Κλιματική αλλαγή: Η θερμοκρασία αυξάνεται με διπλάσια ταχύτητα στην Ευρώπη

Κλιματική αλλαγή: Η θερμοκρασία αυξάνεται με διπλάσια ταχύτητα στην Ευρώπη

Καταγράφηκαν μηνιαίες αποκλίσεις ακόμη και άνω των 3°C τουλάχιστον για έναν μήνα του 2022

Την ίδια ημέρα που η θερμοκρασία έπεσε – επιτέλους – στην Ελλάδα, παραπέμποντας αν όχι σε χειμώνα, τουλάχιστον σε φθινόπωρο, ο Guardian δημοσιεύει μια άκρως ανησυχητική ανάλυση για την ασυνήθιστα θερμή περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό που εξέτασε στοιχεία από 27 ευρωπαϊκές χώρες, δώδεκα εξ αυτών κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός μήνα του 2022. Όλες οι ανωμαλίες που εντόπισε ο Guardian αποτελούσαν αποκλίσεις άνω των 1,9°C σε σχέση με την μέση θερμοκρασία από το 1991 έως το 2020 και αφορούσαν τουλάχιστον ένα μήνα εντός του έτους.

Η Υπηρεσία «Copernicus» της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή (C3S) ανακοίνωσε νέα στοιχεία την Τρίτη, τα οποία δείχνουν ότι η Ευρώπη βίωσε τον δεύτερο θερμότερο χειμώνα όλων των εποχών και το θερμότερο καλοκαίρι της ιστορίας της.

Ρεκόρ και στην Ελλάδα

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη θερμοκρασία καταγράφηκαν στα τέλη του καλοκαιριού, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Στην Αυστρία ο μέσος όρος θερμοκρασίας του Οκτωβρίου 2022 ήταν υψηλότερος κατά 3,3°C σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου από το 1991 έως το 2020, ενώ οι ανωμαλίες στη θερμοκρασία της Γαλλίας και της Σλοβενίας επίσης ξεπέρασαν τους 3°C τον ίδιο μήνα. Ελλάδα και Κροατία βίωσαν έναν Δεκέμβριο θερμότερο κατά 3°C από το συνηθισμένο.

Μόλις δυο μήνες του περασμένου έτους κινήθηκαν στο αναμενόμενο φάσμα θερμοκρασιών για την Ιταλία, που κατέγραψε την υψηλότερη ανωμαλία όλων των εποχών στη θερμοκρασία της σε τρεις διαφορετικούς μήνες: τον Μάιο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έσπασαν τα ρεκόρ μηνιαίων ανωμαλιών σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ