Τουρκία – Αίγυπτος: Υπουργοί των δύο χωρών θα συναντηθούν για την οικοδόμηση των σχέσεων

Τουρκία – Αίγυπτος: Υπουργοί των δύο χωρών θα συναντηθούν για την οικοδόμηση των σχέσεων

Τα βήματα οικοδόμησης των σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου περιέγραψε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι μια διαδικασία οικοδόμησης σχέσεων με την Αίγυπτο θα ξεκινήσει με τη συνάντηση υπουργών των δύο χωρών και ότι οι συνομιλίες θα εξελιχθούν από εκείνο το σημείο.

Μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Ερντογάν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αντήλλαξαν χειραψία στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, κάτι που μεταφράστηκε ως μια δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας για μια νέα αρχή στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις .

Ο Ερντογάν τόνισε ότι συνομίλησε με τον αλ Σίσι για περίπου μισή ώρα έως 45 λεπτά στη συνάντηση τους στο Κατάρ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκε στην Αθήνα που παρακολουθεί τις κινήσεις των συμμάχων της. Όπως έγραψε νωρίτερα το in στο υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου είναι περισσότερο από σαφές πως οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου δεν μπορούν να μείνουν παγωμένες επ’ αόριστο.

Πώς βλέπει η Αθήνα την προσέγγιση Τουρκίας – Αιγύπτου

Οι λόγοι και οι παράγοντες που αργά ή γρήγορα θα επιβάλλουν με τον τρόπο τους την εξομάλυνση είναι πολλοί. Τόσο οικονομικοί όσο και γεωπολιτικοί. Αυτά που χωρίζουν επίσης Αίγυπτο και Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντικά και ακόμα και σε μία διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων δεν μπορεί κανείς να τα παραβλέψει.

Στελέχη του ΥΠΕΞ επαναλαμβάνουν – όπως έκαναν και στο παρελθόν στην περίπτωση της επαναπροσέγγισης Ισραήλ – Τουρκίας – ότι είναι λάθος να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις συμμαχίες της Ελλάδας μέσα από τις σχέσεις των χωρών αυτών με την Άγκυρα.

Υποστηρίζουν δε ότι οι σχέσεις της Αθήνας δεν βασίζονται στις μη σχέσεις των εν λόγω χωρών με την Άγκυρα και σημειώνουν τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις συνέργειες και την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στην περιοχή ως παράγοντας σταθερότητας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ