Ρωσία: Ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα την ώρα που η Δύση μιλά για απομονωμένο Πούτιν

Ρωσία: Ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα την ώρα που η Δύση μιλά για απομονωμένο Πούτιν

Τι συζήτησαν Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ. Πώς είναι η κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου.

Την ώρα που το Κρεμλίνο έχει βάλει στη «μαύρη λίστα» τους περισσότερους Δυτικούς ηγέτες ακόμα και για πρωτοχρονιάτικες ευχές, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλία μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ότι η Μόσχα θα «ενισχύσει τη συνεργασία της με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις». Μάλιστα, ο Πούτιν κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο να επισκεφθεί τη Μόσχα την άνοιξη και χαρακτήρισε την πρόσκληση ως μια δημόσια απόδειξη της «δύναμης των ρωσο-κινεζικών δεσμών πάνω σε κομβικά ζητήματα», σύμφωνα με τον Guardian.

Στην αρχική τοποθέτησή του, η οποία κράτησε οκτώ λεπτά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε τη σημασία της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Ρωσίας – Κίνας «εν όψει των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων».

Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι η στρατιωτική συνεργασία έχει «ιδιαίτερη θέση» στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Τόνισε, επίσης, ότι το Κρεμλίνο στοχεύει στην «ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και της Κίνας».

Ο Πούτιν χαρακτήρισε, τέλος, τις σχέσεις των δύο χωρών ως τις «καλύτερες» στην ιστορία τους.

Ο Σι Τζινπίνγκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Πούτιν ότι ο δρόμος προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία δεν θα είναι ομαλός και ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την «αντικειμενική και δίκαιη στάση» του στο θέμα.

Ο Σι, ο οποίος αποκάλεσε τον Πούτιν «αγαπητό του φίλο» κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, επισήμανε ότι η ρωσική πλευρά έχει δηλώσει ότι ποτέ δεν έχει αρνηθεί να επιλύσει τη σύγκρουση μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την εκτίμησή του γι’ αυτό.

Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε, μέσω μεταφραστή, ότι «μπροστά σε μια δύσκολη και καθόλου ξεκάθαρη διεθνή κατάσταση», το Πεκίνο είναι έτοιμο «να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, να παρέχει ο ένας στον άλλον ευκαιρίες ανάπτυξης, να είναι παγκόσμιοι εταίροι προς όφελος των λαών των χωρών μας και προς το συμφέρον της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο».

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Πούτιν

Πώς είναι η κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου

Η βιντεοδιάσκεψη Πούτιν και Σι ήρθε μία μέρα μετά τη μαζική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας σε μια σειρά πόλεις της Ουκρανίας. Σύμφωνα με διάφορα διεθνή Μέσα, όπως το CNN, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ολόκληρη τη μετωπική γραμμή της περιοχής του Ντονέτσκ τη νύχτα της Πέμπτης προς το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας συνεχίζονται.

Στη βόρεια Ουκρανία, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διασυνοριακούς βομβαρδισμούς την Παρασκευή, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο. Το Ινστιτούτο της Μελέτης του Πολέμου (ISW) αποτυπώνει σε χάρτη την κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου:

Γιατί η πόλη Μπακμούτ είναι τόσο κρίσιμη για τη Ρωσία

Το Sky News, σε ρεπορτάζ του, αναφέρεται στην πόλη Μπακμούτ που έχει γίνει θέατρο σφοδρών μαχών. Κάποτε η συγκεκριμένη πόλη φιλοξενούσε 70.000 πολίτες, ενώ τώρα στην ευρύτερη περιοχή υπολογίζεται ότι διαμένουν λιγότεροι από 12.000 άνθρωποι.

Τους τελευταίους μήνες, η σύγκρουση εκεί έχει εξελιχθεί σε μία από τις σφοδρότερες στον πόλεμο μέχρι στιγμής, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να καταφύγουν σε υπόγεια καταφύγια, μέσα σε συνθήκες παγετού. 

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η Μπακμούτ έχει μικρή στρατηγική αξία, αλλά άλλοι δηλώνουν ότι η κατάληψή της θα άνοιγε τον δρόμο προς το Σλόβιανσκ και το Κραματόρσκ – δύο σημαντικά βιομηχανικά κέντρα.

Ο Γιον Ρούζενμπεεκ, μεταδιδακτορικός συνεργάτης της Βρετανικής Ακαδημίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε στο Newsweek ότι η κατάληψη της ανατολικής πόλης θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να «επιδείξει νίκες».

«Όπως χρειάζεται σε κάθε πόλεμο, πρέπει να μπορείς να παρουσιάζεις νίκες, και αυτές ήταν ελάχιστες για τη Ρωσία από τις αρχές του καλοκαιριού. Δεν είναι καθόλου καλό για το ηθικό, αν συνεχίζεις να χάνεις εδάφη στο εσωτερικό.

Φυσικά, εντός της Ρωσίας, υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν ότι ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά. Η ικανότητα να δείξουμε ότι κοιτάξτε, στην πραγματικότητα, δεν πάει και τόσο άσχημα (σ.σ. είναι σημαντική)», τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) αναφέρει ότι η κατάληψη της πόλης θα έχει «μικρό επιχειρησιακό όφελος».

«Ακόμη και αν τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίσουν να προελαύνουν προς και εντός της Μπακμούτ, και ακόμη και αν αναγκάσουν μια ελεγχόμενη ουκρανική αποχώρηση από την πόλη (όπως συνέβη στο Λισιτσάνσκ), η ίδια η Μπαχμούτ τους προσφέρει ελάχιστα επιχειρησιακά οφέλη.

Το κόστος που σχετίζεται με έξι μήνες σκληρής, ολέθριας και με μεγάλη φθορά μάχης γύρω από τη Μπακμούτ ξεπερνά κατά πολύ οποιοδήποτε επιχειρησιακό πλεονέκτημα που μπορούν να αποκτήσουν οι Ρώσοι από την κατάληψη της πόλης», καταλήγει το ISW.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ