Ιράν: Εκτέλεσαν πρωταθλητή του καράτε και εθελοντή προπονητή παιδιών – Εξαναγκάστηκαν σε ομολογία;

Ιράν: Εκτέλεσαν πρωταθλητή του καράτε και εθελοντή προπονητή παιδιών – Εξαναγκάστηκαν σε ομολογία;

Οι δύο άνδρες εκτελέστηκαν αφού ήταν οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη δολοφονία μέλους παραστρατιωτικής οργάνωσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν το Ιράν το τελευταίο διάστημα.

Το καθεστώς του Ιράν απαγχόνισε το Σάββατο δύο νέους άνδρες που καταδικάστηκαν αφού κατηγορήθηκαν ότι σκότωσαν ένα μέλος της παραστρατιωτικής ομάδας Μπασίτζ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στο καθεστώς τον περασμένο χρόνο.

Τα ονόματα των δύο ανδρών ήταν Μοχάμαντ Μεχντί Καραμί και Σεγιέντ Μοχάμαντ Χοσεϊνί. Ο πρώτος ήταν πρωταθλητής στο καράτε και ο άλλος εθελοντής προπονητής παιδιών. Όπως αναφέρει το CNN, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που είναι γνωστό ότι έχουν εκτελεστεί μετά τις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα από τον Σεπτέμβριο και τον θάνατο της Μαχσά Αμινί ανέρχεται σε τέσσερις.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Εισροή εξωτερικής οικονομικής βοήθειας άνω των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με το Al Jazeera, εκτελέστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, λίγες ημέρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε τις ποινές τους για «διαφθορά επί της γης», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του δικαστικού σώματος Mizan.

Γιατί κατηγορήθηκαν
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, oι Καραμί και Χοσεϊνί κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του Ρουχολάν Ατζαμιάν στις 3 Νοεμβρίου, όταν πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις στην πόλη Καράτζ κοντά στην Τεχεράνη.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκείνη την ημέρα έδειχναν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο κλεισμένο από πλήθος κόσμου και τον Ατζαμιάν, που φορούσε στολή της Μπασίτζ, να κείτεται ακίνητος στο έδαφος.

16 άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τον θάνατό του, ενώ οι Καραμί και Χοσεϊνί ήταν οι κύριοι ύποπτοι.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, μεταδόθηκαν αποσπάσματα από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, όπου ο Καραμί είπε ότι χτύπησε τον Ατζαμιάν με πέτρα και ο Χοσεϊνί είπε σε δικαστή ότι τον μαχαίρωσε αρκετές φορές.

Το δικαστικό πρακτορείο ειδήσεων έδωσε επίσης στη δημοσιότητα αποσπάσματα που, όπως υποστήριξε, έδειχναν τους δύο άνδρες κατά τη διάρκεια της πράξης και έδειχναν μια εικόνα του Χοσεϊνί, ο οποίος καθόταν με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του και είχε μπροστά του διάφορους τύπους μαχαιριών που φέρεται να είχε στην κατοχή του.

Εξαναγκάστηκαν σε ομολογία;

Οι απαγχονισμοί του Σαββάτου ανεβάζουν το σύνολο των εκτελέσεων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε τέσσερι, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Οι τελευταίες εκτελέσεις έρχονται εν μέσω ισχυρισμών ότι οι ομολογίες εξαναγκάστηκαν σε ομολογία, σημειώνει το Al Jazeera.

Σε ένα ηχητικό απόσπασμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ένας άνδρας, που λέγεται ότι είναι ο πατέρας του 22χρονου Καραμί, δήλωσε ότι ο γιος του ήταν αθώος. Η δικαιοσύνη απέρριψε τους ισχυρισμούς και έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα συνεντεύξεων με υποτιθέμενους μάρτυρες της δολοφονίας του Ατζαμιάν.

Σύμφωνα με τους δικαστές, οι κύριοι ύποπτοι για την υπόθεση συνελήφθησαν λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα μετά το περιστατικό και τα κατηγορητήρια εκδόθηκαν μετά από εννέα ημέρες. Οι δίκες διεξήχθησαν λιγότερο από ένα μήνα αργότερα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτές τις εφέσεις τριών άλλων προσώπων στην υπόθεση αυτή, επικαλούμενο ελλιπείς έρευνες. Ωστόσο, επικύρωσε τις ποινές εκτέλεσης πολλών άλλων σε διαφορετικές υποθέσεις και η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει ότι δεκάδες άνθρωποι μπορεί να κινδυνεύουν με εκτέλεση.

Δύο ακόμα άνδρες, ο Μοχσέν Σεκαρί, 23 ετών, και ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ, 23 ετών, εκτελέστηκαν για υποθέσεις που συνδέονταν με τις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου, με τον τελευταίο να απαγχονίζεται δημοσίως από γερανό οικοδομής στη ΜασάντMashhad. Είχαν καταδικαστεί για moharebeh ή «διεξαγωγή πολέμου κατά του Θεού», σημειώνει το Al Jazeera.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύουν στο εξωτερικό, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ