Κιβωτός του Κόσμου: Κακοποιήσεις και ένα οικονομικό σκάνδαλο μεγατόνων – Οι ανύπαρκτοι έλεγχοι και η «αγία» ασυδοσία (vids)

Κιβωτός του Κόσμου: Κακοποιήσεις και ένα οικονομικό σκάνδαλο μεγατόνων – Οι ανύπαρκτοι έλεγχοι και η «αγία» ασυδοσία (vids)

Η έρευνα των Αρχών για τη δράση των υπευθύνων της «Κιβωτού του Κόσμου» συνεχίζεται σε δύο επίπεδα: σε εκείνο των καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών, αλλά και στις «βαθιές τσέπες» τους που, απ' ό,τι φαίνεται, χωρούσαν πολλά.

Στην σκοτεινή υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», όλα ξεκίνησαν με μία καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, που έδωσε το έναυσμα για να ανοίξουν στόματα και να καταγγείλουν φυσική κακοποίηση, εξοντωτικές τιμωρίες που θυμίζουν σωφρονιστικά ιδρύματα του ’50, παιδική εργασία, απομόνωση από τους συγγενείς, απομάκρυνση από το σχολείο και απειλές.

Μία ολόκληρη κοινωνία σε σοκ, άρχισε να κατεβάζει από το «βάθρο» του έναν «άγιο» άνθρωπο, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του σε ταλαιπωρημένα παιδιά, αλλά πριν προλάβει να συνέλθει ήλθε αντιμέτωπη με αυτό που φαίνεται να είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο μεγατόνων, με «δράστη» μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, της οποίας ηγείτο ένας ιερέας.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η Ρωσία έχασε «για πάντα» την Ευρώπη ως το μεγαλύτερο πελάτη της

Ασφαλώς, το μείζον είναι οι καταγγελίες των παιδιών, που αν αποδειχθούν – παρά την επιχείρηση αποδόμησης των μαρτύρων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες – απαιτείται η παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και ο παραδειγματισμός για τις κοινωνικές υπηρεσίες ενός κράτους που είναι ανύπαρκτο, που δεν ελέγχει, που δεν ενδιαφέρεται, παρά μόνο τρέχει να «μπαλώσει» εκ των υστέρων.

Και αυτό, δεν αφορά σε κάποια συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά στο ελληνικό κράτος εν γένει, που δεν… λέει να γίνει κράτος, όσο κι αν προσπαθεί.

Ζαλίζουν τα νούμερα σε λογαριασμούς και ακίνητα
Κλιμάκια της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος καταγράφουν τα οικήματα που φέρονται πως ανήκουν στον ιδρυτή της «Κιβωτού», πατέρα Αντώνιο, αλλά και στην πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή. Συγκεκριμένα, στο «μικροσκόπιο» των Αρχών έχουν μπει τα σπίτια σε Κολωνό, Ραφήνα και Βραυρώνα.

Τον πρώτο ρόλο στις έρευνες έχει, πλέον, η Οικονομική Αστυνομία, που το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποίησε έφοδο στα συγκεκριμένα σπίτια.

Το περιστατικό που φέρεται να επιτάχυνε τις κινήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας είναι η πληροφορία πως η πρεσβυτέρα επισκέφθηκε υποκατάστημα τράπεζας την περασμένη εβδομάδα και κάτι αφαίρεσε από μία θυρίδα.

Τρεις ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, κατέθεσε 500.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό της «Κιβωτού του Κόσμου».

Τα ερωτήματα για την κατάθεση αυτή είναι αρκετά, καθώς η κυρία Γεωργαντή δεν ήταν πλέον μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ, ενώ δεν διευκρίνισε πού βρίσκονταν κρυμμένα αυτά τα χρήματα.

12,5 εκατ. σε λογαριασμούς – Περίπου 200 ακίνητα από δωρεές
Επιπλέο, τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες δείχνουν καταθέσεις ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς της «Κιβωτού του Κόσμου», ενώ διαπιστώθηκε ότι η ΜΚΟ έχει στην κατοχή της περίπου 200 ακίνητα.

Παράλληλα, στους πέντε προσωπικούς και κοινούς λογαριασμούς τού πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, που δεσμεύτηκαν, υπάρχουν καταθέσεις πάνω από 250.000 ευρώ, με τις Αρχές να αναζητούν αν δικαιολογούνται αυτά τα ποσά από τις δραστηριότητές τους και αν έχουν δηλωθεί.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει προχωρήσει στη δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τόσο για τον πατέρα Αντώνιο, όσο και για την πρεσβυτέρα, αλλά και για τους γονείς του ιερέα, έπειτα από εντολή που έδωσε ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Η δέσμευση έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκειμένου να ελεγχθούν οι εν λόγω λογαριασμοί, αλλά και για να αποφευχθούν ενδεχόμενες κινήσεις, ενώ δεν έχουν δεσμευθεί εταιρικοί λογαριασμοί της «Κιβωτού» που έχουν εντοπιστεί, καθώς τυχόν δέσμευσή τους θα προκαλούσε προβλήματα στη λειτουργία της.

Μεγάλο ποσό σε χρηματοκιβώτιο στη δομή του Κολωνού
Μεγάλο χρηματικό ποσό εντοπίστηκε σε χρηματοκιβώτιο στον Κολωνό, κατά τη διάρκεια των νέων εφόδων της Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προανάκρισης για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Συγκεκριμένα, έκπληκτοι οι αστυνομικοί εντόπισαν μετρητά, ύψους 350.000 ευρώ.

Έτσι, τα συνολικά χρήματα που φέρεται να έχουν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα φτάνουν στις 650.000 ευρώ – μαζί δηλαδή με τις 300.000 ευρώ, που είχαν στους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επιπλέον, χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης και του ραγδαίου των εξελίξεων είναι το γεγονός πως η Οικονομική Αστυνομία διαβίβασε ήδη έναν ογκωδέστατο φάκελο, με όλα τα στοιχεία της κατεπείγουσας έρευνας που διεξήγαγε για τα οικονομικά της ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας υποβλήθηκε σήμερα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε κεντρικά γραφεία και δομές φιλοξενίας, που διατηρεί η εν λόγω ΜΚΟ σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα, καθώς και σε οικία, όπως επίσης και από την διενεργηθείσα αλληλογραφία, προς ενημέρωση και αξιολόγηση των στοιχείων.

Πλέον, είναι στα χέρια της εισαγγελικής αρχής να αξιολογήσει τα στοιχεία και αν τα κρίνει επαρκή να προχωρήσει ακόμα και σε διώξεις, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Έρχεται έλεγχος στο πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νέες πληροφορίες του MEGA, η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος ξεκινάει εξονυχιστικό έλεγχο του πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας, η οποία φαίνεται να είναι και η διαχειρίστρια της οργάνωσης.

Κατ΄επέκταση, ο έλεγχος που θα γίνει στα οικονομικά της πρεσβυτέρας θα οδηγήσει και σε έλεγχο, εξ αντανακλάσεως, στα οικονομικά του πατέρα Αντωνίου, αλλά και των ατόμων της οικογένειας.

Δύο χιλιάδες κινήσεις στους λογαριασμούς
Το γεγονός που «χτύπησε» το καμπανάκι στην εν λόγω Αρχή, όπως ανέφερε στο Live News η δικαστική συντάκτρια του MEGA, Άννα Κανδύλη, ήταν οι χιλιάδες κινήσεις στους λογαριασμούς του ιερέα και της πρεσβυτέρας. Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός των κινήσεων που έχουν γίνει, που φαίνεται να ανέρχεται σε δύο χιλιάδες!

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Οικονομική Αστυνομία έχουν φθάσει στην Εισαγγελία Αθηνών και αυτό σημαίνει ότι ξεκινά άλλη μία προκαταρτική έρευνα, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πατέρας Αντώνιος.

Τα προς εξέταση αδικήματα της έρευνας αυτής θα είναι η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή οποιαδήποτε άλλο κακούργημα προκύψει.

Άθικτη η μισθοδοσία του πατέρα Αντώνιου
Ουδεμία ανάληψη έκανε από το λογαριασμό μισθοδοσίας του ο πατέρας Αντώνιος την τελευταία οκταετία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Όπως προέκυψε και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο λογαριασμός αυτός έμεινε ανέπαφος αφού δεν παρατηρήθηκαν εκροές από αυτόν, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό εντοπίστηκαν συνολικά 120.000 ευρώ στο χρονικό αυτό διάστημα.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, λοιπόν, πώς ζούσε ο ιερέας και η οικογένειά του, αφού ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα έχουν και τρία δικά τους παιδιά, δύο εκ των οποίων πηγαίνουν, μάλιστα, σε ιδιωτικό σχολείο.

Το κουτί των δωρεών γέμιζε με μαύρο χρήμα
Οι συνεχείς αποκαλύψεις γύρω από την «Κιβωτό του Κόσμου» δείχνουν ότι η ηγεσία της ΜΚΟ είχε σκοπό να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά, αδιαφορώντας σε κάποιες περιπτώσεις για τις λοιπές δωρεές σε ρούχα ή τρόφιμα.

Στην προσπάθειά τους αυτή, φαίνεται πως είχαν βρει ένα «παραθυράκι» για περισσότερα έσοδα, το οποίο περνούσε από τα… νεκροταφεία.

Ειδικότερα, η «Κιβωτός» είχε καθιερώσει το «κουτί προσφορών», στο οποίο οι παρευρισκόμενοι κατέθεταν τις δωρεές τους σε μετρητά αντί στεφάνων.

Όπως φαίνεται, όμως, τα χρήματα αυτά ήταν «μαύρα», με τα παιδιά που κουβαλούσαν το «κουτί» να μην κόβουν απόδειξη σε κανέναν από τους δωρητές. Άλλωστε, την ώρα του θρήνου και του πόνου για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, κανείς δεν ζητούσε απόδειξη από τα παιδιά της «Κιβωτού», που είχαν αναλάβει το κουτί των δωρεών.

«Το κουτί ναι, ισχύει το κουτί. Είναι ένα πλαστικό κουτί που γράφει πάνω ‘Κιβωτός του Κόσμου’, που το αφήναμε έξω σε ένα τραπέζι που υπήρχε για το μνημόσυνο», σημείωσε μιλώντας στο Live News πρώην φιλοξενούμενη στην ΜΚΟ.

Κανένας ουσιαστικός έλεγχος
Αξίζει να σημειωθεί πως, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρχαν ενδιάμεσα πορίσματα και έρευνες για την «Κιβωτό του Κόσμου», ωστόσο, δεν είχε υπάρξει ποτέ ένας ουσιαστικός έλεγχος στα οικονομικά ή σε οποιονδήποτε άλλο τομέα στην οργάνωση και τις δομές της.

Μάλιστα, μία από τις περιφέρειες, που όφειλε να ελέγχει μία συγκεκριμένη δομή της «Κιβωτού», είχε συντάξει ένα πόρισμα, το οποίο είχε στείλει και στην προηγούμενη διεύθυνση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Η οργάνωση διαχειριζόταν τεράστια οικονομικά ποσά, με το διοικητικό συμβούλιο να αποτελείται από την πρεσβυτέρα και από ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του πατέρα Αντωνίου.

Κανένας έλεγχος δεν έχει γίνει ούτε στα οικονομικά της οργάνωσης, ούτε για το οργανόγραμμά της, ούτε για τις καταγγελίες που ανέφεραν κακοποίηση, και όλοι βασίζονταν στις καλές προθέσεις του ιδρυτή της.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA: «Το δέος για το έργο του παπά Αντώνη απέτρεψε για χρόνια οποιονδήποτε έλεγχο στις δομές».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ