Φυσικό αέριο: Ενεργειακός «πόλεμος» Πούτιν και Δύσης – Οι ανακοινώσεις που εξόργισαν το Κρεμλίνο και το «πάγωμα» του Nord Stream 1

Φυσικό αέριο: Ενεργειακός «πόλεμος» Πούτιν και Δύσης – Οι ανακοινώσεις που εξόργισαν το Κρεμλίνο και το «πάγωμα» του Nord Stream 1

Η Ρωσία αποφάσισε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 προς την Ευρώπη μετά το διπλό πλαφόν τιμών που έρχεται από τη Δύση.

«Βόμβα» έριξε την Παρασκευή η Gazprom αφού αποφάσισε ότι σταματάει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 λόγω τεχνικού προβλήματος. Θυμίζουμε ότι η αποκατάσταση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αναμενόταν για σήμερα Σάββατο το πρωί.

Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας εντοπίστηκε διαρροή λαδιού. Μάλιστα, η εταιρεία παρουσίασε και φωτογραφία με τη βλάβη. Με αυτά τα δεδομένα υποστηρίζει δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η τουρμπίνα. Στην ανακοίνωση δεν δίνεται χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1.

Τι απαντά η Siemens

Η διαρροή λαδιού μηχανής που, σύμφωνα με την Gazprom, εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, υποστηρίζει η εταιρεία Siemens Energy.

«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» ανέφερε η γερμανική εταιρεία.

«Στο παρελθόν, επίσης, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η εταιρεία.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι ανακοινώσεις που εξόργισαν το Κρεμλίνο

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι δύο ανακοινώσεις που εξόργισαν το Κρεμλίνο είχαν να κάνουν με το διπλό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Από τη μία ήταν η χθεσινή επιβεβαίωση από πλευράς της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν ότι η Κομισιόν προετοιμάζεται για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών ως αντίμετρο στην ενεργειακή χειραγώγηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Από την άλλη, οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη (G7) συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου.

Φόβοι για «σιβηρικό χειμώνα» στην Ευρώπη

Όπως αναφέρει ο Guardian, το «πάγωμα» του Nord Stream 1 εντείνει τις ανησυχίες ότι η Ευρώπη, και ιδίως η Γερμανία, θα αναγκαστεί να περιορίσει σημαντικά τη χρήση ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φέτος.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα. Οι αποθήκες της Γερμανίας είναι τώρα γεμάτες σε ποσοστό άνω του 84%.

Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής υπηρεσίας δικτύου της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ, έγραψε στο Twitter ότι η ρωσική απόφαση να παραμείνει προς το παρόν απενεργοποιημένος ο Nord Stream 1 αυξάνει τη σημασία των νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου που η Γερμανία σχεδιάζει να ξεκινήσει να λειτουργεί αυτόν τον χειμώνα, της αποθήκευσης φυσικού αερίου και των «σημαντικών αναγκών για εξοικονόμηση» φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε: «Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα (σ.σ. χθες) ότι για άλλη μια φορά κλείνει τον Nord Stream 1 με ψευδείς προφάσεις αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΜΕGA ότι τώρα μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη καμπή της διαμάχης με τη Ρωσία και αυτό διότι όλες οι χώρες λαμβάνουν υπόψιν ότι πλέον είναι εμφανής ο φόβος έντονων κοινωνικών αναταραχών σε όλη την Ευρώπη λόγω της ακρίβειας.

Kυρίως διότι η υπομονή των Eυρωπαίων πολιτών εξαντλείται και ο κίνδυνος να αρχίσουν να αμφισβητούν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας αυξάνεται συνεχώς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ