Τι ζητάει ο Ερντογάν από το Κάιρο και τι περιμένει η Αθήνα

Τι ζητάει ο Ερντογάν από το Κάιρο και τι περιμένει η Αθήνα

Μετά τη χειραψία Ερντογάν - Σίσι στο περιθώριο του Μουντιάλ, με «προξενητή» τον Εμίρη του Κατάρ

Σε αναζήτηση συμμαχιών βρίσκεται η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό. Η επιχείρηση «κλείσιμο εκκρεμοτήτων» του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Την εντολή έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν σε ειδική σύσκεψη που είχε με αρμόδιους παράγοντες περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Η αιτία, όπως είχε δηλωθεί ευθαρσώς στην εν λόγω σύσκεψη, η παρατεταμένη οικονομική κρίση που περνάει η Τουρκία και η ανάγκη να κλείσει μέτωπα και να δημιουργήσει ευκαιρίες για οικονομικές συνεργασίες που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί.

Η συνέχεια γνωστή. Ο Ερντογάν πήρε πίσω όσα είχε πει για όλους. Συναντήθηκε με τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ενώ κατάφερε να πετύχει και αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία δε από «εχθροί» της Τουρκίας ξαφνικά έγιναν «επενδυτές».

Διαβάστε επίσης: Ο Μπάιντεν συνεχίζει να αγνοεί την Ευρώπη – Ήρθε η ώρα οι ηγέτες της ΕΕ να πάρουν το μήνυμα

Δίνοντας το χέρι σε «ηγέτες δολοφόνους»
Ο τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να δώσει το χέρι του σε όλους όσους αποκάλεσε κατά καιρούς «κράτη και ηγέτες δολοφόνους». Μιλώντας το ίδιο άνετα για την νέα σελίδα στη συνεργασία της Τουρκίας με τις εν λόγω χώρες που στο παρελθόν καταδίκαζε ως μέρη του άξονα του κακού.

Στην ατζέντα Ερντογάν από την αρχή ήταν και η Αίγυπτος, χωρίς ωστόσο να σημειώνεται κάποια πρόοδος.

Όταν ξεκίνησαν οι διερευνητικές Άγκυρας – Καΐρου, η Τουρκία άρχισε να διαρρέει σημαντική πρόοδο και συζητήσεις ακόμα και για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Διαρροές που είχε σπεύσει να επιβεβαιώσει και ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η διακοπή των διερευνητικών
Οι διερευνητικές «τινάχτηκαν στον αέρα», χωρίς να έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος λίγο μετά την υπογραφή του δεύτερου τουρκολιβυκού μνημονίου, τον Οκτώβριο του 2022, με τον Σάμεχ Σούκρι να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις σε συνέντευξη του, σημειώνοντας ως λόγο την αμετάβλητη πολιτική της Άγκυρας στη Λιβύη.

Με τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ να αντιδρά έντονα και κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, την ίδια περίοδο, καλώντας ΟΗΕ και ΕΕ να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια και να προχωρήσουν τη διαδικασία εκλογών στη Λιβύη με στόχο την ανάδειξη μίας ενιαίας και κοινά αποδεκτής κυβέρνησης.

Η χειραψία
Η χειραψία Ερντογάν – Σίσι στο περιθώριο του Μουντιάλ, με «προξενητή» τον Εμίρη του Κατάρ ακολουθήθηκε από ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές με Τουρκία και Αίγυπτο να σημειώνουν τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και την πρόθεση για ανάπτυξη διμερών σχέσεων.

Με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ταχεία διαδικασία εξομάλυνσης.

Τι περιμένουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Ενδεικτικό το δημοσίευμα της Χουριέτ, που βλέπει άμεσα επίσημη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου και Σούκρι, κάτι που η Άγκυρα προσπαθεί εδώ και καιρό.

Σημειώνουν δε ότι το επόμενο βήμα θα είναι ο διορισμός πρέσβεων και η πλήρης εξομάλυνση.

Στην Τουρκία σημειώνεται ότι η Arcelik, μια από τις μεγαλύτερες μάρκες λευκών συσκευών της χώρας προετοιμάζεται για σημαντική επένδυση στην Αίγυπτο. Ενώ υποστηρίζεται ότι δρομολογείται άμεσα και ενεργειακή συμφωνία, η οποία έχει ήδη επεξεργαστεί λεπτομερώς.

Μία συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που σύμφωνα με αξιωματούχους της Τουρκίας εάν υπογραφεί θα αποδυναμωθεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι συμφωνίες Ελλάδας – Αιγύπτου
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει από το 2020 συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, έστω και μερική, αφού επιλέχθηκε να μείνουν εκτός οι «προβληματικές» περιοχές που αφορούν την Τουρκία. Μία συμφωνία που παρεμβάλλεται στο «παράνομο» τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ενώ την Τρίτη υπογράφηκε και ένα δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς έρευνας και διάσωσης από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Αιγύπτου και Ελλάδας, που επίσης προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας. Με το τουρκικό ΥΠΕΞ να επιλέγει να χτυπήσει αποκλειστικά και μόνο την ελληνική πλευρά χωρίς να αναφέρεται στο Κάιρο. Για ευνόητους λόγους.

Ακόμα και αν η Τουρκία ωστόσο βλέπει συμφωνίες με την Αίγυπτο που θα χτυπάνε τη συνεργασία της με την Ελλάδα αυτό είναι μία απόφαση που θα λάβει το Κάιρο.

Άλλωστε και η Αθήνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Αίγυπτο ως και μία γέφυρα με την ΕΕ.

Για την Ελλάδα πάλι το Κάιρο είναι ο βασικός της σύμμαχος στα ζητήματα της Λιβύης. Με την Αθήνα να έχει επενδύσει σημαντικά στην Αίγυπτο. Και να μην επιθυμεί εκπλήξεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ