ΟΗΕ: Συμφωνία με Τουρκία και Ουκρανία για σχέδιο μεταφοράς 14 πλοίων

ΟΗΕ: Συμφωνία με Τουρκία και Ουκρανία για σχέδιο μεταφοράς 14 πλοίων

Το σχέδιο μετακίνησης των πλοίων ετοιμάζεται για αύριο 31η Οκτωβρίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία και η Ουκρανία συμφώνησαν σήμερα το βράδυ σε ένα σχέδιο μετακίνησης αύριο 31η Οκτωβρίου για 14 πλοία που βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μια ημέρα αφότου η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που επιτρέπει εξαγωγές τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια.

Σε ανακοίνωσή του, το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάζονται Ρώσοι, Ουκρανοί, Τούρκοι και προσωπικό του ΟΗΕ, ανέφερε ότι οι τρεις αντιπροσωπείες συμφώνησαν επίσης να γίνουν επιθεωρήσεις αύριο Δευτέρα σε 40 εξερχόμενα πλοία.

Διαβάστε επίσης: Λίβανος: Πολιτικό χάος – Αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης ο πρόεδρος και αποχώρησε πριν να λήξει η θητεία του

Το JCC τόνισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε και για τα δύο σχέδια.

Ανησυχεί ο Γκουτέρες
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση όσον αφορά τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και για τον λόγο αυτόν ανέβαλε κατά μία ημέρα το ταξίδι του στο Αλγέρι, όπου επρόκειτο να παραστεί στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Γκουτέρες έχει «εντατικές διαβουλεύσεις» προκειμένου η Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της, με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή της συμφωνίας, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο στόχος είναι «η ανανέωση και η πλήρης υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τη διευκόλυνση της εξαγωγής τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία αλλά και η απομάκρυνση των εμποδίων που έχουν απομείνει για τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ