Ανησυχία για επιθέσεις μέσω drones στα ενεργειακά κοιτάσματα Δανίας και Νορβηγίας

Ανησυχία για επιθέσεις μέσω drones στα ενεργειακά κοιτάσματα Δανίας και Νορβηγίας

Οι συχνές ύποπτες δραστηριότητες γύρω από τα κοιτάσματα έχουν θορυβίσει τις Αρχές των δύο χωρών.

Έντονη είναι η ανησυχία στις χώρες της βόρειας Ευρώπης για πιθανό επεισόδιο στα ενεργειακά κοιτάσματα, μετά τα γεγονότα στους αγωγούς Nord Stream που αποδίδονται σε δολιοφθορά.

Ειδικότερα, Δανία και Νορβηγία έχουν ισχυροποιήσει το επίπεδο ελέγχου στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τις πλατφόρμες πετρελαίου.

«Επισκέψεις» από drones

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Δανίας, το Σαββατοκύριακο υπήρξαν αναφορές περί «δραστηριότητας» μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ρόαρ, στη Βόρεια Θάλασσα.

Το κοίτασμα αυτό βρίσκεται δίπλα στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου της Δανίας, το Τίρα, την εκμετάλλευση των οποίων έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία TotalEnergies.

Παράλληλα, η δανέζικη αστυνομία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι παρατήρησε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα μη επανδρωμένων αεροσκαφών» κοντά σε μια άλλη υπεράκτια πετρελαϊκή εγκατάστασή της στη Βόρεια Θάλασσα, την Χάφνταν Β, κάτι που δεν σχολίασε η TotalEnergies.

Ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας στη Νορβηγία

Την ίδια ώρα, η αστυνομία της Νορβηγίας προχώρησε στην τοποθέτηση συστημάτων εντοπισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και αερίου προκειμένου να ερευνήσει πρόσφατες παραβιάσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας VG, οι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες μια απότομη αύξηση άγνωστης ταυτότητας drones και η Αρχή Πετρελαϊκής Ασφάλειας της Νορβηγίας (PSA) προειδοποίησε στις 26 Νοεμβρίου για κινδύνους ατυχημάτων ή ακόμη και για σκόπιμες επιθέσεις.

Η Μπενεντίκτε Μπγιέρνλαντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της νορβηγικής αστυνομίας, δήλωσε στη VG πως οι αισθητήτες αναπτύχθηκαν για να αναγνωρίσουν τυχόν παράνομα drones και επίσης ως μέσο αποτροπής για οποιονδήποτε επιδιώξει καταρχάς να τα χρησιμοποιήσει.

Η διεύθυνση της αστυνομίας αρνήθηκε να πει πόσα από τα τουλάχιστον 90 νορβηγικά πεδία πετρελαίου και αερίου έχουν εφοδιαστεί με συστήματα εντοπισμού drone.

«Δεν θέλουμε να πούμε περισσότερα γι’ αυτό επειδή δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τις δυνατότητές μας σε τυχόν αντιπάλους», ανέφερε στο Reuters η Τόνε Βάνγκεν, επικεφαλής ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης στην αστυνομική διεύθυνση, σε δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη πάροχος αερίου και σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου, την περασμένη εβδομάδα ανέπτυξε το πολεμικό ναυτικό, την πολεμική αεροπορία και στρατιώτες για να περιπολούν στα υπεράκτια πετρελαϊκά πεδία και σε χερσαία τερματικά αντιδρώντας στις διαρροές στον Nord Stream, για τις οποίες ορισμένες χώρες έκαναν λόγο για δολιοφθορά.

Παράλληλα, το Όσλο ανακοίνωσε ότι θα λάβει βοήθεια από τις Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία για να πραγματοποιεί υπεράκτιες περιπόλους, προκειμένου να αυξήσει τα επίπεδα ασφαλείας, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στους αγωγούς Nord Stream.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ