Το ερωτικό τραγούδι που ο Ερντογάν μετέτρεψε σε απειλή πολέμου

Το ερωτικό τραγούδι που ο Ερντογάν μετέτρεψε σε απειλή πολέμου

Η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει ένα τραγούδι αγάπης σε πολιτικό και πολεμικό θούριο

Μπορεί ένα ερωτικό τραγούδι να γίνει ιαχή απειλής; Για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί. Ο λόγος για τη φράση «μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ» που χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα στις απειλές – προειδοποιήσεις εναντίον της Ελλάδας. Και μετατρέπεται στο σύνθημα της εμπρηστικής ρητορικής του Ερντογάν και των αξιωματούχων του.

Όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ολοκληρωμένη, η φράση του τραγουδιού είναι: «Μην με καλείς τόσο παθιασμένα (από το βάθος της ψυχής σου), μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ».

Για την ιστορία, το τραγούδι γράφτηκε το 1974 από τον Ουμίτ Γιασάρ Ογούζτζαν και από τότε τραγουδήθηκε από πολλούς με τη σημαντική τραγουδίστρια Γκιονούλ Γιαζάρ να είναι η σημερινή ερμηνεύτρια. Και όπως σημειώνεται για δεκαετίες στο ρεφρέν του τραγουδιού επί σειρά ετών δεν αποδίδονταν καμιά άλλη ερμηνεία. Και ακόμα περισσότερο κανείς δεν είχε σκεφτεί να το ερμηνεύσει πολεμοχαρώς.

Από ποίηση αγάπης, απειλή

Η κυβέρνηση Ερντογάν ωστόσο αποφάσισε να μετατρέψει ένα τραγούδι αγάπης σε πολιτικό και πολεμικό θούριο. Με το ρεφρέν να μετατρέπετε σε πρώτο πληθυντικό, να γίνεαι «θα ρθούμε ξαφνικά ένα βράδυ», ώστε να συμπεριλαμβάνει όλους τους εχθρούς του καθεστώτος Ερντογάν, ξένους και ντόπιους: Έλληνες, Κούρδους, Αρμένιους, Άραβες, Κεμαλιστές, Γκιουλενιστές, Γιαζίτες, Σιίτες, Τουρκοκύπριους πρόσφατα και, κυριολεκτικά, κάθε αντικαθεστωτικό, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η πιο πρόσφατη απειλή ήταν όταν ο Ερντογάν το χρησιμοποίησε για να απευθυνθεί σε Κούρδους Έλληνες και Σύρους, με αφορμή τη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071: πως θα έρθει ξαφνικά ένα βράδυ να τους σφάξει, εφόσον δεν ξέρουν τη θέση τους και δεν συμπεριφέρονται με ταπεινοφροσύνη και υποτέλεια, έναντι στον ίδιο και στο καθεστώς του.

Η χρήση του ρεφρέν ως απειλή-προειδοποίηση και ως μορφή ψυχολογικής πίεσης φαίνεται να πήρε έντονες διαστάσεις επί Ερντογάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τον Σεπτέμβριο του 2017, παραμονές του δημοψηφίσματος στο Βόρειο Iράκ, ο Ερντογάν απείλησε τους αυτόνομους Κούρδους του Αρμπίλ με το ρεφρέν. Κάτι που επανέλαβε και τον Φεβρουάριο του 2020 με αναφορά και πάλι στους αυτονομιστές Κούρδους της Βόρειας Συρίας. Από τότε και πάντα με τον Ερντογάν πρωταγωνιστή, ο κάθε ισλαμιστής νταής του καθεστώτος έχει το ρεφρέν στη ημερήσια διάταξη, στοχοποιώντας ανάλογα εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς.

Σήμερα το ρεφρέν του τραγουδιού «Μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ», παραπέμπει σε νταηλίκια και πολεμοχαρείς συμπεριφορές. Νοηματοδοτεί ακριβώς το αντίθετο που εννοούσε ο ποιητής. Αποτελεί μέρος του πλέγματος των ψυχολογικών επιχειρήσεων του ισλαμοφασιστικού καθεστώτος, αναφέρει το άρθρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ