Μητσοτάκης: Αιχμές κατά Ερντογάν στον Σολτς – «Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα» – Έθεσε ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων

Μητσοτάκης: Αιχμές κατά Ερντογάν στον Σολτς – «Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα» – Έθεσε ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων

Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στην τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι από τότε υπάρχει οικονομική πρόοδος σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική ισορροπία στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα αμύνεται απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και τις επιθέσεις της Τουρκίας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται ισότιμα, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου.

Διαβάστε επίσης: Ηχηρό μήνυμα Σολτς στην Τουρκία: «Αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θύμισε την τοποθέτηση του Βίλι Μπραντ το 1975 στην Αθήνα για κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, κάτι το οποίο ο ίδιος προσυπογράφει.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν στην «πράσινη μετάβαση» και έδωσε το παράδειγμα της συνεργασίας στην Αστυπάλαια.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τα κενά μεταξύ μας υπάρχουν για να γεφυρώνονται, είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις πολεμικές αποζημιώσεις και ιδιαίτερα στο κατοχικό δάνειο.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει τον πόλεμο στο έδαφός της σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα του φυσικού αερίου.

«Ο Ερντογάν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του κατά της Ελλάδας», «τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ιστορία δεν αλλάζει με παραχαραγμένους χάρτες». Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα, αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων και σώζοντας ζωές».

Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική επιθετική ρητορική. Με τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μπορούμε να λύσουμε και τη μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στον Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου αφού η Ελλάδα θέλει να έχει άποψη και λόγο στα της Λιβύης.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε η Τουρκία να επιλέξει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης. «Από τη μεριά μου θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ