Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Ποιες παρακολουθήσεις πολιτικών γίνονταν επί των ημερών σας;»

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Ποιες παρακολουθήσεις πολιτικών γίνονταν επί των ημερών σας;»

Για εβδομαδιαίο κακοπαιγμένο σήριαλ με λίστες παρακολουθήσεων έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις συνεχόμενες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών

Γενναία θεσμική απάντηση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις υποκλοπές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι έρχεται να άρει αστοχίες που αναδείχτηκαν με την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για εφτά μεγάλες τομές που επιφέρει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο εξής ο διοικητής της ΕΥΠ θα είναι μόνο διπλωμάτης και ανώτατος αξιωματικός. «Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα θα μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ. Το ακούσατε καλά; Ούτε δημοσιογράφοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι παράλληλα συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για τη διαρκή επιμόρφωση των στελεχών της ΕΥΠ, ενώ ιδρύεται μονάδα εσωτερικού ελέγχου στην ΕΥΠ.

Τομή δεύτερη, γίνεται πιο σφιχτός ο προσδιορισμός της εθνικής ασφάλειας και περιλαμβάνει την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενέργεια και την ασφάλεια υποδομών.

Τρίτη τομή είναι τα επάλληλα φίλτρα ελέγχου στην άρση του απορρήτου. Μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική θα ζητούν την άρση του απορρήτου και όχι άλλες Αρχές σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι εκτός της έγκρισης των δύο εισαγγελέων για την περίπτωση των πολιτικών προσώπων η παρακολούθηση θα πρέπει να εγκρίνεται και από τον πρόεδρο της Βουλής.

Τέταρτη τομή όπως είπε ο πρωθυπουργός, μετά την παρέλευση τριών ετών θα ενημερώνεται όποιος παρακολουθείται. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν μεγαλύτερη χρονική περίοδο μεταξύ της παρακολούθησης και της πληροφόρησης στον πολίτη ότι είναι αντικείμενο παρακολούθησης είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέοντας ότι όλα τα αρχεία θα ψηφιοποιούνται.

Τομή πέμπτη, τα αρχεία θα διαγράφονται στους έξι μήνες αλλά ο φάκελος με τα στοιχεία της τεκμηρίωσης για την άρση του απορρήτου θα κρατούνται για 10 χρόνια. Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι τη μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία για το θέμα αυτό κύριοι της αντιπολίτευσης θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Έκτη τομή: Απαγορεύονται πλήρως η χρήση κακόβουλων λογισμικών από κάθε ιδιώτη, και γίνεται κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή ως 10 έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα που είχε εξοβελιστεί λίγο πριν τις εκλογές του 2019. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καθολικά θέτουμε εκτός νόμου την καθολική χρήση τέτοιων λογισμικών σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Έβδομη τομή για τις ανάγκες κυβερνοασφάλειας, συνενώνουμε τις διάσπαρτες δομές και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νομοσχέδιο διορθώνει κενά στη δράση των υπηρεσιών ασφάλειας. Σημείωσε απαντώντας στη σχετική κριτική της αντιπολίτευσης ότι «δεν πρόκειται για επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας αλλά όσο το δυνατόν πιο ακριβή περιγραφή της» ενώ υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι δεν εξαντλούνται σε απειλές άλλων κρατών αλλα παίρνουν τη μορφή ασύμμετρων επιθέσεων στο μαλακό υπογάστριο μιας χώρας, επικαλούμενος πχ ψευδείς ειδήσεις από ξένα κέντρα και θύμισε την εισβολή στο καπιτώλιο, ενώ πρόσθεσε ότι «κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας από τον ενεργειακό αποκλεισμό, από οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές».

Δεν είναι ελαστικό αλλά δεν είναι και στατικό το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία οφείλει να αμύνεται. Ζητούμενο είναι η εναρμόνιση των ατομικών δικαιωμάτων και της εθνικής ασφάλειας. Αυτή τη συνύπαρξη υπηρετεί αυτό το νομοσχέδιο, είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι είναι ένα «ευρύ νομοσχέδιο για να χωρέσει σε ένα τοξικό περιβάλλον».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κακοπαιγμένο εβδομαδιαίο σήριαλ με τις λίστες των παρακολουθήσεων, τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις υπουργών, πρώην πρωθυπουργών και άλλων πολιτικών.

«Από όλα έχει ο μπαξές αλλά χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται  και όχι αυτός που κατηγορεί» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας «δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από όσους έστησαν την σκευωρία της Νοβάρτις. Κ. Τσίπρα, κ. Ραγκούση και κ. Τζανακόπουλε δεν έχετε τα κότσια να ζητήσετε μια συγγνώμη από όσους στήσατε στα μανταλάκια».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ