Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι πύραυλοι Patriot

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι πύραυλοι Patriot

Τι σηματοδοτεί η απόφαση των ΗΠΑ να δώσουν στην Ουκρανία το προηγμένο σύστημα αεράμυνας στον δέκατο μήνα του πολέμου

Αμερικανικής κατασκευής, υψηλής ζήτησης και μειωμένης προσφοράς, θεωρείται από τα πιο δημοφιλή και αξιόπιστα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας. Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους έχουν αναπτύξει συστοιχίες του ως αμυντικές ασπίδες σε διάφορες περιοχές του κόσμου, από την Ευρώπη, έως τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό.

Τώρα, ως επιστέγασμα της επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, η Ουκρανία ετοιμάζεται να παραλάβει και αυτή μια συστοιχία πυραύλων Patriot.

«Το Κρεμλίνο προσπάθησε και απέτυχε να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ανακοινώνοντας το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Κίεβο, ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η βοήθεια περιλαμβάνει για πρώτη φορά το σύστημα αεράμυνας Patriot», υπογράμμισε, «ικανό να καταρρίπτει πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας και αεροσκάφη σε σημαντικά υψηλότερο ανώτατο όριο από τα προηγούμενα συστήματα αεράμυνας».

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από πολύμηνες πιέσεις από το Κίεβο για την αποστολή πιο ισχυρών και εξελιγμένων όπλων κι ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συμπλήρωνε πια την 301η ημέρα, με κατεστραμμένο πια σχεδόν το 60% των υποδομών ενέργειας της εμπόλεμης χώρας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ