουν μια μεγάλη αντεπίθεση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ