Διεθνής Αμνηστία: Να μπει τέλος στην αστυνομική βία – Συγκέντρωση έξω από το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Διεθνής Αμνηστία: Να μπει τέλος στην αστυνομική βία – Συγκέντρωση έξω από το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Πάνω από 10.000 πολίτες ζητούν να σταματήσει επιτέλους η αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Τι αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία βρέθηκε σήμερα το πρωί έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Κατεχάκη με τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες να μεταφέρουν το αίτημα των 10.000 πολιτών που ζητούν να μπει τέλος στην αστυνομική βία και ατιμωρησία.

«Η πολυετής έρευνα και παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας στο θέμα έχει πλέον αποτυπώσει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι, στην Ελλάδα, η παράνομη χρήση βίας από μέλη των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί ένα συστημικό και όχι κατ’ εξαίρεση φαινόμενο, που αναπαράγεται και μέσα από μια κουλτούρα ατιμωρησίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Διαβάστε επίσης: Αργυρούπολη: Αυτός είναι ο ληστής συνταγματάρχης – Ο τζόγος και τα χρέη (vid)

Επιθέσεις σε επαγγελματίες του Τύπου
Το συμπέρασμα αυτό ανέδειξε ακριβώς ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος περιγράφοντας τις εμπειρίες και τον αγώνα του για δικαίωση:

«Μετά από δέκα χρόνια περιμένω την πρωτόδικη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό που ζητάω είναι δικαιοσύνη. Αυτό που ζητάγαμε χρόνια σαν Ένωση Φωτορεπόρτερ είναι η ΕΔΕ να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή και επίσης οι αστυνομικοί των ΜΑΤ στα κράνη τους να φέρουν ευκρινή νούμερα για να μπορούμε να τους αναγνωρίζουμε».

Για τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, από την άλλη, η δικαίωση ήρθε στα διοικητικά δικαστήρια 11,5 χρόνια μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του, με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η οποία απέρριψε την έφεση του δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης που επιδίκαζε αποζημίωση και έκανε δεκτή την έφεση του Μανώλη Κυπραίου.

Καμία απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να συναντήσει τον υπουργό, αλλά δυστυχώς το υπουργείο δεν έχει αποκριθεί σε καμία από τις εκκλήσεις μας. Ακόμα και σήμερα, η οργάνωση, που αιτήθηκε εκ νέου να συναντήσει τον υπουργό για να του παραδώσει τις υπογραφές, απάντηση δεν έλαβε. Αντ’ αυτού, η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας που διαμαρτυρήθηκε σήμερα ειρηνικά έξω από το υπουργείο ήρθε αντιμέτωπη με τη στενή παρακολούθηση της αστυνομίας.

«Το υπουργείο οφείλει να δώσει δημοσίως απαντήσεις: Πώς θα διασφαλιστεί επιτέλους η λογοδοσία και η πρόσβαση στη δικαιοσύνη; Δυστυχώς, η ηγεσία του φαίνεται να κωφεύει στις εκκλήσεις τόσο της Διεθνούς Αμνηστίας όσο και της κοινωνίας των πολιτών συνολικά»: Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας.

Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στην ελευθερία της συνάθροισης σήμερα τίθεται υπό αμφισβήτηση διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, με τις συχνότατες καταγγελίες για μη αναγκαία και υπέρμετρη χρήση βίας και για μια νομοθεσία που δεν συνάδει με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να λογοδοτήσουν και να μιλήσουν δημόσια για τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να λάβουν με σκοπό την προστασία και την ενίσχυση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και στη συνάθροιση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ