Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: «Η δράστις συνδέεται με τους μισθοφόρους του Ερντογάν στη Συρία»

Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: «Η δράστις συνδέεται με τους μισθοφόρους του Ερντογάν στη Συρία»

Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα που επικαλούνταν έρευνες της αστυνομίας, η δράστις είχε δύο κλήσεις προς το κινητό που έχει καταχωρηθεί στο όνομα του Εμίν Ιλχάν.

Σε ισχυρισμούς που έχουν προκαλέσει ηχηρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας προχώρησε ο αρμενικής καταγωγής τούρκος βουλευτής, Γκάρο Παϊλάν, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί κατά το παρελθόν ως «προδότης» για την αντικυβερνητική του στάση.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) -απευθυνόμενος προς τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ- αποκάλυψε πως με βάση όσα καταθέτει η γυναίκα που συνελήφθη και κατηγορείται για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, όχι μόνο δεν έχει σχέση με το ΡΚΚ, αλλά μάλλον έχει σχέσεις με την πλευρά που πολεμά εναντίον αυτών.

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι δράστες που λήστευαν καταστήματα και διακινούσαν ναρκωτικά στη Πολυτεχνειούπολη (pics)

Ο ίδιος, μεταφέροντας όσα κατέθεσε η δράστις στην αστυνομία, είπε: «τα τρία αδέλφια μου πέθαναν πολεμώντας για λογαριασμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA)», ο οποίος αποτελείται από Σύρους αντικυβερνητικούς, τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, Ουιγούρους και λοιπούς τζιχαντιστές και διάφορα άλλα μισθοφορικά στοιχεία που εκπαιδεύτηκαν και είχαν συναντήσεις με στελέχη της ΜΙΤ της Τουρκίας.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο Παϊλάν κατηγόρησε τον Ακάρ ότι μιας και δεν είδε τους γκιουλενιστές που -κατά τον ίδιο- προετοίμαζαν το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, δεν βλέπει και τις δυνάμεις που ίσως να προετοιμάζουν νέες κινήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

«Το τρομοκρατικό επεισόδιο στην Ταξίμ μπορεί να είναι μέρος μιας νέας δυναμικής πραξικοπήματος» είπε χαρακτηριστικά.

Αφησε να εννοηθεί, δε, πως αφού και η δράστις μπήκε στην Τουρκία από το Ιντλίμπ, το οποίο ελέγχεται από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, κάποιος στο εσωτερικό της Τουρκίας την προστάτευσε. «Είμαστε κατά του πολέμου. Υποστηρίζουμε την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων. Υπάρχει ένα κουρδικό πρόβλημα στη χώρα, υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας. Αλλά εξακολουθείτε να συμπεριφέρεστε σαν στρατιώτης και όχι σαν πολιτικός» είπε προς τον Ακάρ.

Η «σύνδεση» με Μπαχτσελί

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα που επικαλούνταν έρευνες της αστυνομίας, η δράστις είχε δύο κλήσεις προς το κινητό που έχει καταχωρηθεί στο όνομα του Εμίν Ιλχάν, δημάρχου της συνοικίας Γκιουτσλουκονάκ στην επαρχία Σιρνάκ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να τροφοδοτήσει φήμες που λένε ότι η επίθεση ίσως να ήταν προβοκατόρικο έργο ακροδεξιών κύκλων που πρόσκεινται στους Γκρίζους Λύκους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με στόχο να ασκήσουν πίεση στον Ερντογάν, ο οποίος μερικές ώρες πριν από την επίθεση είχε συναντηθεί με στελέχη του ΗDP με στόχο μία εκλογική προσέγγιση.

Επίσης, κάποιοι λένε πως θα μπορούσαν να έχουν διατάξει την επίθεση ώστε να εντείνουν το αίσθημα τρόμου προς τον τουρκικό λαό, θέτοντας το δίλημμα »ή τρομοκρατία ή εμείς». 

Σε κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία ο Ιλχάν αρνήθηκε τα πάντα.

Ο ίδιος φέρεται να κατέθεσε ότι «η τρομοκρατική ομάδα προσπάθησε να μας στήσει παγίδα» και απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι είναι fake news.

Ο Ιλχάν φέρεται, επίσης, να κατέθεσε ότι «αυτή η τηλεφωνική γραμμή είναι μια πλαστή γραμμή, που άνοιξε το 2019 με χρήση φωτοτυπίας της ταυτότητάς μου. Δεν έχει γίνει άλλη συνομιλία σε αυτήν τη γραμμή. Είναι αβάσιμο. Η τρομοκρατική ομάδα που στοχεύει εμένα και το κόμμα μου ρίχνει λάσπη σε εμάς με αυτόν τον τρόπο. Δεν έχω πληροφορίες για το ποιος άνοιξε τη γραμμή. Κάναμε μήνυση».

Μιλώντας για τη βομβιστική επίθεση στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός του, ο εταίρος της κυβέρνησης Ερντογάν είπε ότι «όσοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση ενορχήστρωσε την επίθεση στην οδό Ιστικλάλ λόγω των επερχόμενων εκλογών, δεν στερούνται απλώς ευπρέπειας, είναι επίσης κατάσκοποι ανάμεσά μας» και πρόσθεσε:

«Η επίθεση στην οδό Ιστικλάλ ήταν μια εκρηκτική απάντηση στις επιτυχημένες διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας να μεσολαβήσει για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και να υπονομεύσει τη σύνοδο κορυφής της Σαμαρκάνδης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ