Atlantic Council: Δέκα πιθανές παγκόσμιες εξελίξεις έως το 2033 σύμφωνα με τους ειδικούς

Atlantic Council: Δέκα πιθανές παγκόσμιες εξελίξεις έως το 2033 σύμφωνα με τους ειδικούς

Δεκάδες αναλυτές μοιράστηκαν τις εκτιμήσεις τους για τα επόμενα δέκα χρόνια – και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά

Σε 167 αναλυτές απευθύνθηκε η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, ζητώντας τους να προβλέψουν τις εξελίξεις στα πιο φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα σε βάθος δεκαετίας. Οι ειδικοί, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Αμερικανοί (60%), αλλά προέρχονται συνολικά από 30 χώρες (οι περισσότερες εκ των οποίων ευρωπαϊκές) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα απαντώντας στη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε σχετική ανάλυση.

Τι μας περιμένει, λοιπόν, μέχρι το 2030; Αν πιστέψουμε στις προβλέψεις των αναλυτών, πιθανώς η κατάρρευση της Ρωσίας, η εισβολή της Κίνας της Ταϊβάν και η εξάπλωση των πυρηνικών, μεταξύ άλλων όχι ιδιαιτέρως ευοίωνων εξελίξεων. Φυσικά, οι προβλέψεις πάντοτε ενέχουν αρκετή επισφάλεια, όσο καλά μελετημένες και αν είναι – και, όπως σκωπτικά σχολιάζει το Gzero Media, η πτώση του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προβλεφθεί τουλάχιστον 15 φορές μέχρι σήμερα, με τον ρώσο πρόεδρο ωστόσο να παραμένει ακόμη στη θέση του. Ακόμη κι έτσι, οι εκτιμήσεις των ειδικών διατηρούν το ενδιαφέρον τους.

Η Ρωσία μπορεί να μην επιβιώσει – ή να γίνει αγνώριστη

Το ποσοστό των αναλυτών που θεωρεί πιθανή την κατάρρευση της Ρωσίας εντός της επόμενης δεκαετίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αποδείχθηκε εξαιρετικά υψηλό.

Σχεδόν οι μισοί (46%) αναμένουν πως είτε η χώρα θα μετατραπεί σε αποτυχημένο κράτος, είτε θα διασπαστεί. Περισσότεροι από το ένα πέμπτο (21%) μάλιστα την επέλεξαν ως τη χώρα που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μετατραπεί σε αποτυχημένο κράτος σε αυτό το διάστημα, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με εκείνους που επέλεξαν την αμέσως επόμενη χώρα, δηλαδή… το Αφγανιστάν.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως το 40% των αναλυτών πιστεύει πως η Ρωσία θα καταρρεύσει έως το 2033 εξαιτίας εσωτερικών προβλημάτων, όπως ένας εμφύλιος πόλεμος, επανάσταση ή πολιτική διάλυση. Η συγκεκριμένη άποψη είναι ακόμη πιο διαδεδομένη μεταξύ των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα του Atlantic Council, καθώς το 49% απάντησε πως αναμένει μια τέτοια εξέλιξη, σε σύγκριση με το πιο μετριοπαθές 36% των Αμερικανών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ