«Δεν πέφτει λόγος στην Ελλάδα», λέει ο Τσαβούσογλου για τα τουρκολιβυκά μνημόνια

«Δεν πέφτει λόγος στην Ελλάδα», λέει ο Τσαβούσογλου για τα τουρκολιβυκά μνημόνια

Ο Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε την συμφωνία, αλλά και το μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες.

«Τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες, Λιβύη και Τουρκία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνοντας  την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου, μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών.

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη.

«Δεν έχει σημασία τι σκέφτονται άλλες χώρες»

Για την ακρίβεια, ερωτηθείς για μια πιθανή αντίδραση από την Ελλάδα και τη Γαλλία μετά την υπογραφή των τελευταίων συμφωνιών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.

«Αυτά τα μνημόνια είναι ζήτημα μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών, είναι ωφέλιμα και για τις δύο, και άλλες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να ανακατεύονται σε αυτά τα θέματα» είπε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει σημασία τι σκέφτονται».

«Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης»

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης, από την οποία όλες οι ‘παρόχθιες χώρες’ πρέπει να επωφεληθούν εξίσου», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νέκλα Μανγκούς.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο αξιότιμος πρόεδρός μας, πρότεινε μια κοινή διάσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία περιμένουμε θετική απάντηση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Προσκαλεί Τούρκους να κάνουν «business» στη Λιβύη

«Ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες μας να επιστρέψουν στη Λιβύη, να ολοκληρώσουν ημιτελή έργα και να υλοποιήσουν νέα έργα», είπε ο Τσαβούσογλου και κατέληξε λέγοντας ότι ο αερομεταφορέας Turkish Airlines σύντομα θα ξεκινήσει ξανά τις πτήσεις του.

«Εργαζόμαστε επίσης για να ξεκινήσει ξανά πτήσεις η ΤΗΥ. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια», συμπλήρωσε.

Διπλωματικές πηγές: Δεν θα επιτραπεί παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την συμφωνία, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το θέμα παρακολουθείται στενά. Όπως ανέφεραν, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση και πληροφόρηση όσον αφορά στο περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

«Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο», προσθέτουν.

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Ερώτηση Κεφαλογιάννη προς την Κομισιόν

«Η υπογραφή του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μία οριοθέτηση που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ